Определение по дело №1629/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 1650
Дата: 27 май 2020 г. (в сила от 4 юни 2020 г.)
Съдия: Мина Георгиева Мумджиева
Дело: 20201100201629
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 19 май 2020 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

       

Гр. София, 27.05.2020 г.

 

            СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, Наказателно отделение, 10 състав в открито съдебно заседание на двадесет и седми май, 2020 г., в следния състав:

 

                                      

Председател:

МИНА МУМДЖИЕВА

 

 

 

 

 

 

 

Секретар

 

 ТАТЯНА ШУМАНОВА

Прокурор

МИХАЕЛА РАЙДОВСКА

сложи за разглеждане докладваното от съдия МУМДЖИЕВА НЧД № 1629 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

 

ЛИШЕНИЯТ ОТ СВОБОДА Б.Е.Д. участва в производството чрез осъществена видеоконферентна връзка.

Явява се лично упълномощения защитник адв. П..

СЪДЪТ ДОКЛАДВА приложено по делото пълномощно, съгласно молба от 26.05.2020 г.

За началника на затвора чрез видеоконферентна връзка се явява инсп. М..

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА на страните постъпило по факс становище от инсп. Драганов от 27.05.2020 г. с отрицателна оценка, доклад за лишения от свобода Б.Д. от 26.05.2020 г. от ИСДВР И.И., план на присъдата от 15.07.2019 г., справка, изготвена съгласно разпореждане на съда за насрочване на делото.

 

СТРАНИТЕ (поотделно) - Да се даде ход на делото.

ИНСП. М. - Да се даде ход на делото.

Л.СВ Д. - Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ЛИШЕНИЯ ОТ СВОБОДА:

Б.Е.Д. *** на *** г., осъждан, със средно образование, неженен, живущ ***, ЕГН **********.

 

СЪДЪТ РАЗЯСНИ правата на лишения от свобода в производството.

 

Л.СВ Д. – Разбрах правата си, нямам искания за отводи на състава на съда, прокурора и секретаря.

 

АДВ. П. - Нямам искания за отводи.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА делото с молба от Б.Д. чрез адв. П. за условно предсрочно освобождаване от остатъка от неизтърпяната част на наказанието „Лишаване от свобода“.

 

АДВ. П. - Поддържам изцяло молбата. Няма да сочим доказателства, нямаме доказателствени искания. Да се приемат представените доказателства.

 

ПРОКУРОРЪТ – Няма да соча доказателства. Да се приемат представените доказателства.

 

СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРОЧИТА и ПРИЕМА доказателствата по делото.

Счете същото за изяснено, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

 

ПРОКУРОРЪТ - Съобразявайки писмените доказателства по делото, нашето становище е, че към настоящия момент не са налице формалните основания за условно предсрочно освобождаване на лишения от свобода Б.Д.. Безспорно е установено само, че е налице една от предпоставките, а именно изтърпяване на една втора от наложеното му наказание. В кориците на делото, обаче, не се съдържат достатъчно доказателства за това, че същият се е поправил с примерно поведение и честно отношение към труда, независимо, че упражнява такъв. В този смисъл, ние споделяме становището на началника на затвора и ще моля да постановите съдебен акт в този смисъл.

 

ИНСП. М. – Становището на началника на затвора е идентично с това на представителя на Градска прокуратура. Налице е само първата предпоставка изтърпяно ефективно повече от половината от наложеното наказание. По отношение на втората предпоставка, смятам че към момента няма основание да се направи извод за поправяне и превъзпитаване на лицето, независимо от малкият остатък за доизтърпяване, като основанията са следните: Целите и задачите, заложени в плана на присъдата не са изпълнени към момента. Има редица проблемни зони, по които работата би следвало да продължи, оценката на риска от рецидив и от вреди е с непроменени първоначални стойности, прогресивната система не е изпълнена в своята цялост, с оглед на което моля да постановите съдебен акт, с който да не уважите молбата за условно предсрочно освобождаване, независимо от малкия остатък.

 

АДВ. П. - Поддържам изцяло молбата за условно предсрочно освобождаване. Смятам, че са налице изискванията на чл. 70 НК. Към момента на подаване на молбата осъденият е изтърпял повече от една втора от наложеното наказание. През целия си престой осъденият не само извършва трудова дейност, но е показал отговорно отношение и примерно поведение. Стриктно спазва ЗИНЗС, не е допускал налагане на нарушения, както и до момента не му е било налагано нито едно наказание, напротив два пъти е бил награждаван. Няма склонност към хазарт, наркотици, алкохол, което може да се приеме като допълнителен мотив за предсрочно освобождаване. Същият се е поправил фактически и фактически изтърпяването на наказанието е способствал за постигането на целите на наказателната репресия, предвидена в чл. 36 НК. В този смисъл считам, че изтърпяното наказание е изиграло своята роля да го превъзпита към спазване на законите и добрите нрави, да му въздейства предупредително и да му отнеме възможността да извършва други престъпления. Предвид изложеното, моля да уважите молбата за постановяване на условно предсрочно освобождаване, като на осн. чл. 70, ал. 6 постановите изпитателен срок за размера от неизтърпяното наказание.

 

Л.СВ. Д. – Разбрах си грешката, поправил съм се напълно.

СЪДЪТ ДАВА последна дума на осъдения:

 

ПОСЛЕДНА ДУМА на л.св. Д. - Моля да ме освободите условно предсрочно.

СЪДЪТ след като обсъди доводите в молбата за условно предсрочно освобождаване, доказателствата по делото, доводите на страните, изразени в днешното съдебно заседание, намира за установено следното:

Съдът констатира, че срокът на наказанието, подлежащо на изтърпяване е формирано от наказанията в група, измежду наложените по НОХД № 6449/2019 г. на СРС и НОХД № 4974/2018 г. на СГС, като с протоколно определение по чл. 306, ал. 1, т. 1 НПК е определено едно общо наказание „Лишаване от свобода“ за срок 1 година и 6 месеца, което на основание на чл. 24 НК е увеличено със срок от 2 месеца. Подлежащо на изтърпяване наказание „Лишаване от свобода“ е за срок от една година и 8 месеца при първоначален общ режим, с начало на изтърпяване от 25.06.2019 г. Определението на съда е влязло в сила на 04.06.2019 г.

Престъпленията, за които е наложено наказание по съвкупността, не са извършени при условията на опасен рецидив, тъй като и по двете наказателни производства, включени в съвкупността, правната квалификация не обусловена от приложението на чл. 29 НК. Тя е  по чл. 198, ал. 1 НК, съответно по чл. 199 НК, но последната е свързана с друг квалифициращ признак, а именно с грабеж, придружен със средна телесна повреда. Следователно в настоящият случай е релевантен срокът по чл. 70, ал. 1, т. 1 НК.

В този случай, за да бъде приложен правният статут на условно предсрочно освобождаване, следва да е изтекъл срок от една втора от фактически изтърпяното наказание. В настоящия случай тази предпоставка е налице, тъй като съгласно представената към молбата справка от 18.05.2020 г. общият размер на наказанието е една година и 8 месеца, от което фактически е изтърпяно наказание 1 година, 1 месец и 13 дни, от работа 3 месеца и 17 дни, като общият размер на изтърпяното наказание е 1 година и 5 месеца, а остатъкът от неизтърпяната част на наказанието е 3 месеца към датата на изготвяне на справката.

От доклад от 05.05.2020  г. е видно, че лишеният от свобода е със завършено средно гимназиално образование, със специалност асансьорен техник, няма данни да е работил по тази специалност, установено е, че е израснал в неблагоприятна семейна среда и тези неблагоприятни условия са актуални и към настоящия момент съгласно представените в днешното съдебно заседание доклади. Като основни проблемни зони в докладите на затворническата администрация са отчетени приобщаването на лишения от свобода към средата на хора с криминални нагласи, злоупотреба с алкохол, неспособност да управлява финанси и доходи. Посочено е и наличието на междуличностни проблеми, свързани с агресивно поведение предвид постановените осъждания.

Съдът констатира, че съгласно представените доклади лишеният от свобода от адаптиран безпроблемно в местата за лишаване от свобода, като съгласно заповед № 170 от 06.08.2019 г. изтърпява наказанието си в ЗО „Казичене“. Не са регистрирани случаи на нарушение на режимните изисквания, поради което лишеният от свобода не е бил наказван. От представените доклади е видно, че лишеният от свобода е награден със заповед от 09.01.2020 г., както и със заповед № 162 от 19.09.2019 г. Съгласно заповед № 170 от 06.08.2019 г. лишеният от свобода е трудово устроен на длъжност „Помощник-отчетник“ в ЗО Казичене. От приложена по делото длъжностна  характеристика се видно, че се изисква съхранение и опазване на поверен инвентар. Тези задължения са поверени на лишения от свобода и към настоящия момент не са представени доказателства за нарушението на задълженията по длъжностна характеристика. Липсват данни за влошено здраве, които да възпрепятстват лишения от свобода при изпълнение на трудовите му задължения.

При така изброените факти и обстоятелства, основният аргумент на затворническата администрация за предоставяне отрицателно становище е наличието на непреодолени проблеми в ценностната система на лишения от свобода, както и данни, че не приема отговорността за престъпленията, за които е осъден. За да бъде успешно приложен правният институт на условно предсрочно освобождаване, следва да е реализиран принципът за прогресивно подобрение на данните за  лицето по отношение, на което е наложено наказание лишаване от свобода.

Съгласно първоначалния доклад, съставен в период, близо до началото на привеждане в изпълнение на наказанието, т.е. към 02.07.2019 г., е установено, че лишеният от свобода е с висок риск за обществото и нисък по останалите показатели -  за персонала, за себе си и за останалите лишени от свобода. Дадена е обща оценка на риска от рецидив 72 точки, набелязани са в плана специализирани програми за индивидуално и групово терапевтиране с цел да се преодолеят проблемните нагласи в поведението.

От допълнително изготвените справки, е видно, че към изготвянето на доклада към 27.05.2020 г. все още не се отчита намаляване на рискът от рецидив, предвид резултатите от дейността на инспектор „Социална дейност и възпитателна работа“. И към този момент, според актуалния доклад, максимално близък до датата на провеждане на заседанието, рискът от рецидив е среден към висок в рамките на 72 точки и на практика е непроменен, като се твърди, че се продължава корекционната дейност по отношение на риска от вреди за обществото.

От експресната психологическа оценка, налична към материалите по делото, е отчетен нисък риск от зависимости, но особености на характера, свързани с комбинативност и манипулативност.

Настоящия съдебен състав след като обсъди всички изложени по-горе обстоятелства и фактите, които се установяват чрез тях, намира, че оценката на доказателствата, относими към въпроса за поправянето на лишения от свобода, следва да се основава на данните за ефекта от контрола, наложен от затворническата администрация. Съдът намира, че   способността за самоконтрол за преодоляването на враждебни и агресивни импулси, се проявява преди всичко в среда,  в която е наложен строг външен контрол, каквато среда е създадена в местата за лишаване от свобода. В такава светлина следва да се преценява и фактът, че лишеният от свобода не е наказван от затворническата администрация. Съдът приема, че това е така, защото същият е в контролираща среда и проявява необходимия респект към служителите на затвора. Съобразно представените доказателства, в този смисъл се извлича единствено логично обяснение на отчетените положителни резултати, свързани с липсата на наложени наказания и заповеди за награждаването на лишения от свобода,  при на все още наличен висок риск за обществото.

Ето защо съдът приема за установено, че липсват доказателства за поправянето на лишеният от свобода в степента, която се изисква, за да може същият успешно да се социализира  в среда, която обичайно функционира правомерно на базата на личен самоконтрол, т.е. в среда, извън контрола на затворническата администрация.

Съдът намира, че при все още непромененият риск от рецидив за обществото, който към настоящият момент възлиза на 72 точки, ако спрямо лишения от свобода се приложи условно предсрочно освобождаване, то съществува опасност същият да не успее да се вгради в обществото, както и опасност от увреждане на други членове на обществото. Това е така, предвид отчетените проблемни зони, свързани с поддържането на трудови навици, психологически проблемни зони, свързани с користна мотивация при вземане на решения, както и с оглед отчетените при психологическата оценка комбинативност и манипулативност.

При това положение съдът намира, че все още липсват доказателства за формирани модели на самодисциплина и самоконтрол в поведението на лишения от свобода, които да позволят извън контрола на затворническата администрация да се въздържа от противообществени прояви.

Така мотивиран

СЪДЪТ

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Б.Е.Д., подадена чрез адв. П. за условно предсрочно освобождаване от остатъка от неизтърпяната част на наказанието, възлизащ в размер на три месеца към 18.05.2020 г.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок от днес пред САС по реда на Глава 22 НПК.

 

Препис от протокола да се издаде на адв. П., както и да се изпрати за сведение на лишеният от свобода Б.Д. в местата, където същият изтърпява наказание „Лишаване от свобода“, а именно в ЗО „Казичене“.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание което приключи в 11.40 часа.

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                               СЕКРЕТАР: