Определение по дело №1348/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 383
Дата: 5 февруари 2020 г.
Съдия: Светлана Тодорова Кирякова
Дело: 20193100901348
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 19 август 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№……../………..02.2020г.,   гр.Варна

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито съдебно заседание на .......................февруари две хиляди и двадесета година в състав:

                                                                         СЪДИЯ :    СВЕТЛАНА КИРЯКОВА

 

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 1348 по описа за 2019 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството по т.д.№ 1348/2019г. по описа на ВОС е образувано по искова молба на 

А.Т.Н. с ЕГН ********** ***

М.Х.Н. с ЕГН ********** ***, чрез пълномощник А.Т.Н. с ЕГН ********** и

Т.Х.Н. с ЕГН ********** *** чрез пълномощник А.Т.Н. с ЕГН ********** срещу „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ“ АД ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр.София, р-н Витоша, ул.Околовръстен път 260, с която е предявен иск с правно основание чл.439, ал.1 от ГПК.

          Ищците са направили искане по чл.83, ал.2 от ГПК, обективирано в молба с вх. № 3005/11.10.2019г. да бъдат освободени от задължението за заплащане на държавна такса и разноски за водене на производството по делото. Молбата е мотивирана с представяне на декларации, удостоверяващи обстоятелствата, визирани в разпоредбата на чл.83, ал.2, т.1-7 от ГПК. В същите под страх от наказателна отговорност А.Н. е декларирала, че месечното й трудово възнаграждение възлиза на 1071.37 лева; не получава други доходи и няма влогове; не се грижи за непълнолетни деца. Ищците М.Х.Н. и Т.Х.Н. са декларирали, че не получават доходи от трудова дейност, от наеми и нямат влогове. Ищците са декларирали, че притежават в съсобственост следните недвижими имоти : жилище в град Варна, ул. „Цар Асен" 27, ет. 5, ап. 10;     магазин № 2 в град Варна, ул. „Македония" 72 с площ от 54 кв.м. ведно с 12,29 кв.метра ид.част от поземления имот, върху който е построен; празен поземлен имот пл. № 195 с площ от 600 кв. метра в град Варна, ж.к. „Възраждане"; ателие № 15 в град София, ул. „Одрин" 103 зона Б4, ет 7 с площ от 73,60 кв.метра, ведно с 4 % идеални части от дворно място върху което е построено и тераса 35 кв.м. към него; гараж № 8 в град София, ул. „Одрин" 105, партер с площ от 33.16 кв.м. , ведно с 1,62 % идеални части от дворно място върху което е построено и от сградата; МПС „Форд Фокус", година на производство 2000г., 55 kW, което не е в движение. Ищцата  А.Н. е декларирала, че притежава дялове в „Екстра Уиндоус“ ООД, запорирани от 2013г.

          Заявено е, че имотите в гр.София са ипотекирани в полза на „Алианц Банк България“ през 2006г., като ипотеката е подновена през 2014г.

          Заявено е, че имотите в гр.Варна са ипотекирани в полза на ответника по делото – „Юробанк“ АД и са били предмет на изпълнение по изп.дело № 166/2013г., съотв. изп.дело № 333/2019г., което осуетявало възможността да бъдат отдавани под наем, с оглед възможността ползвателите да бъдат отстранени от тях.

          Представени са удостоверение за получени брутни месечни доходи от А.Т.Н.; декларации, че  „Екстра Уиндоус“ ООД не извършва дейност по смисъла на §1 т.30 от ДР на ЗСч.

          Представени са справки за актуално състояние на всички трудови договори и за осигурителния доход по отношение на М.Х.Н. и на Т.Х.Н., съгласно които лицата не полагат труд по трудови и граждански договори и не декларират осигурителен доход и не внасят осигурителни вноски. Представена е регистрационна карта на Т.Н. № 10113421 от 01.07.2019г., изд. от Агенция по заетостта Дирекция БТ Варна.

          Ищцата А.Т.Н. е декларирала, че за период от 12 месеца назад е реализирала БТВ 12 856.37 лева; другите две ищци са заявили, че нямат приходи за същия период, като трите са заявили, че са същия период са извършили разходи средно от около 5000 лева.

           По делото липсват данни за влошено здравословното състояние на ищците, което да налага специална грижа; не е заявено ищците да имат финансов и материален ангажимент към трети лица. Липсват данни 2-та имота в гр.София да се предмет на принудително изпълнение, което да ограничава възможността им за отдаване под наем, съотв. за реализиране на доходи.

Доколкото не са представени доказателства за извършено принудително изпълнение върху 3-те имота, находящи се в гр.Варна, дори и при наложена вещна тежест върху тях, липсва пречка същите да бъдат експлоатирани от съсобствениците, съобразно тяхното предназначение, вкл. и чрез отдаването им под наем.

По делото са липсват посочени основателни причини, поради които ищците М.Х.Н. и на Т.Х.Н. да са в невъзможност да реализират доходи. Пред съда са декларирани извършени разходи през последните 12 месеца, при обстоятелства, сочещи, че всички живеят в собствени жилища; здрави са и не се грижат за други лица. 

По преценка на съда, че страната по делото няма достатъчно средства да заплати такси и разноски, когато въз основа на представените доказателства от молителя и съответните компетентни органи, се постановява освобождаване от заплащането им.

Преценка си според чл.83, ал.2 от ГПК съдът прави въз основа на представени от страната писмени доказателства, издадени от съответните компетентни органи, като вземе предвид доходите на лицето или семейството, имущественото му състояние, удостоверено с декларация, семейното и здравословното му състояние, трудовата заетост и възраст.

Предвид данните, съдържащи се в представените декларации и писмени документи, изд. от държавни органи, при съпоставка с пълния размер на дължимата държавна такса от 10 128.91 лева с доходите и материалното състояние на ищците, се налага извода, че същите не разполагат с достатъчно средства да заплатят част от дължимата държавна такса.

Въз основа на изложените съображения съдът приема, че са налице основанията за частично освобождаване от заплащане на държавна такса и разноски на основание чл. 83, ал. 2 ГПК, а именно за сумата 6752.61 лв. Молбата за освобождаване от държавна такса за разликата над 3376.30 лв. до дължимия размер е неоснователна. Налице е предпоставките за освобождаване на ищците от внасяне на разноски до размер на 2/3 от определения от съда размер.

Предвид изложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСВОБОЖДАВА А.Т.Н. с ЕГН ********** ***, М.Х.Н. с ЕГН ********** ***, чрез пълномощник А.Т.Н. с ЕГН ********** и Т.Х.Н. с ЕГН ********** *** от внасяне на държавна такса частично в размер 6752.61 лева и от внасяне на разноски до размер на 2/3 от определения от съда размер по т.д. № 1348/2019г. по описа на ВОС, като разноските по производството да бъдат заплащани от сумите, предвидени от бюджета на съда, на осн.чл.83, ал.3 от ГПК.

ДАВА на ищците едноседмичен срок от влизане в сила на настоящото определение да представят доказателства за внесена по сметка на ВОС ДТ в размер на 3376.30 лева, като им указва, че при неизпълнение производството по делото ще бъде прекратено.

 

          ПРЕПИС от определението да се връчи на ищците.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да бъде обжалвано в частна жалба пред АпС Варна в едноседмичен срок от съобщаването му на ищците.   

 

 

 

 

 

                                                 СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД :