Решение по дело №881/2018 на Районен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 5 октомври 2018 г. (в сила от 11 януари 2019 г.)
Съдия: Зорница Валентинова Петрова
Дело: 20184210200881
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 4 юли 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

Гр. Габрово. 05.10.2018г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

            Габровски районен съд в открито заседание на деветнадесети септември през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОРНИЦА ПЕТРОВА

 

 

            При секретаря В. Николова, като разгледа докладваното от съдията, АНД № 881 по описа за 2018г. и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН и у образувано по жалба на К.В.К. *** против Наказателно постановление №45 от 22.06.2018г. издадено от Началник РУ Габрово.

            В жалбата се сочи, че не се е явил в РУ Габрово, тъй като имал уважителни причини, бил болен.

            Претендира се отмяна на наказателното постановление, като незаконосъобразно.

            В проведеното съдебно заседание жалбоподателят поддържа жалбата си.

            Ответното РУ Габрово, редовно призовано, не изпраща представител, не взема становище по жалбата.

            Съдът, като прецени доводите наведени в жалбата и атакуваното наказателно постановление, намери за установено следното:

            Жалбата е подадена в срока по чл. 59 ал.2 от ЗАНН  и е процесуално допустима. Разгледана по същество е частично основателна.

            По делото се събраха гласни и писмени доказателства, от съвкупната преценка на които съдът намира за установено следното:

            На 11.06.2018г. полицейските служители П.П. и Н.М., посетили жалбоподателя К. с цел връчване на призовка за явяване на осн. чл. 69 ал.1 от ЗМВР, на 12.06.2018г.  в 10,00 часа етаж 3, стая 310,  в сградата на Районното управление гр. Габрово, за извършване  на справка по преписка № 1752000-5237/2018г.  След разясняване целта на посещението си и запозванане на жалбоподателя К. със съдържанието на призовката и задължението му да се яви в сградата на РУ Габрово, К. отказал да подпише и получи призовката, заявавайки, че е болен и няма да се яви на посочените дата и час. Пред полицейските служители жалбоподателят представил доказателства в подкрепа на твърдяното заболяване.

            На 12.06.2018г.  жалбоподателят не изпълнил задължението си да се яви в сградата на РУ Габрово за извършване на справка.  На 14.06.2018г. свидетелите П.П. и Н.М. отново посетили адреса на жалбоподателя К.К. и му съставили АУАН за нарушение на чл. 69 ал.2 от ЗМВР.  Съставеният АУАН е надлежно връчен и подписан от К.  с отбелязване, че бил болен и се надява да се прекрати заниманието с него.

            Въз основа съставения АУАН е издадено Наказателно постановление № 45 от 22.06.2018г. от Началника на РУ Габрово, с което на К.В.К. за това, че на 12.06.2018г. около 10,00 часа в гр. Габрово, на улица „Орловска” № 50, в Районното управление,  след като е редовно призован за справка по преписка с УРИ № 1752000-5237/2018г. и му е предявена призовка на 11.06.2018г. в 10,00 часа, която отказва да подпише и получи, не се явява и не посочва уважителни причини. Нарушение на 69 ал.2 от ЗМВР, поради което и на осн. чл. 285 ал.1 от ЗМВР му е наложена глоба в размер на 300 лева.

            Така изложената  фактическа обстановка се установява по безспорен и несъмнен начин от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

            При така установеното от фактическа страна от правна страна настоящият състав на съда намира, че жалбоподателят е осъществил, както от обективна, така и от субективна страна състава на нарушението по чл. 69 ал.2 от ЗМВР, поради което правилно и законосъобразно е ангажирана административно наказателната му отговорност  на осн. чл. 258 ал.1 от ЗМВР.

Призованото лице има задължение по чл. 69, ал.1 от ЗМВР и само наличие на уважителна причина за неявяване пред контролните органи е основание за неангажиране на отговорността по  чл. 258, ал.1 от ЗМВР.

Уважителна причина по смисъла на  чл. 258, ал.1 във вр. с чл. 69, ал.1 от ЗМВР е обективна невъзможност на призованото лице да се яви пред контролния орган, т.е. пречка, която лицето не може да отстрани и съответно да представи доказателства за това.  Изявлението на жалбоподателя, че е болен и затова няма да се яви, което е направил пред полицейските служители при връчването на призовката за явяване,  както и впоследствие при съставянето на акта,  не е подкрепено с доказателства и не е основание за отпадане на отговорността за неизпълнение на това задължение. Не се установява по никакъв начин състоянието на жалбоподателя да е било такова, че да е препятства явяването му Районното управление. Такива доказателства не са ангажирани нито в хода на административно наказателното производство завършило с издаването на наказателното постановление, нито впоследствие в производството по  обжалването му. Всичко това налага извод за умишлено  осъществено административно нарушение.

  Не са налице основания случаят да бъде счетен за маловажен по смисъла на чл. 28 от ЗАНН. Процесното неизпълнение не се отличава с по-малка тежест от типичните за този вид и не са установени някакви особени обстоятелства, обусловили осъществяването му, при което и липсват условия за приложението на посочената разпоредба.

За извършеното нарушение наказващият орган е наложил наказание глоба в размер на 300 лева.

 Съдът намира, че така определеното по размер наказание е прекомерно,  несъответно на извършеното и на степента на обществена опасност на деянието. Няма данни жалбоподателят да е санкциониран за други подобни нарушения, нито е известно от действията му да са настъпили някакви конкретни вредни последици.  При това положение и при липсата на специален минимум в санкционната разпоредба съдът намира за достатъчно и справедливо наказанието да е в размер от 50,00 лева.

При извършената служебна проверка съдът не констатира допуснати съществени процесуални нарушения в хода на административно наказателното производство приключило с издаването на наказателното постановление.

По изложените съображения съдът счете, че наказателното постановление следва да бъде изменено в частта досежно размера на наложената глоба, като същата бъде намалена от 300 лева на 50 лева.

 

Водим от горното и на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН, съдът

             

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № 45 от 22.06.2018г. издадено от  Началник Районно управление гр. Габрово, с което на К.В.К. ***, ЕГН ********** е наложено наказание - глоба в размер на 300 лева, на осн. чл. 258 ал.1 от ЗМВР, в ЧАСТТА досежно размерът на глобата, като я НАМАЛЯВА  от 300 /триста/ лева на 50 / петдесет/ лева.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Габрово в

 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че същото е изготвено.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: