Споразумение по дело №785/2016 на Районен съд - Свиленград

Номер на акта: 343
Дата: 20 октомври 2016 г. (в сила от 20 октомври 2016 г.)
Съдия: Елена Златанова Тодорова
Дело: 20165620200785
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 19 октомври 2016 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2016                                                                           Град Свиленград

Свиленградският районен съд                                                    наказателен състав

На двадесети  октомври                             две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание в следния състав:                  

 

                                                         Председател: ЕЛЕНА ТОДОРОВА

 

Секретар: Т.Т.

Прокурор: Евгения Стефанова

сложи  за разглеждане докладваното от Съдия ТОДОРОВА

НОХ дело № 785 по описа на Съда за 2016 година

На именното повикване в 16.30 часа се явиха:

Производство по реда на глава ХХІХ от НПК.

Районна прокуратура - Свиленград, редовно призована по телефона, изпраща процесуален представител – Мл.прокурор Евгения Стефанова.

                 Подсъдимите: С.Б.С. и К.К.А. - ЯВЯВАТ се лично, доведени  и  двамата редовно призовани, чрез администрацията на СлА, както и със своя защитник – служебен, адв. К.Т. от ХАК, назначен в ДП.

 

                Прокурорът – Да се даде ход на делото. 

 Адв.Т. – Да се даде ход на делото.

 

           Поради липсата на процесуални пречки за даване ход на делото, с оглед редовното призоваване и явяването на страните,  Съдът

                  

                             О П Р Е Д Е Л И:

 

                       ДАВА  ХОД  НА  ДЕЛОТО.

 

            Снема самоличността на подсъдимите.

              Подсъдим С.Б.С., роден на *** ***, с ЕГН **********,***/постоянен адрес/, турчин, български гражданин, със средно-специално образование, неженен,  безработен,   неосъждан/реабилитиран/.

           Подсъдим  К.К.А., роден на *** ***, с ЕГН **********,*** /постоянен адрес/, турчин,  български гражданин, без образование, неженен, безработен, неосъждан.            

   Съдът изпълни процесуалното си задължение и разясни на страните правата им по чл.274 и 275 от НПК, по повод на което отводи към съдебния състав и прокурора, възражения и искания, не се заявиха.

 

              ДОКЛАДВА се  внесеното споразумение.

 

            Прокурорът – Постигнали сме споразумение с подсъдимите и техния защитник- адв.Т. за прекратяване на наказателното производство, което изцяло поддържам и не предлагам промени. Моля да го одобрите, считайки го за непротиворечащо на закона и морала.

               Адв.Т. - Поддържам постигнатото споразумение с представителя на РП- Свиленград, касаещо наказателната отговорност на моите подзащитни и моля да го одобрите, като не предлагам промени в съдържанието му. Считам, че същото не противоречи на закона.

 

              Подсъдимият С.Б.С. - Разбирам обвинението което е предявено срещу мен. Признавам се за виновен по това обвинение. Разбирам последиците от Споразумението и съм съгласен с тях, не желая разглеждането на делото по общия ред. Споразумението подписах доброволно.

              Подсъдимият К.К.А.  - Разбирам обвинението което е предявено срещу мен. Признавам се за виновен по това обвинение. Разбирам последиците от Споразумението и съм съгласен с тях, не желая разглеждането на делото по общия ред. Споразумението подписах доброволно.

 

          На основание чл.382, ал.6 от НПК, Съдът вписва съдържанието на споразумението в протокола от съдебното заседание, както следва:

Днес, 20.10.2016 г., в гр.Свиленград, на основание чл. 381 от НПК, между Евгения Стефанова, мл. прокурор при Районна прокуратура гр.Свиленград, от една страна, и от друга - адвокат К.Т., от Адвокатска колегия гр.Хасково, като защитник на обвиняемите С.Б.С. и К.К.А., български граждани, се сключи настоящото споразумение за решаване на бързо производство № 331/ 2016 г. по описа на ГПУ гр.Свиленград като страните са съгласни относно следното:

Обвинямият С.Б.С., роден на *** ***, ЕГН **********, с постоянен адрес ***, български гражданин, от турски произход, неженен, осъждан, със средно-специално образование, безработен, без документи за самоличност, се признава за виновен за това, че на 16.10.2016 г., в района на 11-ти граничен репер през землището на с.Маточина, общ.Свиленград, обл.Хасково, в съучастие като извършител с българския гражданин К.К.А., влязъл през границата на страната от Република Турция в Република България без разрешение на надлежните органи на властта - престъпление по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

За извършеното престъпление по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2 от НК от обвиняемия С.Б.С. на основание чл. 279, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 54, ал. 1 от НК, се налага наказание “лишаване от свобода“ за срок от 4 /четири/ месеца и наказание “глоба” в размер на 200 /двеста/ лева.  На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наложеното наказание “лишаване от свобода” се отлага за срок от 3 /три/ години.

Обвинямият К.К.А., роден на *** ***, ЕГН **********, с постоянен адрес ***, български гражданин, от турски произход, неженен, неосъждан, без образование, безработен, без документи за самоличност, се признава за виновен за това, че на 16.10.2016 г., в района на 11-ти граничен репер през землището на с.Маточина, общ.Свиленград, обл.Хасково, в съучастие като извършител с българския гражданин С.Б.С., влязъл през границата на страната от Република Турция в Република България без разрешение на надлежните органи на властта - престъпление по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

За извършеното престъпление по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2 от НК от обвиняемия К.К.А. на основание чл. 279, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 54, ал. 1 от НК, се налага наказание “лишаване от свобода“ за срок от 4 /четири/ месеца и наказание “глоба” в размер на 200 /двеста/ лева.  На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наложеното наказание “лишаване от свобода” се отлага за срок от 3 /три/ години.

За престъплението, извършено от обвиняемите С.Б.С. и К.К.А., чл. 381, ал. 2 от НПК допуска сключване на споразумение.

 

От престъплението, извършено от обвиняемите С.Б.С. и К.К.А. не са причинени имуществени вреди, подлежащи на възстановяване или обезпечаване.

 

С настоящото споразумение страните постигат съгласие по всички въпроси съгласно чл. 381, ал. 5 от НПК.

 

Смисълът на настоящото споразумение беше разяснен на обвиняемите С.Б.С. и К.К.А., със снета по-горе самоличност, а именно, че съгласно чл. 382, ал. 9 от НПК определението на съда, с което се одобрява постигнатото споразумение, е окончателно и има последици на влязла в сила присъда, като обвиняемите декларираха, че се отказват от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Подписаният  С.Б.С., ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен със сключеното споразумение досежно извършеното от мен престъпление и се отказвам  от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ОБВИНЯЕМ:.................................

                            /С.Б.С./

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Подписаният  К.К.А., ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен със сключеното споразумение досежно извършеното от мен престъпление и се отказвам  от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ОБВИНЯЕМ:......................................

                     /К.К.А./

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

СВИЛЕНГРАД

ПРОКУРОР:…………......................................

 

 

 

ЗАЩИТНИК:.....................................

    (АДВ.К.Т.)

 

 

ОБВИНЯЕМ:...........................................

    /С.Б.С./

 

 

ОБВИНЯЕМ:...................................................

   /К.К.А./

 

 

Съдът, след запознаване със съдържанието на постигнатото споразумение, намери същото за законосъобразно –изцяло в частта, касаеща всеки един от подсъдимите и съотв. за повдигнатото му обвинение, тъй като то не противоречи на закона и морала, а и е изчерпателно – има необходимите реквизити, в съответствие с разпоредбата на чл.381 НПК. Сключването на споразумение е допустимо за престъплението по чл.279,ал.1,вр.чл.20,ал.2 НК, в извършването на което в съучастие са обвинени подсъдимите - С.Б.С. и К.К.А.. С последното не са причинени имуществени вреди, а и такива съставомерни, не са предвидени - изобщо от обективна страна, в посочения престъпен състав. За законосъобразни, по основание и режим на индивидуализация, както и справедливи, се прецениха предложените за налагане на всеки един от подсъдимите наказания - по вид, размер и начин на изтърпяване. Поради това, съдът не констатира материалноправни и процесуалноправни пречки за одобряване на сключеното споразумение, като на основание чл.24, ал.3 от НПК производството по делото, следва да бъде прекратено изцяло.

Предвид окончателното решаване на делото със споразумение, съобразявайки наложените наказания на всеки от подсъдимите – условно лишаване от свобода и др. по-леко, както и фактът, че в ДП постоянна мярка за неотклонение, по смисъла на НПК, не е взета, а задържането на обвиняемите се основава на  Постановление на Прокурор и за срок 72 часа, то по аргументи от чл.309, ал.4 от НПК тъй като не се налага вземането такава, понастоящем, същите ще бъдат освободени в  съдебната зала.Водим от изложеното, Съдът:

 

 

О П Р Е Д Е Л И: №

 

 

        ОДОБРЯВА споразумението, постигнатото между Мл. прокурор  от Районна прокуратура – Свиленград Евгения Стефанова, подсъдимите - С.Б.С. и К.К.А., както и техният защитник - адвокат К.Т. ***, при условията и на основанията известни на страните, както следва:

           І. ПРИЗНАВА подсъдимият С.Б.С., роден на *** ***, с ЕГН **********,***/постоянен адрес/, турчин, български гражданин, със средно-специално образование, неженен,  безработен,   неосъждан/реабилитиран/,

ЗА ВИНОВЕН в това, че на 16.10.2016 г., в района на 11-ти граничен репер в землището на с.Маточина, общ.Свиленград, обл.Хасково, в съучастие като извършител с българския гражданин К.К.А., ВЛЯЗЪЛ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА на СТРАНАТА, от Република Турция в Република България,  без разрешение на надлежните органи на властта, поради което и на основание чл. 279,ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. чл.54, ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА на “Лишаване от свобода” за срок от 4 /четири/ месеца и на „Глоба” в размер на 200 /двеста/ лева.

ОТЛАГА, на основание чл.66, ал.1 от НК, изпълнението на така наложеното наказание „Лишаване от свобода”, за изпитателен срок от 3 /три/ години, считано от влизане в сила на настоящото споразумение.

           ІІ. ПРИЗНАВА подсъдимия К.К.А., роден на *** ***, с ЕГН **********,***/постоянен адрес/, турчин, български гражданин,  неженен, без образование, безработен, неосъждан,  ЗА ВИНОВЕН в това, че на 16.10.2016 г., в района на 11-ти граничен репер в землището на с.Маточина, общ.Свиленград, обл.Хасково, в съучастие като извършител с българския гражданин С.Б.С., ВЛЯЗЪЛ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА НА СТРАНАТА, от Република Турция в Република България,  без разрешение на надлежните органи на властта, поради което и на основание чл. 279,ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. чл.54, ал.1 от НК  ГО ОСЪЖДА на “Лишаване от свобода” за срок от 4 /четири/ месеца и  на „Глоба” в размер на 200 /двеста/ лева.

ОТЛАГА, на основание чл.66, ал.1 от НК, изпълнението на така наложеното наказание „Лишаване от свобода”, за изпитателен срок от 3 /три/ години, считано от влизане в сила на настоящото споразумение.

ОСЪЖДА подсъдимият С.Б.С., със снета по делото самоличност, на основание чл.189, ал.3 от НПК, ДА ЗАПЛАТИ  по Бюджета на съдебната власт ДТ- 5/пет/лева, при служебно издаване на Изпълнителен лист, вносими по сметката на РС - Свиленград.

ОСЪЖДА подсъдимият К.К.А., със снета по делото самоличност, на основание чл.189, ал.3 от НПК, ДА ЗАПЛАТИ  по Бюджета на съдебната власт ДТ- 5/пет/лева, при служебно издаване на Изпълнителен лист, вносими по сметката на РС - Свиленград.

           ОСВОБОЖДАВА в съдебната зала подсъдимите -  С.Б.С. и К.К.А..

           ПРЕКРАТЯВА, на основание чл.24, ал.3 от НПК, производството по НОХД №785/2016 година по описа на Районен съд – Свиленград, изцяло.    

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

                                                                           СЪДИЯ:

 

 

               Заверен  препис от протокола от с.з. с одобреното споразумение ДА СЕ ИЗДАДЕ на  служебния защитник -  адв.Т..

 

                       Заседанието завърши в 16.40 часа.

               Протоколът се изготви в съдебно заседание.

                                    

                           СЪДИЯ: 

                                              СЕКРЕТАР: