Решение по дело №1071/2020 на Районен съд - Дупница

Номер на акта: 260077
Дата: 29 октомври 2020 г. (в сила от 25 ноември 2020 г.)
Съдия: Иван Божиков Димитров
Дело: 20201510101071
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 22 юли 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

29.10.2020

 

 

 

Дупница

 
 


Номер                                    Година                                 Град

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

II гр. отделение

 
 


Районен съд – Дупница                                                                                             състав

23.10.

 

2020

 
 


на                                                                                  Година

 

Иван Димитров

 
В публично съдебно заседание в следния състав:

Председател

Членове

Съдебни заседатели:

 

 
      1.

 

 

Росица Ганева

 
       2.

 

 
Секретар:

Председателя на състава

 
Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от

Гражданско

 

1071

 

2020

 
 


                              дело №                          по описа за                           г.

 

УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Пловдив, бул. „Пещерско шосе” № 66, представлявано от изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., чрез адв. Р.Е.В., с адрес на адвокатска практика: гр. Пловдив, ул. „Христо Г. Данов” № 43, ет. 3, офис 7, е предявило срещу Д.Г.М., ЕГН **********, с адрес: ***, иск с правно основание чл.422, ал.1 от ГПК във вр. с чл. 109, ал. 1 от ЗЗО. Искането е за признаване за установено по отношение на ответницата, че дължи на ищеца: 259, 60 лв. - стойността на предоставените й медицински услуги на 20.02.2016 г., ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение до окончателното им изплащане. Претендират се и разноски.

Ищецът твърди, че на 20.02.2016 г. Д.Г.М. е постъпила по спешност в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, като в клиника по хирургия била лекувана по клинична пътека № 183 „Консервативно лечение при остри коремни заболявания“, чиито изисквания са посочени в Приложение № 16 към Национален рамков договор за медицинските дейности от 2015 г. /НРДМД 2015г./.

Към датата на постъпване в лечебното заведение и в периода на болничния й престой, Д.М. е била здравнонеосигурена по смисъла на Закона за здравното осигуряване. Тя не е възстановила правата си на здравноосигурено лице до изписването си от болницата и на основание чл. 109, ал. 1 от ЗЗО следва да заплати стойността на оказаната медицинска помощ, в размер на 259, 60 лева – сбор от стойността на отделните медицински услуги съгласно действащия към момента на хоспитализацията „Ценоразпис на медицинската помощ и услуги, медицински услуги и допълнителни поискани услуги от УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив“. Този ценоразпис е приложим съгласно чл. 52 от ЗЗО, а ответницата е декларирала, че е запозната с него.

За защита на интересите си ищецът подал заявление по чл.410 от ГПК за издаване на заповед за изпълнение. В законоустановения срок получил указания по чл.415, ал.1, т.2 ГПК.

В законоустановения срок по чл.131 ГПК ответникът не е депозирал отговор на исковата молба. В съдебното заседание не се е явил и не е изразил становище.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, както и доводите на страните, прие за установено следното от фактическа страна:

От представените направление за хоспитализация, декларация за информирано съгласие, история на заболяването и епикриза се установява постъпването на Д.Г.М. на 20.02.2016 г. в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД и провеждането на лечение по клинична пътека № 183 „Консервативно лечение при остри коремни заболявания“, както и напускането от нея самоволно на лечебното заведение. Съгласно представената сметка на пациент, стойността предоставените медицински услуги възлиза на 259, 60 лева.

Видно от представената справка от НАП, Д.Г.М. към 20.02.2016 г. е с прекъснати здравноосигурителни права.

Приложено е ч.гр.д. № 117/2020 г. по описа на ДРС, по което са представени доказателства за спазване на срока по чл.415 ГПК за предявяване на иска по чл.422 ГПК.

При така установените факти и обстоятелства по делото, съдът намира следното от правна страна:

Съгласно чл.109, ал.1 от Закона за здравното осигуряване здравноосигурителните права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват, в случай че лицата не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Лицата с прекъснати здравноосигурителни права заплащат оказаната им медицинска помощ.

По предявения иск ищецът следва да докаже, че ответницата е била с прекъснати здравноосигурителни права към периода на оказаната медицинска помощ, както и да установи стойността на предоставените й медицински услуги.

От събраните писмени доказателства се установи провеждането на описаното в исковата молба лечение на ответницата на 20.02.2016 г. в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, както и неговата стойност - 259, 60 лева. Не е спорно и се установи от представената справка, че към периода на оказаната медицинска помощ ответницата е била с прекъснати здравноосигурителни права. Поради това са налице предпоставките по чл.109, ал.1 от ЗЗО и тя дължи заплащането на оказаната й медицинска помощ.

По изложените съображения съдът приема, че следва да бъде признато по отношение на ответника съществуването на вземането на ищеца за следните суми: 259, 60 лв. - стойността на предоставените й медицински услуги на 20.02.2016 г., ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение до окончателното им изплащане.

При този изход на спора и на основание чл.78, ал.1 от ГПК в тежест на ответника следва да се възложат разноските, направени от ищеца по водене на делото за внесена държавна такса и за адвокатско възнаграждение в размер общо на 205 лв., както и разноските по ч.гр.д. № 117/2020 г. по описа на ДРС в размер общо на 25 лв.

 

Воден от горното, съдът 

 

Р  Е  Ш  И :          

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Д.Г.М., ЕГН **********, че дължи на УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, с ЕИК *********, сумата 259, 60 лв. - стойността на предоставените й медицински услуги на 20.02.2016 г., ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение до окончателното им изплащане.

ОСЪЖДА Д.Г.М., ЕГН **********, да заплати на УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, с ЕИК *********, сумата 205 лв. - разноски по водене на делото, както и 25 лв. - разноски по ч.гр.д. № 117/2020 г. по описа на ДнРС.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Кюстендил в 2 -седмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: