Определение по дело №195/2023 на Административен съд - Сливен

Номер на акта: 864
Дата: 22 юни 2023 г.
Съдия: Светлана Костадинова Драгоманска
Дело: 20237220700195
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 2 юни 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е  № 864

 

гр. Сливен, 22.06.2023 г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СЛИВЕН, в закрито заседание на двадесет и втори юни,  две  хиляди двадесет и трета  година,  в  състав:

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ : СВЕТЛАНА ДРАГОМАНСКА

 

            Като разгледа докладваното от административния съдия административно дело № 195 по описа на съда за 2023 г., за да се произнесе, съобрази  следното:

 

           

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл. 66 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

Образувано е по жалба на л. от с. Д.П.И. с ЕГН **********, и. н. в З. – С., подадена от адв. Т. Г.САК, със съдебен адрес ***, п.к. ***, срещу отказ на Началника на З. – С., обективиран в писмо с изх. № 141/2022 от 12.05.2023 г., да замени режима на и. на н. "л. от с." от "с." на "о." по молба рег. № 36 от 02.05.2023 г. до Началника на З. –С..

С писмо с изх. № 405 от 12.06.2023 г. Началникът на З. – С. изразява становище относно недопустимост на жалбата, поради липса на предмет и представя административната преписка.

Съдът намира оспорването за процесуално недопустимо по следните съображения: Според разпоредбата на  чл. 66, ал. 1 от ЗИНЗС първоначалният режим може да бъде заменен със следващия по-лек от началника на затвора след изтърпяване, включително със зачитане на работните дни, на една четвърт, но не по-малко от 6 месеца от наложеното или намаленото с помилване наказание, ако лишеният от свобода има добро поведение и покаже, че се поправя. В ал. 2 на този законов текст е предвидено, че Началникът на затвора се произнася с мотивирана заповед след вземане на становището на ръководителя на направлението за социална дейност и възпитателна работа, на заместник-началника по режимно-охранителната дейност или на началника на съответното затворническо общежитие относно поведението на осъдения по време на изтърпяване на наказанието. Екземпляр от заповедта се връчва на осъдения срещу подпис и се изпраща на прокурора, осъществяващ надзор върху изпълнението на наказанието. Заповедта подлежи на оспорване с протест по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от връчването й пред административния съд по местоизпълнение на наказанието. Решението на съда е окончателно.

Систематичното логическо тълкуване на нормите на  чл. 66, ал. 1 и ал. 2 от ЗИНЗС води до извод, че законът предвижда възможност за съдебно оспорване само на заповедта за замяна на режима в по-лек от конкретно определен правен субект в лицето на прокурора. В текстовете на нормите липсва предвидена възможност за оспорване на заповедите за отказ за замяна на първоначалния режим от страна на осъденото лице. Нормите са специални и дерогират общото правило на чл. 147, ал. 1 от АПК. Препращането към АПК е само относно реда за разглеждане на протеста, но не и относно легитимираните за оспорването лица. ЗИНЗС, като специален закон, не създава задължение за произнасяне с изричен акт по подадено от лишен от свобода искане за замяна на режима на изтърпяване на наказанието с по-лек. По такова искане не може да се формира нито изричен, нито мълчалив отказ, който да представлява подлежащ на обжалване индивидуален административен акт (в този смисъл Опр. № 2954/28.02.2019 г. по адм. дело № 1160/2019 г. на ВАС, I отд.; Опр. № 1750/04.02.2020 г. по адм. дело № 477/2020 г. на ВАС, III отд.; Опр. № 14541/24.11.2020 г. по адм. дело № 12188/2020 г. на ВАС, III отд.).

В конкретния случай няма издаден административен акт по чл. 66, ал. 2 от ЗИНЗС и Началникът на З. – С. не се е произнесъл със заповед, която да подлежи на оспорване по реда на АПК, на основание чл. 66, ал. 2, изр. 3 от ЗИНЗС. Горното се установява от материалите по преписката. Във връзка с така изложеното административният съд няма компетентност да разпореди замяна на режима на изтърпяване на наказанието, каквото е искането на жалбоподателката, нито може да задължи началника на Затвора-Сливен да се произнесе.

По тези съображения съдът намира, че жалбата на л. от с.Д.П.И., и. н. в З. – С., подадена от адв. Т. Г.САК е недопустима, поради липсата на годен за оспорване акт и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

            Воден от гореизложеното и на основание чл. 159, т. 1 от АПК, Административен съд – Сливен

О  П  Р  Е   Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на л. от с. Д.П.И. с ЕГН **********, и. н. в З. – С., подадена от адв. Т. Г.САК, със съдебен адрес ***, п.к. ****, срещу отказ на Началника на З. – С., да замени режима на и. на н. "л. от с." от "с." на "о." по молба рег. № 36 от 02.05.2023 г. до Началника на З. –С., обективиран в писмо с изх. № 141/2022 от 12.05.2023 г.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 195 по описа за 2023 г. на Административен съд – Сливен.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на жалбоподателя пред тричленен състав на Административен съд – Сливен.

            На основание чл. 138, ал. 3 от АПК, препис от определението да се изпрати на страните.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ :