Споразумение по дело №635/2019 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 95
Дата: 10 юни 2019 г. (в сила от 10 юни 2019 г.)
Съдия: Светлана Димитрова Митрушева Атанасова
Дело: 20192330200635
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 28 май 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

Гр. Ямбол, 10.06.2019 год.

 

         ЯМБОЛСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ІI-ри НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на десети юни две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА МИТРУШЕВА

        

При секретаря Г.М.

и прокурора М.К.

сложи за разглеждане НОХД № 635 по описа за 2019 год.     

докладвано от съдия МИТРУШЕВА

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

Подсъдимият Т., редовно призован, лично и с адв. С., редовно упълномощена.

 

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Адв. С.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕМА самоличността на подсъдимия:

М.С.Т., роден на *** ***, *** ***, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, женен, неосъждан, ЕГН **********.

 

На основание чл.274 и чл.275 от НПК съдът, разясни на страните правата им, по повод на което искания, бележки, възражения и отводи не се направиха.

 

Даде се думата на прокурора за становище по въпросите по чл.248 от НПК.

Прокурорът: Уважаема госпожо председател, по въпросите по чл.248 от НПК, изразявам следното становище: делото е подсъдно на ЯРС. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Считам, че на досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК, т.к. със защитата на подсъдимия сме уговорили параметри на споразумение за решаване на делото. По т.5 нямам искания. Мярка за процесуална принуда не е взета и считам, че не следва да бъде вземана такава. Нямам искания за доказателства.

Моля, делото да бъде насрочено по реда на глава 29 от НПК, след приключване на разпоредителното заседание.

 

Адв. С.: Уважаема госпожо председател, също считам, че делото е подсъдно на съда. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. На досъдебното производство не е допуснато отстранимо, съществено процесуално нарушение, довело до нарушаване на процесуалните права на обвиняемия. По т.4 има основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК, а именно сключване на споразумение, каквото сме уговорили с представителя на ЯРП. По т.5 няма основания. Относно мярката за процесуална принуда, по отношение на подзащитния ми няма взета и не следва да бъде вземана такава. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Моля, да насрочите заседание за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.  

Подс. М.Т.: Поддържам казаното от защитника ми. Желая делото да приключи със споразумение.  

 

С оглед становището на страните и утвърдените процесуални правила, съдът ПРИЕМА, че делото е подсъдно за разглеждане на настоящия съд. Не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство. Не е допуснато в хода на досъдебното производство съществено, процесуално нарушение, довело до ограничаване на процесуалните права на страните в процеса. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК, за приключване на делото чрез сключване на споразумение. Не е налице някоя от хипотезите по т.5 - т.7 на чл.248 от НПК.

Водим от горното

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИСТЪПВА към разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

 

На основание чл.276 от НПК, СЕ ДОКЛАДВА делото от съда, като се посочиха основанията за образуване на съдебното производство, а именно: внесен обвинителен акт от РП-Ямбол срещу М.С.Т., за престъпление по чл.343б ал.1 от НК.

Даде се възможност на прокурора за изрази становище по чл.276 ал.2 от НПК.

Прокурорът: Не желая да взема становище.

 

ДАДЕ СЕ ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ВНАСЯТЕ ТЕКСТА НА СПОРАЗУМЕНИЕТО.

 

Прокурорът: Със защитника на подсъдимия Т. – адв.И.С. ***, постигнахме споразумение за решаване на делото, при следните условия:

Подсъдимият М.С.Т., със снета по делото самоличност, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 21.02.2019 г. около 00:08 часа, в гр. Я., по обходен път **, в близост до сградата на „Тех-Ко“ ООД, посока ул. „Г.И.“, управлявал моторно превозно средство /МПС/ - лек автомобил „Рено Сценик“ с ДК Y 621 KGM, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно: 1,37 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство дрегерАлкотест 7510“ с фабр. № ARDN 0093, поради което и на основание чл.343б ал.1 и чл.55 ал.1 т.1 от НК, му се ОПРЕДЕЛЯ наказание ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”, което на основание чл.66 ал.1 от НК, се ОТЛАГА от изтърпяване за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

 На основание чл.55 ал.3 от НК, на подсъдимия НЕ СЕ НАЛАГА по-лекото по вид наказание глоба.

 

На основание чл.343г вр. чл.37 ал.1 т.7 от НК, подсъдимия се ЛИШАВА от право да управлява МПС за срок от СЕДЕМ МЕСЕЦА.

 

Моля, да одобрите споразумението като непротиворечащо на закона и морала.

 

Адв. С.: Уважаема госпожо председател, съгласни сме с така постиганото споразумение с представителя на ЯРП. Считам същото за непротиворечащо на закона и морала и се него ще се постигнат целите на наказанието, във  връзка с което, молим за Вашето одобрение.

 

Подс. М.Т.: Разбирам обвинението. Признава се за виновен. Споразумението разбирам. Последиците от него са ми ясни. Доброволно съм съгласен със споразумението  и се отказвам от обшия ред за разглеждане на делото.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Подсъдим:

         ( М.Т. )

 

                                                                 

Прокурор:

                                                                                                                          ( М.К. )

 

Защитник:

         ( адв. С. )

 

 

 

 

 

Съдът счита, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено от съда.

Водим от горното

 

ОПРЕДЕЛИ: № 95

 

ОДОБРЯВА постигнатото, между защитника на подс. М.С.Т. *** и представителя на ЯРП, споразумение за решаване на делото при посочените по-горе условия.

На основание чл.59 ал.4 от НК, ЗАЧИТА времето, през което Т. е лишен по административен ред от правото да управлява МПС, считано от 21.02.2019 г.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 635/2019 г. по описа на ЯРС.

Определението е ОКОНЧАТЕЛНО и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

Протоколът се изготви в с.з., което приключи в 10:40 часа.

 

                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                                                                    СЕКРЕТАР: