Споразумение по дело №325/2015 на Районен съд - Свиленград

Номер на акта: 177
Дата: 20 април 2015 г. (в сила от 20 април 2015 г.)
Съдия: Мария Йорданова Дучева
Дело: 20155620200325
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 16 април 2015 г.

Съдържание на акта

 

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

 

20.04.2015г.                                                                  Град Свиленград

Свиленградският районен съд, наказателно отделение, ІІІ състав

на двадесети април година 2015

в публично заседание в следния състав:

 

                                            Председател: МАРИЯ ДУЧЕВА

                                            Съдебни заседатели:

 

 

СЕКРЕТАР: Р.И.

ПРОКУРОР: МИЛЕНА СЛАВОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията Дучева

наказателно общ характер дело № 325 по описа за 2015  година.

На именното повикване в 12.00 часа се явиха:

              Обвиняемият А.Р.М., редовно призован, осигурен от органите на ОЗ ”Охрана”- Хасково, се явява лично и заедно с упълномощеният си защитник адв.Д.С. от ХАК.

   За Районна прокуратура Свиленград, редовно призовани се явява прокурорът Милена Славова.

     ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

     ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

    Адв.С.: Да се даде ход на делото.

    СЪДЪТ, след като изслуша становищата на прокурора и на защитника на обвиняемия по въпроса следва ли да се даде ход на делото, намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради  което

    О П Р Е Д Е Л И:

    ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

   Пристъпи се към снемане самоличността на обвиняемия.

   Обвиняемият А.Р.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, неженен, с основно образование, безработен, ЕГН:**********, осъждан.

    ДОКЛАДВА ДЕЛОТО.

    Производството е по реда на чл.382, вр. чл.381 от НПК и е образувано по повод внесено в съда споразумение за решаване на делото.

    ПРОКУРОРЪТ: Със защитника на обвиняемият и с обвиняемият постигнахме споразумение за решаване на делото, което сме представили в писмен вид, и моля да одобрите същото като непротиворечащо на закона и морала.

    Адв.С.: Моля да одобрите представеното споразумение за решаване на делото като непротиворечащо на закона и морала.

    Обвиняемият А.Р.М.: Моля да одобрите постигнатото споразумение. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, че същото има значение на влязла в сила присъда. Съгласен съм със споразумението и доброволно съм го подписал.

Съдът, след като взе предвид категоричното и безусловно съгласие, относно съдържанието на окончателното споразумение

О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в протокола съдържанието на окончателното споразумение, постигнато между Районна прокуратура гр.Свиленград, защитника на обвиняемият - адв. С. и обвиняемият А.Р.М., съгласно което:

1.Обвиняемият А.Р.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***,не женен, основно образование, безработен, ЕГН:**********, осъждан се  признава   за   виновен  в това че, на 04.01.2014 г.  през ГКПП “Капитан Андреево’’-шосе, общ.Свиленград, обл. Хасково превел през границата на страната от Република Турция в Република България чуждата гражданка Кадрие Байрам Хаму на 39 години от Сирия без разрешение на надлежните органи на властта - престъпление по чл.280, ал.2 т.3  вр. с ал.1 от НК.

2. За така извършеното престъпление по чл.280, ал.2 т.3 вр. с ал.1  от НК от обвиняемият А.Р.М. на основание чл.280, ал.2 т.3 вр.ал.1 вр. чл. 55 ал.1 т.1 от НК се налагат следните наказания „Лишаване от свобода“ за срок от  9/девет/ месеца и „глоба“ в размер на 800 лева.

На основание чл.61 т.2 вр. чл.60 ал.1 от ЗИНЗС наказанието “Лишаване от свобода” наложено на обвиняемия А.Р.М. да бъде изтърпяно при първоначален “строг режим” в затворническо общежитие от закрит тип.

На основание чл.59 ал.2 вр.ал.1 т.1 от НК от наложеното на обвиняемия А.Р.М. наказание „Лишаване от свобода” следва да се приспадне времето, през което същият е бил задържан по реда на МВР на 05.01.2014 година.

На основание чл.55 ал.3 от НК не налага на обвиняемия А.Р.М. кумулативно предвиденото в закона наказание „конфискация“ на част или на цялото имущество.

 

3. От престъплението извършено от обвиняемият А.Р.М. не са причинени имуществени вреди, подлежащи на възстановяване и обезпечаване.

4. Няма веществените  доказателства по делото.

5. Направените по делото разноски  в размер на 675 лева за извършен устен и писмен превод на основание  чл.189, ал.2 от НПК да останат за сметка на съответния орган.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл.381, ал.2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

С настоящето споразумение страните уреждат всички въпроси във връзка с чл.381, ал.5 от НПК.

 

На обвиняемия А.Р.М.,*** беше разяснен смисъла на настоящото споразумение и същият декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ:

             

           Подписаният А.Р.М. *** ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен със сключеното споразумение, досежно извършеното от мен престъпление и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред, за което се подписвам.

 

 

 

                                                                 ОБВИНЯЕМ:..................................                                                                          

                                                                                     / А.Р.М. /

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ  СЕ :

 

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

град СВИЛЕНГРАД

ПРОКУРОР:…………………..                  ЗАЩИТНИК:……………………

             / Милена Славова /                                                / Д.С. /

 

                                                                               

                                                                            

                                                                        ОБВИНЯЕМ:..................................             

                                                                                / А.Р.М. /

 

                                                                                

                                                                                

                                                                                               

СЪДЪТ след като се запозна с текста на сключеното  споразумение и становищата на страните постанови:

Престъплението, предмет на споразумението, не е от престъпленията, визирани в чл.381, ал.2 от НПК, по които не се допуска споразумение. Споразумението съдържа всички необходими съгласно чл.381, ал.5 НПК реквизити, в резултат на престъплението не са причинени имуществени вреди,  обвиняемият е изразил съгласие със споразумението и е декларирал, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред, в съответствие с разпоредбата на чл. 381, ал.6 НПК. При сключване на споразумението, в частта му относно определяне видът и размерът на наказанието, страните са се възползвали от разпоредбата на чл.381, ал.4 от НПК, позволяваща със споразумението да се определи наказание при условията на чл. 55  от НК, което не е в нарушение на процесуалния и материалния закон.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че освен съществуването на всички формални изисквания по отношение на споразумението, същото от фактическа и правна страна не противоречи на закона и на морала.

   

Мотивиран от изложеното и на основание чл.382, ал.7 НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: №

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Районна прокуратура гр.Свиленград, защитника на обвиняемият - адв.С. и обвиняемият А.Р.М., съгласно което:

 1. Обвиняемият А.Р.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, неженен, с основно образование, безработен, ЕГН:**********, осъждан, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това че на 04.01.2014 г.  през ГКПП “Капитан Андреево’’- шосе, общ.Свиленград, обл. Хасково превел през границата на страната от Република Турция в Република България чуждата гражданка Кадрие Байрам Хаму на 39 години от Сирия без разрешение на надлежните органи на властта - престъпление по чл.280, ал.2 т.3  вр. с ал.1 от НК.

2. НАЛАГА на обвиняемият А.Р.М., със снета по делото самоличност, на основание чл.280, ал.2, т.3, вр. ал.1, вр.чл.55, ал.1, т.1 от НК  наказание „Лишаване от свобода„ за срок от 9/девет/ месеца и „Глоба” в размер на 800 /осемстотин/ лева.

              ПОСТАНОВЯВА на основание чл.61 т.2 вр. чл.60 ал.1 от ЗИНЗС, наказанието “Лишаване от свобода” наложено на обвиняемия А.Р.М. да бъде изтърпяно при първоначален “строг режим” в затворническо общежитие от „закрит” тип.

     ПРИСПАДА на основание чл.59, ал.2, вр.ал.1, т.1 от НК времето, през което А.Р.М. е бил задържан по реда на ЗМВР, считано от 05.01.2014 година.

      На основание чл.55 ал.3 от НК не налага на обвиняемия А.Р.М. кумулативно предвиденото в закона наказание „конфискация“ на част или на цялото имущество.

  От деянието извършено от обвиняемия А.Р.М. не са причинени имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване и възстановяване.

    ПОСТАНОВЯВА, на основание чл.189, ал.2 от НПК, направените по делото разноски за преводачи в размер на 675 /шестстотин седемдесет и пет/ лева на досъдебното производство да останат за сметка на органите на досъдебното производство.

 

  Съдът ОПРЕДЕЛИ:

  ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство по НОХ дело №325/2015г. по описа на Районен съд гр. Свиленград.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                          Председател:                                                                       

                                                                            /Мария Дучева/

 

Съдът след одобряване на споразумението се занима с мярката за неотклонение, взета в ДП спрямо обвиняемия А.Р.М.. Предвид становището на страните , фактът, че подс е задържан по друго дело с МНО”Задържане под стража” , както и че размерът на паричната гаранция не е внесен, съдът не намери основания за потвърждаване на взетата спрямо него мярка за неотклонение в ДП – „Парична гаранция”.

    Мотивиран от изложеното и на основание чл.309, ал.2 от НПК, Съдът                            

            О П Р Е Д Е Л И:№

            ОТМЕНЯ взетата на Досъдебното производство мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 500 лева спрямо А.Р.М. с ЕГН:********** *** до привеждане на присъдата в изпълнение.

 

             Определението подлежи на обжалване и протестиране с Частна жалба и Частен протест в седемдневен срок пред Окръжен съд - Хасково, считано от днес.

                                                  Председател:                                                                      

                                                                            /Мария Дучева/

 

 

   Препис от Протокола да се изпрати на Следствен арест – Свиленград при ОС „ИН” - Хасково, за сведение.

 

  Препис от Протокола да се изпрати на Районна прокуратура- Свиленград, за сведение и изпълнение.

 

ПРОТОКОЛЪТ се изготви в съдебно заседание, което приключи в 12.10 часа.

 

 

 

                                                           СЪДИЯ:

 

 

                                     СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: