Споразумение по дело №647/2017 на Окръжен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 28 ноември 2017 г. (в сила от 28 ноември 2017 г.)
Съдия: Галина Христова Нейчева
Дело: 20172200200647
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 22 ноември 2017 г.

Съдържание на акта

 П Р О Т О К О Л

 

гр. Сливен, 28.11.2017 г.

 

Сливенският окръжен съд, наказателно отделение, в публично съдебно заседание на двадесет и осми ноември, през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА НЕЙЧЕВА

 

в присъствието на секретар Елена Христова и прокурор РУСИ РУСЕВ сложи за разглеждане НОХД № 647 по описа за 2017 година, докладвано от Председателя.

 

На поименното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

За Окръжна прокуратура – Сливен, редовно призована, се явява прокурор Русев.

Обвиняемият В.И.С., редовно призован, се явява лично и с назначения си от досъдебното производство служебен защитник адв.П.П.,***.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.П.: Да се даде ход на делото.

ОБВ.С.: Да се даде ход на делото. Разбирам български език. Не искам да ми бъде назначаван преводач.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД на делото.

Настоящото производство е образувано по внесено в ОС – Сливен споразумение за решаване на делото по ДП № 653/2017г. по описа на РУ на МВР - Сливен, вх. № 2993/2017 г., пор. № 158/2017 г. по описа на Окръжна прокуратура - Сливен, водено срещу обвиняемия В.И.С. за престъпление по чл.354а ал.1 изр.1 предл.1 и 4 от НК и за престъпление по чл.354а ал.1 изр.2 предл.1 и 3, вр. изр.1 предл.4 от НК. Споразумението е постигнато между ОП – Сливен, представлявана от прокурор Сяров, обв.В.И.С. и защитника на същия – адв.П..

Обвиняемият В.И.С. на основание чл.381, ал.6 от НПК е декларирал, че е запознат с клаузите на настоящото споразумение, съгласен е с неговите последици и се отказва от по-нататъшно разглеждане на делото по общия процесуален ред.

САМОЛИЧНОСТ на обвиняемия:

В.И.С. - роден на ***г. в Руска Федерация, с настоящ адрес:***, руски гражданин, със средно образование, разведен, осъждан, ЕГН **********.

Съдът РАЗЯСНИ на страните процесуалните им права по чл.274 и чл.275 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и по доказателствата. Представям пълни данни за обвиняемия с оглед различията в имената му и приемо-предавателен протокол № 50958/22.11.2017г.  Моля да одобрите сключеното споразумение за решаване на делото като непротиворечащо на закона и морала.

АДВ.П.: Нямаме искания за отводи и по доказателствата. Не се противопоставям да бъдат приети представените от прокурора писмени доказателства. Моля да одобрите така сключеното споразумение, като непротиворечащо на закона и морала.

По доказателствата съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствения материал по делото представените от прокурора писмени доказателства.

На основание чл.382 ал.5 от НПК, съдът ПРЕДЛОЖИ на страните промени в споразумението В ЧАСТТА относно обвинението по чл. 354а, ал. 1, изр. 2, пр. 1 и 3, вр. изр. 1, пр. 4 от НК за посочената в обвинението като „материал“  солна киселина, тъй като съгласно Приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол  върху наркотичните вещества и прекурсорите солната киселина е прекурсор, както и В ЧАСТТА за отнемане по реда на чл.354а ал.6 от НК на наркотичните вещества и прекурсорите, тъй като съгласно чл.98 от ЗКНВП на Министерство на икономиката се предават само иззетите прекурсори, когато са над 1 кг. В останалите случаи се предават  на Агенция „Митници”, където всъщност са изпратени на съхранение, видно от представения приемо-предавателен протокол 50958 / 22.11.2017г.. Материалите - 123,628гр. натриева основа следва да се унищожат от ОД на МВР – Сливен, където се намират на съхранение. Съдът предложи промени и В ЧАСТТА относно веществените доказателства, като всички такива, които не са предмет на престъплението, следва да се отнемат в полза на държавата на основание чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК и след влизане в сила на споразумението да се унищожат като вещи без стойност.

