Решение по дело №1036/2020 на Окръжен съд - Русе

Номер на акта: 260009
Дата: 22 февруари 2021 г. (в сила от 10 март 2021 г.)
Съдия: Росица Радославова Радославова
Дело: 20204500201036
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 декември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                             Р Е Ш Е Н И Е Nr:

                      

                                                     гр.Русе, 22.02.2021г.

 

                                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                   Русенският окръжен съд, наказателно отделение,  в публичното заседание на  двадесет и втори февруари през две хиляди  двадесет и първа година в състав:

 

                                                 Председател:     РОСИЦА РАДОСЛАВОВА

                                                                               

                                                     

при секретаря ВЕРОНИКА ЯКИМОВА  и в присъствието на прокурор ВАЛЕНТИНА ЛИЧЕВА като разгледа докладваното от съдията НАХД-N:1036 по описа за 2020г., за да се произнесе съобрази следното:

                  Производството е по гл.XXVIII, чл.375 и сл. от НПК.

                С постановление от 22.12.2020г. на Валентина Личева - прокурор при ОП-Русе е предложено лицето М.И.Д. *** да бъде освободено от наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 278г, ал. 1, пр. 4 от НК и са внесени в съда материалите по досъдебното производство ДП №99/20г. по описа на ОП-Русе, /ДП№41/20г. по описа на ОДМВР-Русе/, с мнение за налагане на наказание при реда и условията на чл.78а от НК.

                Представителят на РОП поддържа предложението и претендира налагане на минимално по размер наказание.

                Обвиняемият се явява лично. Моли съда да определи наказание към минимума, предвиден в закона. 

                Окръжният съд, като взе предвид събраните по делото доказателства, които обсъди в тяхната цялост, намира за установено следното:                      

                М.Д. роден на ***г***, обл.Русе, български гражданин, със средно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН: **********.

               Обв. М.И.Д. живеел в къща с двор, находяща се в село Иваново, обл. Русе, ул. „Н.Й.В“ *, като хобито му било да отглежда птици в специални заграждения в двора на имота си.

        През месец януари 2019г. обв. М.Д. се снабдил с четири броя живи птици от вида „Ням лебед“ „Cygnus onor“,  занесъл ги в дома си в село Иваново, обл. Русе и започнал да ги отглежда. Два от тях обвиняемият М.Д. закупил от св. Йордан Георгиев Йотов, който на свой ред ги взел от св. И. А. К., последните двама – също птицевъди.

        Обвиняемият държал и отглеждал четирите лебеда в специално телено заграждение, с малък воден басейн, отделно от другите птици, които имал. Лебедите не можели да се придвижват свободно и да излетят извън заграждението, защото същото било затворено. През месец януари 2019г. един от лебедите починал. Обвиняемият продължил да отглежда останалите три лебеда от вида „Ням лебед“ по описания начин.

        През месец януари 2020г. той решил да продаде два лебеда. За целта на 04.01.2020г. чрез сина си Искрен Милчев Д. публикувал обява № ********* в интернет сайта OLX.bg. В обявата било посочено, че обект на продажба са двойка бели лебеди на две години,  че  цената  е  „2000 лева“ –  „по договаряне“ и телефонен  номер  за връзка  с  продавача  – 0889 420 027 –  телефонният  номер,  ползван  от  обв.М.Д.. Заради тази обява бил подаден сигнал до РИОСВ –Русе, който бил препратен в ОП-Русе, по компетентност и била образувана прокурорска преписка.

        В хода на работата по същата, на 30.01.2020г. в имота на обв. М.Д. на адрес *** била извършена съвместна проверка от ОДМВР-Русе и РИОСВ – Русе. В същата участвали полицейския служител Г.К. и свидетелите В.А.С. и Я.Л.Х, които били служители на РИОСВ-Русе. Проверката била извършена в присъствието на полицейския служител от ОДМВР-Русе Д.Ги на обв, М.Д.. При това, в двора на къщата  било установено телено заграждение с малък воден басейн, в което имало три лебеда от вида  „Ням лебед“. За установеното бил изготвен Констативен протокол на ОДМВР-Русе от 30.01.2020г. и Констативен протокол № ВС-005/30.01.2020г. на РИОСВ-Русе.  Трите лебеда били иззети от служителите на РИОСВ-Русе на осн.чл.129 от Закона за биологичното разнообразие и били транспортирани и настанени в Спасителен център за диви животни – гр. Стара Загора  -  в изпълнение на чл. 39, ал. 2, т. 2 от ЗБР.

        Впоследствие било образувано настоящото наказателно производство. Съгласно постановление на ОП-Русе от 30.04.2020г. трите екземпляра от вида ням лебед били предадени чрез РИОСВ-Русе на Спасителен център за диви животни гр. Стара Загора, с оглед освобождаването им в природата.

        Съгласно ветеринарно-медицинската експертиза по делото се касае за три възрастни индивида от вида ням лебед, чиито пол не е бил изследван и установен. Същите спадат към следната класификация:

        Царство: Животни (Animalia)

        Тип: Хордови (Chordata)

        Клас: Птици  (Aves)

        Разред: Гъскоподобни (Anseriformes)

        Семейство: Патицови (Anatidae)

        Род: Лебеди (Cygnus)

        Вид: Ням лебед (C. olor)

        По смисъла на Закона за биологичното разнообразие същите представляват  защитен вид.

        При извършени клинични прегледи на две от птиците, с амбулаторни номера № 0058 и №0059, извършени в спасителния център за диви животни бил установен пододерматит на двата плавника. Това било свидетелство, че птиците са отглеждани на твърда повърхност. Други видими наранявания  не били установени. Лебедите били в добро общо състояние.

Изложеното се установява от всички приложени по делото доказателства и доказателствени средства – обясненията на обвиняемото лице, в които изразява съжаление за стореното и прави признания на вината, показанията на свидетелите Й.Йоргов, И.К., В.С., Я.Х., ветеринарно – медицинска експертиза, констативни протоколи, амбулаторни карти, справка за съдимост, декларация. Между посочените източници няма противоречия и те се подкрепят и допълват едни от други.

 

        Така с деянието си обв. М.И.Д. осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 278г., ал. 1, пр. 4 от НК, тъй като в периода м.януари 2019г. - 30.01.2020г. в с. Иваново, обл. Русе противозаконно в нарушение на:

- чл. 37 от Закона за биологичното разнообразие – „За защитени на територията на цялата страна се обявяват дивите животински и растителни видове, посочени в приложение № 3“,

- чл. 38, ал.1, т. 6 от Закона за биологичното разнообразие – „За животинските видове от приложение № 3 се забраняват: ... 6. (доп. - дв, бр. 94 от 2007 г.) притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри ... „

- § 1, т.15 от ДР на ЗБР „Екземпляр“ е всяко животно или растение, живо или мъртво, всяка лесно разпознаваема част от тялото или всеки продукт, получен от животното или растението, както и всяка друга стока, която въз основа на съпроводителен документ опаковка, означение, етикет или друго обстоятелство може да се идентифицира като част или дериват от животно или растение“,

е държал екземпляри от защитен вид от дивата фауна по Приложение № 3 към ЗБР, живи птици - 3 бр. Ням лебед /Cygnus olor/, като случаят не е маловажен.

От обективна страна обв. М.Д. държал, упражнявайки постоянна трайна фактическа власт върху трите живи птици от вида ням лебед, от момента на придобиването на всяка една от тях до момента, в който това фактическо състояние било преустановено в резултат на разкриването му от органите на ОДМВР-Русе и РИОСВ –Русе и изземването на птиците.

Това е било противозаконно, тъй като вида ням лебед е животински вид, който е защитен на територията на цялата страна – съгл. Приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие. Съгласно чл. 38, ал. 1, т. 6 от Закона за биологичното разнообразие – „За животинските видове от приложение № 3 се забраняват: … т.6 (доп. – ДВ, бр. 94 от 2007г.) притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасян зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри …“.

От субективна страна видно от дадените обяснения и дългогодишната му практика на любител - птицевъд, обвиняемият извършил престъплението при пряк умисъл, като съзнавал че държаните от него птици са от защитен вид - „ням лебед“.

Така, при наличието на всички материалноправни предпоставки, визирани в чл.78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност:

 -за престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност-по чл. 278г., ал. 1, пр. 4 се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или пробация, както и глоба от две хиляди до десет хиляди лева -чл.78а, ал. 1 ,б. „а” НК;

-не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Глава Осма, Раздел IV от НК, видно от приложената по делото справка за съдимост-чл. 78, ал. 1, б. „б” НК;

- от престъплението не са причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване -чл. 78а, ал. 1, б. „в” НК;

-не са налице ограниченията забраняващи приложението на чл. 78а НК ал. 1-5 НК-с престъплението не са причинени тежка телесна повреда или смърт, не са извършени в пияно състояние от дееца или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, не са налице множество престъпления и престъплението не е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му,

  съдът счита, че на обвиняемия следва да се определи наказание в минималните предели, предвид превеса на смекчаващите отговорността обстоятелства - липсата на минали осъждания, изразеното съжаление, пенсионната възраст при отсъствието на  отегчаващи отговорността обстоятелства. С оглед изложеното и предвид данните за имотното състояние на дееца, съобразно разпоредбата на чл.379 НПК, вр.чл.17-21 от ЗАНН, съдът определя наказание глоба в размер на 1 000лв.

                Така мотивиран  и на основание чл.378, ал.4 НПК съдът

               

 

                                            Р Е Ш И :

 

                ПРИЗНАВА  М.И.Д., роден на ***г***, обл. Русе, български гражданин, със средно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН: **********,за

 

               ВИНОВЕН в това, че:

 

В периода м.януари 2019г. - 30.01.2020г. в с. Иваново, обл. Русе противозаконно в нарушение на:

- чл. 37 от Закона за биологичното разнообразие – „За защитени на територията на цялата страна се обявяват дивите животински и растителни видове, посочени в приложение № 3“,

- чл. 38, ал.1, т. 6 от Закона за биологичното разнообразие – „За животинските видове от приложение № 3 се забраняват: ... 6. (доп. - дв, бр. 94 от 2007 г.) притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри ... „

- § 1, т.15 от ДР на ЗБР „Екземпляр“ е всяко животно или растение, живо или мъртво, всяка лесно разпознаваема част от тялото или всеки продукт, получен от животното или растението, както и всяка друга стока, която въз основа на съпроводителен документ опаковка, означение, етикет или друго обстоятелство може да се идентифицира като част или дериват от животно или растение“,

е държал екземпляри от защитен вид от дивата фауна по Приложение № 3 към ЗБР, живи птици - 3 бр. Ням лебед /Cygnus olor/, като случаят не е маловажен, поради което и на основание чл. 278г, ал. 1, пр. 4 от НК и чл.78а от НК го

                ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност, като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1 000 лева (ХИЛЯДА ЛЕВА), която да заплати в полза на Републиканския бюджет.

 

                    ОСЪЖДА М.И.Д. със снета по-горе самоличност да заплати по сметка на ОД-МВР-Русе направените по делото разноски в размер на 73,20лв.

 

                   ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НАХД № 1036/20г. по описа на РОС.

 

                   ОТМЕНЯ мярката за неотколонение по отношение на обвиняемия „Подписка”.  

 

                        Решението може да се обжалва и протестира в 15 - дневен срок от днес пред ВТАС.

 

       

 

                                                      ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: