Споразумение по дело №238/2010 на Районен съд - Асеновград

Номер на акта: 92
Дата: 21 май 2010 г.
Съдия: Иван Георгиев Шейтанов
Дело: 20105310200238
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 5 май 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

№ 92

 

 

Година

21.05.2010 г.

 

   Град

Асеновград

 

Асеновградският районен

съд

 

Четвърти наказателен

  състав

 

На

Двадесет и първи май

 

Година

 2010

 

В публично заседание в следния състав:

                 Председател:

Иван Шейтанов

 

                                                                                                                                

      Съдебни заседатели:

К.Н.

 

М.Д.

Секретар:

В.Т.

 

Прокурор:

Димитър Молев

 

Сложи за разглеждане докладваното от

Съдията

 

 НОХ

   дело

       номер

    238

                  по описа за

 2010

година.

 

На именното повикване в

   10,00

часа се явиха:

 

 

Подсъдимият Н.Д.П., редовно призован, се явява лично и с адв.Х.В., с пълномощно представено по делото от по –рано.  

 

За Районна Прокуратура – Асеновград, редовно уведомени, се явява Прокурор Димитър Молев.

 

Сведетелката Й.Д.М., редовно призована, се явява лично.     

Пострадалия свидетел Г.С.М., редовно призован, се явява лично.     

Свидетелят А.Д.Д., редовно призован, не се явява.

Свидетелят Х.А.П., редовно призован, се явява лично.

Вещото лице М.И.П., редовно призована, се явява лично.

 

Докладва се  поисканата служебно и изготвена от бюро”Съдимост” при РС – гр.Асеновград справка  за съдимост по отношение на подсъдимия Н.Д.П..

Докладва се и постъпилата справка изготвена от администрацията на Затвора –гр.Пловдив относно изтърпяното до момента от подс.П. наказание по НОХД 187/10г. на РС Свиленград.

     

 

На пострадалия свидетел бяха разяснени правата по чл.75, чл.76 и чл.84 от НПК. 

 

ПОСТРАДАЛИЯТ М.: Не желая да се конституирам като гр.ищец и частен обвинител. Няма да предявявам граждански иск.

 

ПОДСЪДИМИЯТ : Желая да сключа споразумение с представителя на РП – Асеновград,  поради което моля да бъдат освободени от залата явилите се свидетели и вещото лице.

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми г-н съдия, има вероятност да сключим споразумение с подсъдимия и неговия защитник поради което моля да ни дадете възможност да обсъдим това споразумение, като не възразявам да бъдат освободени от залата явилите се днес свидетели, както и вещите лица.

 

АДВ.В.: Действително има възможност да сключим споразумение с прокурора и не възразявам да се освободят от залата явилите се свидетели, както и вещите лица.

  

С оглед направените изявления от страните, че са постигнали съгласие за сключване на споразумение, то съдът намира, че следва от залата да бъдат освободени от залата явилите се свидетели и вещото лице, като на последните се изплати пътни разноски в размер на 5,00 лв. с РКО от Бюджета на съда.

Предвид изложеното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

ОСВОБОЖДАВА от залата свидетелите.

 

ОСВОБОЖДАВА от залата вещото лице ....., като ИЗПЛАЩА на същото сумата в размер на 5 лв. с РКО от Бюджета на съда.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Представям Ви в писмен вид споразумение за  решаване на делото, относно извършеното престъпление от подсъдимия и моля да го одобрите.

 

АДВ.В.: Да се даде ход на делото. Съгласни сме с така представеното споразумение.

 

Предвид становищата на страните съдът намира, че няма пречка да бъде даден ход на делото, като се приеме така представеното споразумение за решаване на делото, поради което и

                                                ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ПРИЕМА така представеното споразумение за решаване на делото.

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

Н.  Д.  П. роден на *** ***, с адрес ***, понастоящем намиращ се в Затвора гр.Пловдив, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, не работи, осъждан, ЕГН **********.             

Своевременно получен препис от обвинителния акт на Прокуратурата и от разпореждането на съда. Не възразявам делото да се гледа днес.

 

Разясниха се на страните правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

Искания и отводи не постъпиха.

 

Съдът намира, че за нуждите на делото следва да се укаже на съдебния секретар да се изготви заверен препис от бюлетин за съдимост по отношение на подс.П. относно наложеното му наказание по НОХД 187/10г. по описа на РС – гр.Свиленград, предвид и което

 

                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

 УКАЗВА на съдебния секретар служебно да поиска от бюро „Съдимост” при РС – гр.Асеновград заверен препис от бюлетин за съдимост на подс.Н.Д.П. по отношение на наложеното му по НОХД №187/10г. по описа на РС – гр.Свиленград наказание.

 

ДОКЛАДВА се и изготвения от бюро „Съдимост” при РС – гр.Асеновград бюлетин за съдимост.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите сключеното между нас споразумение, което представих в писмен вид.  Представям същото за одобрение.    

АДВ.В.: Съгласни сме с така представеното споразумение за решаване на делото и моля да го одобрите.  

 

ДОКЛАДВА СЕ ПРЕДСТАВЕНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО.

 

          ПОДСЪДИМИЯТ Н.  Д.  П. - със снета по делото самоличност:

Разбирам обвинението.

Признавам се за виновен.

Доброволно подписах споразумението.

Разбирам последиците от споразумението.

Съгласен съм с тези последици.

         

Съдът след съвещание намира, че така представеното предложение за споразумение за решаване на делото, сключено между Димитър Молев –прокурор в Районна прокуратура - Асеновград, адв.Х.В. - защитник на подсъдимия Н.Д.П. и подсъдимият Н.Д.П., отговаря на изискванията на чл.381 ал.5, вр. чл. 384, ал.1 от НПК, поради което и в същото не следва да бъдат извършвани промени. Предвид това и  на основание чл.382, ал.6 от НПК съдържанието на споразумението следва да бъде отразено подробно в съдебния протокол, както следва:            

            Подсъдимият Н.  Д.  П. се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че на 05.03.2010 г. в гр. Асеновград, обл.Пловдивска, в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода” не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и след като е бил осъждан два или повече пъти на „лишаване от свобода” за умишлени престъпления от общ характер, ако поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот е отнел чужди движими вещи – голям ъглошлайф, българско производство на Ловеч на стойност 48.00 лв., малък ъглошлайф „Спарки” българско производство на Ловеч на стойност 72.00 лв. и един брой бормашина, българско производство на Ловеч на стойност 18.00 лв. – всичко на обща стойност 138.00 лв. от владението на Г. Стайков М., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, което е  престъпление по чл.196, ал.1, т.2 вр. чл.195, ал.1, т.3 вр. чл.194, ал.1 вр.чл.29, ал.1, б. „а” и б. „б” от НК и за което съгласно разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК следва да му се наложи наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.    

 

На основание чл.61, т.2 вр.чл.60, ал.1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, следва да се ОПРЕДЕЛИ първоначален „СТРОГ” режим за изтърпяване на така наложеното наказание спрямо подс. Н.  Д.  П. „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, като същото се изтърпи  в затвор или затворническо общежитие от „закрит” тип.

 

На основание чл.59, ал.2 вр. ал.1 от НК от така наложеното на подсъдимия  Н.  Д.  П. от така наложеното наказание в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” следва да се ПРИСПАДНЕ времето, през което той  е бил задържан по по реда на ЗМВР, считано от 18,30ч. на 05.03.10г. до  13,00 ч. на 06.03.10г. , както и задържането на основание чл. 64, ал.2 от НПК, считано от 13,00ч. на 06.03.2010г. до 11,45ч. на  09.03.10г., както и следва да се приспадне времето, през което подсъдимия е бил с мярка „Задържане под стража” по настоящето наказателно производство, считано от 09.03.10г. до 22.03.10г. 

 

Деянието е извършено от подсъдимият с пряк умисъл, тъй като е съзнавал общественоопасния  характер на извършеното, предвиждал е обществено опасните му последици  и е искал  тяхното настъпване.

 

          Престъплението се доказва от събраните по делото доказателства: обяснения на подсъдимия, показания на свидетели, свидетелство за съдимост, характеристична справка и от другите писмени доказателства, приложени по делото.

 

          За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл.381, ал.2 от НПК допуска постигането на споразумение относно решаване на делото.

 

Наказанието за подсъдимия Н.Д.  П.  е определено при условията на чл.55 ал.1 т.1 от НК.

 

     От виновното поведение на подсъдимия са били причинени съставомерни имуществени щети, но същите са изцяло възстановени.

 

       Подсъдимия Н.  Д.  П. следва да бъде осъден да заплати сумата от 30,00лв. представляваща  разноски по водене на делото в полза на Държавния бюджет по сметка на РС – гр.Асеновград.

 

Подсъдимият Н.  Д.  П. следва да бъде осъден да заплати в полза на държавния бюджет, по сметка на Районен съд – гр. Асеновград, сумата от 30,00 лв., представляваща разноски по водене на делото.

 

На подсъдимия Н.  Д.  П. бе разяснен смисълът на настоящето споразумение и същия декларира, че се отказва от разглеждането на делото по общия ред.

 

 

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

ПРОКУРОР: …………………

                                         /ДИМИТЪР МОЛЕВ/

 

 

 

ПОДСЪДИМ:…………………..

                                         / Н.  П. /

 

 

 

ЗАЩИТНИК НА

ПОДСЪДИМИЯ: ……………..

                                                  /адв.Х.В./

 

 

 

 

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и на морала и няма пречка същото да бъде одобрено, като се прекрати производството по делото.

 

С оглед на горното и на основание чл.384 ал.3 вр.чл. 382 ал.7, вр. чл. 24 ал.3 от НПК, Съдът

 

 

                                     О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Димитър Молев, прокурор в РП- Асеновград, адв.Х.В., защитник на подсъдимия Н.  Д.  П. и подсъдимият Н.  Д.  П. споразумение за решаване на делото в следния окончателен смисъл, а именно:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия  Н.  Д.  П. – роден на *** ***, с адрес ***, понастоящем намиращ се в Затвора гр.Пловдив, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на  05.03.2010 г. в гр. Асеновград, обл.Пловдивска, в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода” не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и след като е бил осъждан два или повече пъти на „лишаване от свобода” за умишлени престъпления от общ характер, ако поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот е отнел чужди движими вещи – голям ъглошлайф, българско производство на Ловеч на стойност 48.00 лв., малък ъглошлайф „Спарки” българско производство на Ловеч на стойност 72.00 лв. и един брой бормашина, българско производство на Ловеч на стойност 18.00 лв. – всичко на обща стойност 138.00 лв. от владението на Г. Стайков М., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, което е  престъпление по чл.196, ал.1, т.2 вр. чл.195, ал.1, т.3 вр. чл.194, ал.1 вр.чл.29, ал.1, б. „а” и б. „б” от НК и за което във вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК МУ НАЛАГА наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.    

 

На основание чл.61, т.2 вр.чл.60, ал.1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, ОПРЕДЕЛЯ първоначален „СТРОГ” режим за изтърпяване на така наложеното спрямо подс. Н.  Д.  П. наказаниу „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, като същото се изтърпи  в затвор или затворническо общежитие от „закрит” тип.

 

На основание чл.59, ал.2 вр. ал.1 от НК от така наложеното на подсъдимия  Н.  Д.  П. наказание в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”  ПРИСПАДА времето, през което той  е бил задържан по по реда на ЗМВР, считано от 18,30ч. на 05.03.10г. до  13,00 ч. на 06.03.10г. , както и задържането на основание чл. 64 ал.2 от НПК, считано от 13,00ч. на 06.03.2010г. до 11,45ч. на  09.03.10г., както и ПРИСПАДА времето, през което подсъдимия е бил с мярка „Задържане под стража” по настоящето наказателно производство, считано от 09.03.10г. до 22.03.10г. 

 

 

       ОСЪЖДА подсъдимия Н.  Д.  П. да заплати сумата от 30,00лв., представляваща  разноски по водене на делото в полза на Държавния бюджет по сметка на РС – гр.Асеновград.

 

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на подсъдимия Н.  Д.  П. мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 238/2010г. по описа на Асеновградския районен съд, ІV-ти наказателен състав.

 

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

          Протоколът се изготви в съдебно заседание, което се закри в 10,30 ч.

 

 

       РАЙОНЕН  СЪДИЯ:

                      

                             СЪДЕБНИ  ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                              2.                                                                      

 

                                                                               СЕКРЕТАР:

 

    

          Съдът служебно констатира, че по отношения на осъдения Н.Д.П. са налице условията на чл. 306, ал. 1, т. 1 от НПК вр. чл.25, ал. 1 от НК, поради което

 

                                      ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТКРИВА производство по чл. 306, ал. 1, т.1 от НПК вр. чл.25, ал. 1 вр. чл.23, ал.1 от НК.

 

В залата се явяват осъдения Н.Д.П., неговия упълномощен защитник адв.В., с пълномощно приложено по делото от по-рано.

 

За РП – гр. Асеновград се явява прокурор Димитър Молев.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.В.: Да се даде ход на делото.  

         

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОСЪДЕНИЯ:

Н.  Д.  П. роден на *** ***, с адрес ***, понастоящем намиращ се в Затвора гр.Пловдив, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, не работи, осъждан, ЕГН **********.

  

Разясниха на страните правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК, както и правата по НПК.

Искания и отводи не постъпиха.

 

Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания по делото, моля да се даде ход по същество.

 

АДВ.В.: Нямам искания по делото, моля да се даде ход по същество.

 

Предвид становищата на страните Съдът намира, че са налице условията на чл.286 от НПК, делото е изяснено от фактическа и правна страна поради което, ще следва да се приключи съдебното следствие и да се даде ход на съдебните прения, поради което, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

На основание чл.283 от НПК ПРОЧИТА и ПРИЕМА приложените по делото писмени доказателства.

 

ОБЯВИ ЗА ПРИКЛЮЧИЛО СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ:

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми г-н съдия, моля да се произнесете с определение по реда на чл.306, ал.1 т.1 от НПК вр. чл.25 ал.1 от НК спрямо осъдения П.. От материалите по делото е видно, че подс.П. има предходни осъждани, едно от тях е такова по НОХД 187/10г. по описа на РС – гр.Свиленград, по което дело е за престъпление по чл.279 ал.1 вр. чл.18 ал.1 от НК, извършено на 24.02.10г. и му е наложено наказание в размер на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”, както и наказание „Глоба” в размер на 300,00лв., като на наказанието „Лишаване от свобода” да се изтърпи при първоначален „строг” режим и от същото наказание е приспаднато времето по реда на ЗМВР, считано от 18,30ч. на 24.02.10. Съдебният акт по това дело е влязъл в законна сила на 11.03.10г. С определене, с което е одобрено споразумение по НОХД 238/10г. по описа на АРС за престъпление по чл.196 ал.1 т.2 вр. чл.195 ал.1 т.3 вр. чл.194 ал.1 вр.чл.29 ал.1 б. „а” и б. „б” от НК, което е извършено на 05.03.10г. на ос.П. му е наложено наказание „Лишаване от свобода” в размер на 2г. и 6м. при първоначален „строг” режим като от същото е приспаднато времето, през  което е задържан по реда на ЗМВР, считано от 05.03.10г. до 06.03.10г., както и  времето, през което е бил задържан по реда на чл.64 ал.2 от НПК, считано от 06.03.10г. до 09.03.10г. и времето, през което е бил „Задържан под стража”, считано от 09.03.10г. до 22.03.10г., от която пък дата същият е започнал да търпи наказанието наложено с присъда по НОХД 187/10г. по описа на РС Свиленград. От изложеното е видно, че престъпленията, предмет на разглеждане по двете наказателни производства, са извършени от ос.П. преди да има влязла в сила присъда за което и да е от тях, поради което считам, че са налице основанията на чл.25 ал.1 вр. чл.23 ал.1 от НК и следва наказанията по тези две дела да се кумулират и да му се определи едно общо, най-тежко наказание, което в случая се явява  2г. и 6м., което да се изтърпи при първоначален „строг” режим в затвор или затворническо общежитие от „закрит” тип. От определеното общо, най-тежко наказание следва да се приспадне времето, през което осъдения П. е бил задържан по реда на ЗМВР, считано от 05.03.10г. до 06.03.10г., както и задържането по реда на чл.64 ал.2 от НПК по НОХД 238/10г. по описа на АРС, считано от 06.03.10г. до 09.03.10г., както и времето през което подсъдимия е бил „Задържан под стража” по настоящето наказателно производство, считано от 09.03.10г. до 22.03.10г. Следва да се приспадне и времето по постановената присъдата по НОХД 187/10г. по описа на РС Свиленград, считано от 22.03.10г. , както  и да бъде присъединено наказанието „глоба” в размер на 300,00лв.

 

АДВ.В.: Уважаеми г-н съдия и съдебни заседатели, аз се присъединявам към казаното от прокурора, тъй като считам, че по отношение на подзащитния ми са налице предпоставките на чл.25 ал.1 вр. чл.23 от НК, а именно да бъде извършена кумулация на деянията по НОХД 187/10г. по описа на РС Свиленград, което да се кумулира с одобреното по днешното споразумение по НОХД 238/10г. по описа на АРС  наказание и да се определи едно общо, най-тежко наказание в размер на 2г. и 6м. „Лишаване от свобода”, както и да се приспадне времето от наложеното наказание на подсъдимия по двете НОХД, както и задържането му по реда на ЗМВР и по чл.64 ал.2 от НПК, респ. и времето, което е изтърпяно от наложеното му наказание по НОХД 187/10г. по описа на РС Свиленград до настаящия момент. Предвид гореизложеното моля да уважите направеното предложение от РП Асеновград, към което се солидализираме изцяло.  

 

ОСЪДЕНИЯТ Н.Д.П. ЗА ЛИЧНА ЗАЩИТА: Нямам какво да кажа.

 

СЪДЪТ

                                                ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ:

 

          ОСЪДЕНИЯТ Н.Д.П. – със снета по делото самоличност:

  Моля да се извърши кумулация.  

 

Съдът след съвещание намира становището на прокурора и на страните за основателно.

Видно от материалите по делото и изготвената днес и приложена по делото справка за съдимост, ведно с бюлетини за съдимост, по отношение на осъдения П. са налице 11 влезли в сила присъди и определения,  с които са били одобрени споразумения за решаване на делата, с които съдебни актове са му били наложени и съответни наказания за извършени от него престъпления от общ характер. От значение се явяват последните два влезли в сила акта на съда, а именно:

С определение № 90/11.03.10г. по НОХД №187/10г. по описа на РС- гр.Свиленград осъдения П. се е признал за виновен в това, че на 24.02.2010г.  е осъществил изпълнителното деяние на престъплението по чл.279, ал.1 вр. чл.18, ал.1от НК, за което вр. чл.54 ал.1 от НК му е наложено наказание „Лишаване от свобода” за срок от 4мес., както и наказание „глоба” в размер на 300,00лв. На основание чл.61, т.2 от ЗИНЗС е било постановено така наложеното наказание „Лишаване от свобода” да се изтърпи при първоначален „строг” режим в затворническо общежитие от  „закрит” тип. На основание чл.59, ал.2 вр. ал.1 от НК от това наказание е било приспаднато времето, през което подс.П. е бил задържан по реда на чл.63, ал.1, т.1 от ЗМВР, считано от 18,30ч. на 24.02.10г. Определението е влязло в законна сила на 11.03.2010г. като видно от приложената по делото справка изготвена от администрацията на Затвора гр.Пловдив това наказание е било приведено в изпълнение на 22.03.2010г.

С определение от 21.05.10г. по НОХД 238/10г. по описа на АРС, ІІІ - ти наказателен състав, подс. Н.Д.П. бе признат за виновен в това, че на 05.03.2010г. е осъществил изпълнителонто деяние на престъплението по чл.196, ал.1, т.2 вр. чл.195, ал.1, т.3 вр. чл.194, ал.1 вр.чл.29, ал.1, б. „а” и б. „б” от НК, за което вр. чл. 55, ал.1, т.1 от НК му бе наложено наказание „Лишаване от свобода” в размер на две години и шест месеца. На основание чл.61, т.2 вр.чл.60, ал.1 от ЗИНЗС бе постановено така наложеното наказание да се изтърпи при първоначален „строг” режим в затвор или затворническо общежитие от „закрит” тип. На основание чл.59, ал.2 вр.ал.1 от НК от така наложеното наказание бе приспаднато времето, през което подс.П. е бил задържан по реда на ЗМВР, считано от 18,30ч. на 05.03.10г. до 13,00ч. на 06.03.10г., както и задържането му на основание чл.64 ал.2 от НПК, считано от 13,00ч. на 06.03.10г. до 11,45ч. на 09.03.10г., както бе приспаднато и времето, през което е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, считано от 09.03.10г. до 22.03.10г. Определението в сила от 21.05.2010г.

Видно е, че така посочените престъпления са били извършени от ос.П. преди да е имало влязла в сила присъда и наложено наказание, за което и да от тях, поради което няма пречка на основание чл.25 ал.1 вр.чл.23 ал.1 от НК спрямо него да бъде определено едно общо, най- тежко наказание, каквото в случая се явява наказанията „Лишаване от свобода” в размер на 2г. и 6мес. На основание чл.23, ал.2 от НК към така определението спрямо осъдения П. общо най-тежко наказание в размер на две години и шест месеца лишаване от свобода следва да се присъедини изцяло и наказанието „глоба” в размер на 300 лв., наложено на осъдения П. по НОХД № 187/2010г. на РС Свиленград. На основание чл.61 т.2 вр.чл.60 ал.1 от ЗИНЗС ще следва така определеното общо, най-тежко наказание „Лишаване от свобода” в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА да се изтърпи от подс.П. при първоначален „строг” режим в затвор или затворническо общежитие от „закрит” тип. На основание чл. 25 ал.2 от НК  от така определеното наказание в размер на две години и шест месеца „Лишаване от свобода” следва да се приспадне и времето, през което подс. Н.Д.П. е търпял наказание „Лишаване от свобода” по НОХД 187/10г. по описа на РС Свиленград, а именно задържането му по реда на ЗМВР, считано от 18,30ч. на 24.02.10г. за срок от 24ч. , както и времето от 22.03.2010г. до влизане на настоящето определение в законна сила, както и изтърпяното наказание „Лишаване от свобода” по НОХД 238/10г. по описа на АРС, считано от 18,30ч. на 05.03.10г. до 22.03.2010г.

Съдът е на становище, че предвид това, че посочените две дела по отношение на които се извършва кумулация са приключили със споразумения, а това значи, че по първото няма настъпили щети, а  щетите по второто от тях възстановени, както и осъдения П. се е признал за виновен, то в случая  не следва да се прилага и разпоредбата на чл.24 от НК, поради което и не следва да се  увеличава размера на определеното общо най-тежко наказание.

Предвид изложеното на основание чл.306, ал.1, т.1 от НПК вр.чл.25, ал.1, ал.2  вр.23, ал.1 и ал.2 от НК, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЛАГА на осъденият Н.  Д.  П., с ЕГН ********** едно общо, най-тежко наказание измежду наказанията наложени му по НОХД № 187/10г. по описа на РС – гр.Свиленград и по НОХД № 238/2010 г. по описа на РС – гр. Асеновград, а именно наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

 

               На основание чл.23, ал.3 от НК към така определеното общо, най – тежко наказание ПРИСЪЕДИНЯВА изцяло и наказанието „ГЛОБА” в размер на 300,00лв. наложено на подс.Н.Д.П. по НОХД 187/10г. по описа на РС – гр.Свиленград.

 

               На основание чл.61, т.2 вр. чл.60, ал.1 от ЗИНЗС ПОСТАНОВЯВА така наложеното общо, най-тежко наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА да се изтърпи от подс.Н.Д.П. при първоначелен „СТРОГ” режим в затвор или затворническо общежитие от „закрит” тип.

 

           На основание чл.25 ал.2 от НК от така определеното общо, най-тежко наказание в размер на ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА  „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” СЕ ПРИСПАДА времето, през което подс.П. е търпял наказания „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” по НОХД № 187/10г. по описа на РС – гр.Свиленград и по НОХД № 238/2010 г. по описа на РС – гр. Асеновград включени в съвкупността, а именно задържането му по реда на чл.63 ал.1 т.1 от ЗМВР за срок от 24 часа,  считано от 18,30ч. на 24.02.10г., както и времето, считано от 18,30ч. на 05.03.10г. до влизане на настоящето определение в законна сила.

               

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд – гр. Пловдив.

 

            Протоколът се изготви в съдебно заседание,което се закри в 11,00 ч.

 

 

       РАЙОНЕН  СЪДИЯ:

 

  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                             2.

                                                                                                      СЕКРЕТАР: