Решение по дело №410/2013 на Районен съд - Червен бряг

Номер на акта: 448
Дата: 23 септември 2013 г. (в сила от 18 октомври 2013 г.)
Съдия: Виолета Григорова Николова
Дело: 20134440200410
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 септември 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Червен бряг, 23.09.2013г.

 

В    И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

                                                                                                                                                                                                                               

РАЙОНЕН СЪД-ЧЕРВЕН БРЯГ, трети наказателен състав в открито заседание на   двадесет и трети септември през две хиляди и тринадесета година, в състав :

                                                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВИОЛЕТА НИКОЛОВА

                                                                                              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Й.П.

                                                                                                                                               Ц.П.

при участието на секретаря М.Цакова и в присъствието на прокурора Светла Христова , като разгледа докладваното от съдията Николова НАХД №410 по описа за 2013 година, за да се произнесе, съобрази следното :

Производство с правно основание чл.378 от НПК, във връзка с чл.78а от НК.

Образувано  е по внесено постановление с вх.№3647/2013г. на РП-Червен бряг  и  Бързо производство №67/2013г. по описа на РП-Червен бряг /ЗМ № 610/2013г. по описа на РУП-Червен бряг/, с което е направено предложение за освобождаване на И.В.И. с ЕГН ********** от наказателна отговорност за извършено  престъпление  от общ характер, затова че на 31.08.2013г. в село Бресте, общ.Червен бряг, в местността „Сулъов дол” като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, транспортирал 1 куб.м. дърва от цер, на стойност 61 лв., незаконно придобит от другиго, случаят е маловажен – престъпление по чл. 235, ал.6, вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.63, ал.1 т.4 НК, като му бъде наложено административно наказание по чл.78а НК.

С разпореждане на съдия - докладчик е насрочено делото при условията на чл.376 от НПК.

Районна прокуратура – гр.Червен бряг редовно призована се представлява от  прокурор Светла Христова.

                Подсъдимия И.В.И., редовно призован се явява лично и с проц.представител адв.Ц.А. ***. Подсъдимия признава вината си и предоставя на съда да прецени размера на наказанието, за което следва да му бъде наложено административно наказание.

Редовно призован родителя на непълнолетния подсъдим- В.И.Й. се явява лично.

                Съдът, като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено следното от фактическа страна:

На 31.08.2013г. подсъдимият И.В.И. /16г./ около 20,10 часа  отишъл с конска каруца в местността „Сулъов дол” в село Бресте, общ.Червен бряг. Бил помолен от М М от същото село да транспортира нарязани от последния дърва срещу възнаграждение в размер на 5 лв. за всяка доставена каруца. Подсъдимия натоварил 1 куб.метър дърва от цер, на стойност 61 лв.,  на каруцата и  се отправил в посока към селото към дома на М , където следвало да разтовари дървата. Междувременно в ДЛ-Плевен бил получен сигнал за извършване на незаконна сеч в местността „Сулъов дол”. Свидетелите Н.П.Н. ***/ и Л.В.Д. / младши полицейски инспектор към  РУП-Червен бряг, отговарящ за село Бресте/  посетили мястото. Двамата видели подсъдимия И.И.  да транспортира прясно нарязани дърва с каруцата си и го спрели. Попитали го дали той е рязал дървесината, но подсъдимия отговорил, че М М от същото село следвало да му заплати 5 лв. за направения курс с каруцата. Свидетелите указали на подсъдимия да закара каруцата си пред Кметството  и да разтовари дървата. На 01.09.2013г. А.Г.А. -помощник лесничей в Държавно горско стопанство –Плевен, посетил село Бресте, измерил количеството дърва транспортирани от непълнолетния И. и установил, че са 18 бр. прясно нарязани секции  от цер с дължина 110-120 см.  и с диаметър вариращ от 12 до 34 см. или 1 куб.метър дървесина. За извършеното от И. нарушение на чл. 213, ал.1 т.1 от Закона за горите / транспортиране на 1 куб.м. дърва от цер немаркирани с контролна горска марка/ бил съставен  АУАН ф.н.038257 от 01.09.2013г. за транспортиране на 1 куб.м. дърва от церя без превозен билет. Двата АУАН били връчени на нарушителя на същата дата лично срещу подпис.

По случая започнало Бързо производство № 67/2013г. по описа на РП-Червен бряг / ЗМ № 610/2013г. по описа на РУП-Червен бряг/.

С постановление  от 04.09.2013г. И.В.И. бил привлечен в качеството на обвиняем, затова че на 31.08.2013г. в село Бресте, общ.Червен бряг, в местността „Сулъов дол” като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, транспортирал 1 куб.м. дърва от цер, на стойност 61 лв., незаконно придобит от другиго, случаят е маловажен – престъпление по чл. 235, ал.6, вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.63, ал.1 т.4 НК.

Видно от заключението на вещото лице по назначената оценителна експертиза, пазарната стойност на 1 куб.метър дърва от цер възлиза на сумата от 61 лв.

Гореизложената фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните в съдебната фаза на процеса свидетели –Л.В.Д. и Н.П.Н., чиито показания съдът кредитира изцяло с доверие като обективни, безпристрастни и съответстващи на останалия доказателствен материал по делото. В подкрепа на обвинението са и писмените доказателства, съдържащи се в материалите по Бързо производство № 67/2013г. по описа на РП-Червен бряг, прочетени в съдебно заседание и приобщени към доказателствения материал по делото по реда на чл.283 от НПК, както и от заключението на вещото лице по назначената оценителна експертиза. Обвинениено се доказва и от направеното то подсъдимия самопризнание в съдебната фаза на процеса.

От субективна страна подсъдимия извършил престъплението при пряк умисъл, съзнавал е обществено опасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на обществено опасните последици и ги е целял. Подсъдимия е извършил престъплението като непълнолетен, но  видно от писмените и гласни доказателства по делото е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си .

                При така приетата фактическа обстановка съдът счита, че с деянието си подсъдимият   е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 235, ал.6 вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.63, ал.1 т.4 НК, затова че на 31.08.2013г. в село Бресте, общ.Червен бряг, в местността „Сулъов дол” като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, транспортирал 1 куб.м. дърва от цер, на стойност 61 лв., незаконно придобит от другиго, случаят е маловажен.

По отношение отговорността на дееца съдът счита, че предложението на прокурора подсъдимият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание  или възпитателна мярка е основателно и следва да бъде уважено, тъй като са налице предпоставките на чл.78А от НК за прилагане на посочения институт – за престъплението, извършено от подсъдимият се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или пробация или глоба от 100 до 300 лв., същият не е осъждан за престъпление от общ характер, както и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел ІV от Глава VІІІ от НК.  Същевременно   от престъплението по-горе извършено от непълнолетно лице не са  причинени имуществени вреди. В този смисъл съдът счита, че подсъдимият следва да бъде освободен от наказателна отговорност на основание чл.78а, ал.6 вр. ал.1 НК.

Съгласно задължителната тълкувателна практика на върховната съдебна инстанция обективирана в Постановление № 6 от 30.10.1975 Г., на Пленум на ВС съдът дължи обсъждане на предпоставките по чл. 61 НК при разглеждане на дела за престъпления извършени от непълнолетни. В този ред на мисли настоящият съдебен състав съобрази на първо място, че преценката дали инкриминираното деяние е с голяма обществена опасност не следва да се прави единствено въз основа на правната му квалификация и предмета на престъплението. От деянието не са настъпили значителни имуществени или неимушествени вреди,  извършителят е признал  деянието си  и е оказал съдействие за последващите действия по досъдебното производство.

                В конкретния случай се касае за 16-годишен извършител, който е в период на израстване и с типични за възрастта му особености-  незавършеност на психичния живот в резултат на структурна и функционална незрялост на висшата нервна дейност. Това е етап от развитието и съзряването на човешката личност. Тези възрастови психически особености се изразяват в емоционално-волева неустойчивост и понижен самоконтрол. При наличието на негативни социални фактори тези особености улесняват противоправно поведение у подрастващите. Липсващият социален опит и правна култура в неговата възраст затрудняват правилното преценяване характера, значението и запретеността на престъпното деяние, както и последиците от извършването му. При установената емоционално-волева незрялост, характерна за възрастта му И.В.И. не разполага с интелектуален капацитет да прецени всички общественоопасни аспекти от поведението си, поради което лесно се е увлякъл към извършване на забранено деяние. При неговата възраст борбата не е между мотиви „за и против” да се осъществи дадено противообществено деяние, а между екстремното детско желание за силни усещания.

                По изложените съображения, настоящият съдебен състав, приема, че независимо от предмета на престъплението, конкретната степен на обществената опасност на деянието и дееца не е голяма. Деянието е извършено поради лекомислие ето защо съдът прие, че са налице предпоставките на чл. 61 НК.

                Този съдебен състав като взе предвид ниската възраст и обстоятелството, че извършеното е първо общественоопасно деяние на подсъдимия, приема, че следва да се положат усилия за емоционално-волевото му укрепване и социално развитие, които да го мотивират да се откъсне от неблагоприятната приятелска среда, под засилен контрол, чрез приложение на възпитателни мерки.

При определяне размера на наказанието съдът съобрази от една страна липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства по отношение на подсъдимият, а от друга съобрази наличието на многобройни смекчаващи отговорността такива – доброто му процесуално поведение, насочено към разкриване на обективната истина по делото, демонстрирането на критично отношение към извършеното от него деяние, поради което съдът определя  на И.  В.И. наказание “ възпитателна мярка” по  Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /ЗБППМН /под следната форма: на основание чл.13 ал.1 т.1 – предупреждение; на основание  чл. 13, ал.1 т.4 -  поставяне под възпитателен надзор на родителя В.И.Й., със задължение за полагане на засилени грижи; на основание чл. 13, ал.1 т. 7- забрана на непълнолетния И.  В.И. да се среща и да установява контакти с лицето М И М от село Бресте, общ.Червен бряг; на основание чл.13, ал.1 т. 10 – задължава непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото, определена от Кмета на село Бресте, за срок от 20 часа.

Направените по делото разноски за служебен защитник не могат да бъдат възложени в тежест на непълнолетния подсъдим с настоящото решение на този процесуален етап от производството, поради определянето им от НБПП.

                Водим от гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, във връзка с чл.78а, ал.6 вр. ал.1  вр. чл.61 от НК, съдът

Р   Е   Ш   И   :

ПРИЗНАВА И.В.И. с ЕГН **********, роден на ***г***, с настоящ адрес ***, българин, български гражданин, неосъждан, неженен, не работи, с основно образование , за ВИНОВЕН в това, че на 31.08.2013г. в село Бресте, общ.Червен бряг, в местността „Сулъов дол” като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, транспортирал 1 куб.м. дърва от цер, на стойност 61 лв., незаконно придобит от другиго, случаят е маловажен– престъпление по чл. 235, ал.6 вр. ал.2 вр. ал.1  вр. чл.63, ал.1 т.4 НК и на основание чл.78а, ал.6 вр. ал.1 НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

НАЛАГА на И.В.И. с ЕГН **********  СЛЕДНИТЕ ВЪЗПИТАТЕЛНИ МЕРКИ:

-          на основание чл.13 ал.1 т.1  от ЗБППМН – предупреждение;

-          на основание  чл. 13, ал.1 т.4 от ЗБППМН -  поставяне под възпитателен надзор на родителя В.И.Й., със задължение за полагане на засилени грижи;

-          на основание чл. 13, ал.1 т. 7 от ЗБППМН - забрана на непълнолетния И.  В.И. да се среща и да установява контакти с лицето М И М от село Бресте, общ.Червен бряг;

-          на основание чл.13, ал.1 т. 10 от ЗБППМН – задължава непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото, определена от Кмета на село Бресте, за срок от 20 часа.

ОСЪЖДА И.В.И. с ЕГН ********** *** направените по делото разноски в размер на 35 /тридесет и пет/ лева, както и сумата от 30 / тридесет/ лева по сметка на РС-Червен бряг за възнаграждение на вещото лице по назначената съдебно-оценителна експертиза.

 

Решението може да се обжалва и протестира в петнадесетдневен срок от съобщението  до страните  пред Окръжен съд-Плевен.

                                  

 

                                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ : ……………………………..

                                                                                                                                              / Виолета Николова/

 

                                                                                                               Съдебни заседатели:…………………………….

                                                                                                                                             / Й.П./

…………………………….

                                                                                                                                             / Ц.П./