ПРОКУРОРЪТ: Не се противопоставям така предложените промени да бъдат вписани в окончателния вариант на споразумението.

АДВ. П.: Също не се противопоставяме на така предложените промени.

ОБВ.С.: Разбирам в какво се състои обвинението срещу мен. Признавам се за виновен по това обвинение. Наясно съм с последиците от споразумението, а именно, че то има действието на влязла в сила присъда и нямам възможност за обжалване пред по-горните съдебни инстанции. Съгласен съм с тези последици. Доброволно съм подписал споразумението и се отказвам от разглеждането на делото по общия ред. От деянието ми няма невъзстановени имуществени вреди. Искам делото да приключи със споразумение, а не по общия ред. Съгласен съм с така предложените промени.

На основание чл.382 ал.6, от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА в съдебния протокол окончателния вариант на споразумението за решаване на делото, както следва: 

Обвиняемият В.И.С. - роден на ***г. в Руска Федерация, с настоящ адрес:***, руски гражданин, със средно образование, разведен, осъждан, ЕГН **********, се признава за виновен в това, че на 06.07.2017г. в с.Тополчане, общ.Сливен, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, произвел и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 0,687 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 40,70%; 0,080 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 39,40%; 0,433 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 20,90%; 0,412 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 19,80%; 0,269 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 22% - престъпление по чл.354а ал.1 изр.1 предл.1 и 4 от НК.

На обв.В.И.С. за извършеното престъпление по чл.354а ал.1 изр.1 предл.1 и 4 от НК, на основание чл.55 ал.1 т.1 от НК СЕ НАЛАГА наказание Лишаване от свобода за срок от ЕДНА ГОДИНА, което да изтърпи при първоначален Строг режим.

На основание чл.55 ал.3 от НК, на обв.В.И.С. НЕ СЕ НАЛАГА, предвиденото в разпоредбата на чл.354а ал.1 от НК по-леко наказание Глоба.

Обвиняемият В.И.С., със снета по делото самоличност, се признава за виновен в това, че на 06.07.2017г. в с.Тополчане, общ.Сливен, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал прекурсори – 6,225 грама ефедрин /псевдоефедрин/ и 0,127л. /142,620гр./ солна киселина и материали – 123,628 грама натриева основа за производство на високорисково наркотично вещество метамфетамин, с цел разпространение – престъпление по чл.354а ал.1 изр.2 предл.1 и 3, вр. изр.1 предл.4 от НК.

На обв.В.И.С. за извършеното престъпление по чл.354а ал.1 изр.2 предл.1 и 3, вр. изр.1 предл.4 от НК на основание чл.55 ал.1 т.1 от НК СЕ НАЛАГА наказание Лишаване от свобода за срок от ЕДНА ГОДИНА и ДЕСЕТ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален Строг режим.

На основание чл.55 ал.3 от НК, на обв.В.И.С. НЕ СЕ НАЛАГА, предвиденото в разпоредбата на чл.354а ал.1 от НК по-леко наказание Глоба.

На основание чл.23 ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на обв.В.И.С. едно ОБЩО наказание, по-тежкото от двете, а именно Лишаване от свобода за срок от ЕДНА ГОДИНА и ДЕСЕТ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален Строг режим.

ОСЪЖДА обв.В.И.С. да заплати в полза на държавата, по бюджета на ОД на МВР - Бургас направените в хода на досъдебното производство разноски за химическа експертиза в размер на 231,44лв.

На основание чл.354а ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението, а именно:

- 0,687 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 40,70%; 0,080 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 39,40%; 0,433 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 20,90%; 0,412 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 19,80%; 0,269 грама нето тегло метамфетамин, със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин 22%; 6,225 грама ефедрин /псевдоефедрин/ и 0,127л. /142,620гр./ солна киселина, предадени на съхранение с приемо-предавателен протокол № 50958/22.11.2017г. в ЦМУ – София.

На основание чл.354а ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението – 123,628 грама натриева основа, представляваща материал за производство на високо рисково наркотично вещество, оставени на съхранение в ОДМВР-Сливен.

На основание чл.53 ал.1 б.“а“ от НК ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства:

- прозрачна пластмасова бутилка с вместимост 2л. с червена капачка с надпис „Coca cola“, зелена пластмасова фуния, кутия с надпис „Bio natural cream“ кремава на цвят със синя капачка, пластмасова прозрачна чаша с вместимост 200 мл., цилиндрична кутия с вместимост 500 мл. и надпис „Depakin“, жълта кутия с надпис „Крем лимон“, електронна везна, бутилка от сок „Queens“, цилиндрично котлонче с жълт цвят, огнеупорен капак с диаметър 15-20 см., пластмасова цилиндрична кутийка с надпис „Depon“, сребриста на цвят електронна везна с прозрачен капак с пет бутона и дисплей; сребриста на цвят електронна везна с прозрачен капак с метално блюдо; черна на цвят електронна везна без капак с метално блюдо два бутона и дисплей, поставени в хартиен плик, запечатан с мокър мастилен печат на БНТЛ ОДМВР-Бургас, които след влизане в сила на споразумението да се унищожат като вещи без стойност.

 

 

 

                      С П О Р А З У М Е Л И  С Е:

 

 

 

                                                          ПРОКУРОР: ……….................

                                                                           /Р.РУСЕВ/

                   

       

                                                           ЗАЩИТНИК: …………………

                                                                      /адв.П.П./

 

 

                                                    ОБВИНЯЕМ: .......................

                                                                          /В.С./

 

 

 

 

Съдът, след като прецени, че постигнатото споразумение за решаване на делото не противоречи на закона и морала, на основание чл.382 ал.7 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА споразумението за решаване на делото по досъдебно производство № 653/2017г. по описа на РУ на МВР - Сливен, вх. № 2993/2017 г., пор. № 158/2017 г. по описа на Окръжна прокуратура - Сливен, водено срещу обвиняемия В.И.С. за престъпление по чл.354а ал.1 изр.1 предл.1 и 4 от НК и за престъпление по чл.354а ал.1 изр.2 предл.1 и 3, вр. изр.1 предл.4 от НК.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по досъдебно производство № 653/2017г. по описа на РУ на МВР - Сливен, вх. № 2993/2017 г., пор. № 158/2017 г. по описа на Окръжна прокуратура - Сливен, водено срещу обвиняемия В.И.С. за престъпление по чл.354а ал.1 изр.1 предл.1 и 4 от НК и за престъпление по чл.354а ал.1 изр.2 предл.1 и 3, вр. изр.1 предл.4 от НК.

Определението не подлежи на обжалване.

Съдът УВЕДОМИ обв. С., че следва доброволно да заплати разноските, които се е съгласил да му бъдат възложени с постигнатото с представителя на ОП – Сливен споразумение и го предупреди, че ако разноските не бъдат заплатени в седмодневен срок ще бъде издаден изпълнителен лист за принудителното им събиране.

ПРОКУРОРЪТ: Тъй като обвиняемият е задържан на 07.07.2017г., моля да се зачете срока на задържане, за което са налице доказателства по делото.

АДВ.П.: Също моля да бъде зачетено времето през което обвиняемият е бил задържан.

ОБВ.С.: Моля да ми приспаднете задържането.

Съдът констатира, че обвиняемият е задържан по смисъла на чл. 59, ал. 2 от НК, считано от 07.07.2017г. поради което на осноавине чл. 59,ал. 1 от НК  следва да приспадне времето на задържането от определеното му общо наказание.

Ето защо, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл. 59, ал. 1 от НК от определеното на обв. В.И.С. общо наказание Лишаване от свобода за срок от една година и десет месеца  ПРИСПАДА времето, през което е бил задържан, считано от 07.07.2017г. до влизане в сила на споразумението.

Определението не подлежи на обжалване.

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието по делото се закри в 11:50 часа.

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                       

                                                                    СЕКРЕТАР: