Определение по дело №936/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2023
Дата: 8 юли 2019 г.
Съдия: Ралица Цанкова Костадинова
Дело: 20193100100936
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 23 май 2019 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№………./08.07.2019 г.

гр.  Варна

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на осми юли през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: РАЛИЦА КОСТАДИНОВА

като разгледа докладваното от съдията

гр. д. № 936 по описа за 2019 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството по делото е образувано по искова молба, подадена от И.П.Т. срещу Прокуратурата на Република България.

Делото ми е разпределено по време на ползване на продължителен отпуск, същото е било придвижено от заместващия ме колега и ми е докладвано днес- на 24.06.2019г. с постъпил отговор на искова молба. Разпореждането ми от същата дата е да се изчака изтичане на срока за отговор и на 04.07.2019г. делото да се докладва за насрочване. При насрочването на делото, след запознаване със съдържанието на приложените към исковата молба писмени доказателства – материали от наказателното производство / които не са изрично възпроизведени по конкретно съдържание в исковата молба/,  установих, че са налице основания за отвеждането ми.

Съдията от настоящия състав до встъпването си като съдия в Окръжен съд – Варна през юли 2016г. е упражнявал професията „адвокат“.  Дружеството „Томилимпекс“ ЕООД, чиито едноличен собственик на капитала е и физическо лице – ищец И.П.Т. е било представлявано от адв. Ралица Костадинова именно във връзка с казуса, по който е образувано и в последствие наказателното производство срещу И.П.Т.. Именно и обезщетение за неоснователно воденото срещу Т. наказателно производството се претендира по настоящото гражданско дело, а като адвокат и процесуален представител съдията –докладчик е формирал мнение по същество дали е основателно водено наказателното производство. Нещо повече, по ч.гр.д. 971 2012г. на ОС – Варна, като колега – заместващ титуляра на състава съм си направила отвод на същото основание.   

С цел да се избегнат всякакви съмнения относно провеждането на безпристрастен и справедлив процес при разглеждане на производството по гр.д. 936 / 2019г. по описа на ВОС, настоящият съдебен състав намира, че следва да се отведе от разглеждане на делото при условията на чл.22, ал.1, т.6 от ГПК, като делото да се докладва на зам. - председателя на ВОС –Гражданско отделение за определяне на друг съдия докладчик.

Предвид горното и съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

         

ОТВЕЖДА се като съдия-докладчик по гр.д.№ 936 /2019г. по описа на ОС - ВАРНА.

Делото да се докладва на председателя на Гражданско отделение на ВОС за определяне на друг съдия докладчик.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: