Решение по дело №612/2019 на Административен съд - Велико Търново

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 18 март 2022 г.
Съдия: Дианка Денева Дабкова
Дело: 20197060700612
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 14 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

за поправка на очевидна фактическа грешка

 

№ 96

гр. Велико Търново, 18.03.2022 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд гр. Велико Търново, VII-ми адм. състав, в закрито заседание на осемнадесети март две хиляди двадесет и втора  година, в състав:

АДМ. СЪДИЯ: ДИАНКА ДАБКОВА

 

разгледа докладваното от съдията адм. дело № 612/2019 г. по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 175, ал. 2 от АПК.

Постъпила е Молба, с вх. № 707/11.02.2022г.  в АСВТ, от името на ТД на НАП В. Търново, действащ чрез упълномощения юрисконсулт за издаване на ИЛ в полза на НАП за присъдените на ТД на НАП ВТ разноски. По влязлото в сила като необжалваемо Решение № 39/02.03.2020г., постановено по настоящото.

Съдът като констатира това квалифицира молбата и като такава за поправка на ЯФГ и размени книжата по реда на чл.175, ал.2 от АПК, вр. с §2 от ДР на ДОПК, вр. с чл.144 от АПК и чл.247 от ГПК.  Становище в указания срок не е постъпило.

 В молбата се сочи, че ИЛ следва да бъде издаден в полза на НАП, съгласно правилото за възлагането на разноските на ЮЛ, в структурата на което е АО. В случая това е НАП, което се следва на основание §1, т.6 от ДР на АПК, макар НАП да не е била страна. Същото не е съобразено от съда по погрешка/писмена грешка/ и следва да се отстрани, за да не препятства изпълнението на съдебното решение в тази му част – относно разноските.

Съдът намери, че Молбата за поправка на очевидна фактическа грешка е подадена от страна по делото, до съда, постановил решението, чиято поправка се иска, поради което е процесуално допустима. АПК не съдържа времеви ограничения относно искането за поправката. Разгледана по същество, Молбата за поправка на очевидна фактическа грешка/ОФГ/ е основателна.

Според чл. 175, ал. 2 от АПК решението за поправката подлежи на обжалване по реда на самото решение. Тъй като процесното е окончателно, такава е съдбата на  настоящото решение за поправка на ОФГ.

Водим от горното и на основание чл. 175, ал. 2 от АПК, съдът в посочения по-горе състав

 

РЕШИ:

ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка, допусната в Решение № 39/02.03.2020 г., постановено по адм. дело № 612/2019 г. по описа на Административен съд – В.Търново, като част втора от диспозитива на същото, касаеща разноските вместо ТД на НАП-В. Търново да се чете:“…да заплати на Национална агенция за приходите разноски…“.

РЕШЕНИЕТО за поправка на очевидната фактическа грешка е окончателно, на основание чл.97 от ДОПК.

ДА СЕ ИЗВЪРШИ отбелязване за допусната поправка върху самото поправено решение и преписите.

         Препис от настоящото да се изпрати на страните.

 

                                     АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: