Решение по дело №30/2020 на Районен съд - Малко Търново

Номер на акта: 28
Дата: 10 юни 2020 г. (в сила от 2 юли 2020 г.)
Съдия: Чанко Петков Петков
Дело: 20202140200030
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 5 май 2020 г.

Съдържание на акта

          Р Е Ш Е Н И Е

№…     / 10.06.2020 г. град М.Търново

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

М.Търновски районен съд                                        наказателен състав

На трети юни                                                                              2020 година

В публичното заседание в следния  състав :

 

                                                     Председател :   ЧАНКО П.

                                    Съдебни заседатели :  1.

                                                                           2.

Секретар: М.Димова

прокурор ………...........................

като разгледа докладваното от съдията П.

НАХ дело №30 по описа за 2020 година, и за да се произнесе взе предвид следното:

      

       Производството по делото е по реда на глава трета, раздел V от ЗАНН. Образувано е по жалба на С.Д.П., с ЕГН: **********, адрес: *** Търново. против наказателно постановление № 311 от 07.04.202020 г.  на  Директор на РДГ БУРГАС упълномощен със Заповед – РД49-199/16.05 2011 на Министъра на земеделието и храните,с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 213, ал. 1, т.1  от Закона за горите  е наложено наказание ГЛОБА по чл. 266, ал. 1 от ЗГ в размер на 100.00 (сто) лв.

          Жалбоподателят редовно призован     се явява лично.Моли съда за отмяна на НП.

Във въззивната жалба се оспорва извършеното нарушение и се излагат основания за отмяна на наказателното постановление.

Защитата на жалбоподателя пледира за отмяна на НП.

Процесуалният представител на административнонаказващия орган изразява становище за неоснователност на жалбата.   

Въззивната жалба е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от лице, имащо право да обжалва и отговаря на изискванията на закона. Същата е допустима.

 Съдът намира за установено от фактическа страна следното:               Административно наказателното производство е образувано с акт за установяване на административно нарушение   сериен ЖОО № 102671 от 02.04.2020 год., съставен от Д.М.М. на длъжност главен специалист горски инспектор при РДГ Бургас,за това, че при  извършена проверка на 02.04.2020 г., с. Звездец на разклона за с. Евренозово, транспортира с лек автомобил Мерцедес 124 с per. № А0207НН, 0.5 пр.м. дърва за огрев от дървесен вид дъб и цер нарязани на секции по 30 см без да са маркирани с контролна горска марка.

 

 

      Актосъставителят квалифицирал нарушението по 213, ал. 1, т.1  от Закона за горите .

        Административнонаказващият орган въз основа на съставения акт издал атакуваното наказателно постановление.

Въз основа на приетите факти по делото съдът прави следните правни изводи:

При проверка на акта и НП съдът  откри допуснати от АНО съществени процесуални нарушения, водещи до нарушаване правото на защита на жалбоподателя.

На първо място АУАН не отговаря на изискванията в чл.42,т.3 от ЗАНН,а НП на изискванията на чл.57,т.5 от ЗАНН ,тъй като не е посочено точното място на извършване и констатиране на нарушението.Единствено е посочено,че нарушението е извършено в с.Звездец на разклона на с.Евренозово.От показанията на актосъставителя М.,жалбоподателят е проверен на разклона на с.Евренозово  като мястото на нарушението не е индивидуализирано по никакъв начин.От друга страна е нарушена разпоредбата на чл.43,ал.4от ЗАНН- когато актът е съставен в отсъствие на нарушителя, той се изпраща на съответната служба, а ако няма такава - на общинската администрация по местоживеенето на нарушителя за предявяване и подписване. Актът се предявява и подписва не по-късно от седем дни от получаването и се връща незабавное.“.Това се доказва от показанията на св.М.,който в с.з.заявява,че „когато съставили акта в центъра в с.Звездец,нарущителя то нямаше.“

Съдът разглежда въпроса по същество има ли извършено нарушение, е ли то извършено виновно от дееца при един законно протекъл процес от АНО.В случа такъв законен процес не е налице. Допуснатото от АНО  процесуално нарушение е съществено и не може да бъде санирано в настоящия процес

      Мотивиран от гореизложеното, съдът

                                                    Р      Е     Ш     И   :

     ОТМЕНЯ наказателно постановление № 311 от 07.04.202020 г. на  Директор на РДГ БУРГАС упълномощен със Заповед – РД49-199/16.05 2011г. на Министъра на земеделието и храните,  с което на С.Д.П., с ЕГН: **********, адрес: *** Търново за нарушение на на чл. 213, ал. 1, т.1  от Закона за горите  е наложено наказание ГЛОБА по чл. 266, ал. 1 от ЗГ в размер на 100.00 (сто) лв.

   ОСЪЖДА РДГ БУРГАС ДА ЗАПЛАТИ НА С.Д.П., с ЕГН: **********, адрес: *** Търново сумата от 300/триста/лв. разноски по делото НАСТОЯЩОТО                          НАСТОЯЩОТО РЕШЕНИЕ подлежи на касационно обжалване пред Административен съд Бургас в 14-дневен срок, считано от съобщаването му на страните.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: