Определение по дело №575/2023 на Административен съд - Враца

Номер на акта: 598
Дата: 19 октомври 2023 г.
Съдия: Миглена Раденкова
Дело: 20237080700575
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 октомври 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№598

 

гр. Враца, 19.10.2023 г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВРАЦА, АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ, в закрито заседание на 19.10.2023 г., през две хиляди двадесет и трета година в състав:

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:  МИГЛЕНА РАДЕНКОВА

ЧЛЕНОВЕ:  ТАТЯНА КОЦЕВА

       КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ

 

като разгледа докладваното от съдия РАДЕНКОВА АНД дело № 575 по описа на АдмС – Враца за 2023 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 135, ал. 2 от АПК.

Образувано е въз основа на Определение № 301/28.09.2023 г., постановено по АНД № 867/2023 г. на РС – Враца, с което производството, образувано по жалба на П.В. ***/14.08.2020 г. на Началник сектор в РУ – Враца при ОД на МВР – Враца е прекратено и изпратено на АдмС – Враца, на основание чл. 73 от ЗАНН.

Административен съд Враца, тричленен състав, като се запозна с жалбата и приложените по преписката доказателства, намира от правна страна по компетентността си да разгледа искане за възобновяване следното:

РС – Враца е сезиран с жалба срещу НП № 155/14.08.2020 г. на Началник сектор в РУ – Враца при ОД на МВР – Враца. Искането за възобновяване е въведено след оставяне производството по делото без движение и указания до страната да заяви искане за възобновяване.

Административният орган, чрез когото е подадена жалбата е приел, че се обжалва НП и е ангажирал становище за неоснователността й, а не за допустимостта на същата.

В искането за възобновяване на производството не е посочено конкретно основание, относимо към предвидените в закона основания за допустимост на производството по възобновяване -  чл. 70, ал. 2 от ЗАНН.

Според настоящият състав, недопустимо е в производството по  чл. 70 и следващите от ЗАНН за пръв път да бъде разглеждан въпросът за връчването на НП като основание за възобновяване на производството по издаването му. Валидното връчване на НП е процесуален въпрос, относим към правото на жалба и допустимостта на оспорването на НП пред компетентния районен съд, който въпрос следва да бъде разрешен именно от този съд.

Тъй като по искането за възобновяване на административно-наказателното производство е спорен въпросът дали НП е влязло в сила - чрез оспорването на валидността на връчването му по чл. 58, ал. 2 от ЗАНН, и този въпрос не е бил разглеждан от съд във връзка с жалба срещу НП, то приложимостта на производството по  чл. 70 и следващите от ЗАНН е изключена.

Абсолютна предпоставка за допустимост на производството по възобновяване на административно-наказателното производство е съответният акт, посочен в  чл. 70, ал. 1 от ЗАНН, да е влязъл в сила, както следва от същата разпоредба. Тоест, този въпрос следва да е предварително разрешен по безспорен за страните в административно-наказателното производство начин. Посоченото императивно изискване изключва въпроса за влизане в сила на акта по  чл. 70, ал. 1 от ЗАНН да бъде разрешаван за пръв път в рамките на това производство.

Предвид изложеното, настоящият тричленен състав на Административен съд Враца, на основание  чл. 135, ал. 2 от АПК, намира, че не е компетентен да разгледа така направеното искане. Делото следва да се изпрати на Район съд - Враца за разглеждане на жалбата срещу НП с искане за отмяната му. В рамките на това производство съдът следва да разреши въпроса дали НП е валидно връчено и е влязло в сила или да допусне оспорването му.

Водим от горното, на основание  чл. 135, ал. 2 вр. ал. 8 от АПК, Административен съд Враца, тричленен състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ИЗПРАЩА  на РС – Враца за разглеждане по компетентност жалбата на П.В. ***/14.08.2020 г. на Началник сектор в РУ – Враца при ОД на МВР – Враца.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по АН дело № 575/2023 г. по описа на Административен съд – Враца.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

Да се уведомят страните по делото като им се изпрати препис от настоящото определение.

 

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

          2.