Определение по дело №1292/2021 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 1635
Дата: 1 юли 2021 г.
Съдия: Янка Желева Ганчева
Дело: 20217050701292
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 16 юни 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                                                   2021 г, гр. Варна

ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, двадесет и втори състав в закрито заседание на 1 юли две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКА ГАНЧЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията адм. д. №1292 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по искова молба на И.А.Р.,*** с правно основание чл. 256 АПК. Ищеца поддържа, че Началника на затвора Варна, в качеството си на административен орган е издал четири заповеди, с които са му наложени дисциплинарни наказания на осн. чл. 101 ЗИНЗС в разрез с чл. 34 и чл. 26 от АПК. Началникът на Затвора, не е уведомил Р. за началото на административното производство по издаване на актовете, не му е осигурил възможност да се запознае с документите, да прави бележки, да изрази становище. С тези си действия Началникът на затвора – Варна е извършил бездействия спрямо Р., като е имал задължение произтичащо от нормативни актове. С тези бездействия са нарушени правата на Р..***  упражнява дейност по управление на местата за лишаване от свобода и извършва административна дейност. Предвид изложеното моли да се образува административно производство, да се осъди Началника на Затвора варна, като бъде задължен да извърши действията произтичащи от чл. 34 от АПК, като му осигури възможност да прегледа всички преписки образуване срещу Р., да си направи бележки, извадки, копия.

На ищеца са дадени указания  за представяне на доказателства за платена д.т., които са изпълнени в срок

Исковата молба е редовна, поради което следва да бъде разгледана в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

КОНСТИТУИРА страните по адм.д. №1292/2021 г.: ищец – И.А.Р. и ответник – Началника на затвора – Варна.

 

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 13.07.2021 г. от 15.00 часа.

 

Процесуалните предпоставки за съществуване на правото на иск по чл. 256 от АПК са надлежна страна - всеки, който твърди, че е адресат на фактическо действие, за което административният орган е задължен по закон и което не е извършил към датата на подаване на исковата молба след като е бил надлежно сезиран; интерес от търсената защита, който трябва да бъде prima facie установим; процесуална правоспособност и подведомственост на делото на съда.

 

За преценка наличието на процесуалните предпоставки за съществуването на правото на иск следва да се задължи от Началника на Затвора Варна, незабавно, но не по-късно от 3 дни от получаване на настоящото разпореждане в писмен вид да заяви  дадена ли е възможност на И.Р., съгласно чл. 34 от АПК  да прегледа документите по преписките, да си прави бележки, извадки, копия да изрази становище по събраните доказателства, доказателствени искания да прави писмени искания и др.  по 4 броя преписки, по които са издадени Заповед № 259/19.03.2021 г.,  Заповед № 266 от 22.03.2021 г., Заповед № 267/22.03.2021 г., Заповед № 273/26.03.2021 г.

Ако на И.Р. е дадена такава възможност да се ангажират доказателства за това, с оглед своевременната преценка на допустимостта на иска.

 

                                                                           Административен съдия: