Решение по дело №2629/2020 на Районен съд - Шумен

Номер на акта: 260257
Дата: 28 май 2021 г. (в сила от 26 юни 2021 г.)
Съдия: Людмила Добрева Григорова Митева
Дело: 20203630102629
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 24 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

                                         

 

                                        Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                                                               260257/28.5.2021г.

                                                         гр. Шумен

 

Шуменският  районен  съд, в публичното заседание, на пети май през две хиляди двадесет и първа година,  в състав:                                                                   

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: Людмила Григорова

 

при секретаря Д. Христова, като разгледа докладваното  от  районния  съдия  гр. д. №2629 по описа за 2020 г., за да се произнесе взе предвид следното:

                  

Предявени са брачен иск с правно основание чл.49, ал.1 от СК и небрачни искове за определяне на мерки по отношение на ненавършили пълнолетие деца.                

 В молбата си до съда ищецът К.Б.М., ЕГН **********,***, чрез адв. А.Д.от ШАК, излага, че с ответника В.Д.М., ЕГН **********, с адрес ***, са сключили граждански брак на 17.09.2006 г., като от брака си имат родени две деца- Е.В.Д., ЕГН ********** и В.В.Д., ЕГН **********. През годините отношенията между съпрузите са вървели нормално и до 2018 г. страните са живеели заедно. Но още от преди 2018 г., ответникът започнал да се грижи предимно за себе си, като постепенно преустановил грижите за семейството. На ищцата  ѝ се налагало да работи на две места, а понякога на три места, за да може да издържа семейството. Липсата на грижи от страна на ответника довело до охладняване на отношенията между съпрузите. Към датата на подаване на молбата между съпрузите не съществували любов, доверие, уважение и разбирателство. Брачната връзка съществувала само формално, тъй като бракът бил дълбоко и непоправимо разстроен. От 2018 г. ищцата била напуснала семейното жилище и заедно с децата трайно са се установили да живеят в чужбина /Шотландия/. Поради изложеното, моли съда да постанови решение, по силата на което да бъде прекратен сключения между страните граждански брак, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, без произнасяне относно вината; да ѝ се предостави упражняването на родителските права върху родените от брака деца Е.В.Д., ЕГН ********** и В.В.Д., ЕГН **********; да се осъди ответникът да заплаща месечна издръжка на децата в размер, равен на минималната издръжка, считано от завеждането на исковата молба, до настъпване на законни причини за нейното изменение или прекратяване, като местоживеенето на децата бъде при майката.  Моли да ѝ бъде запазена брачната фамилия – М..

В законния едномесечен срок, предвиден в разпоредбата на чл.131 от ГПК, ответникът, редовно уведомен, не представя писмен отговор. Не се явява и в съдебно заседание, за да изрази становището по така предявените брачен и небрачни искове.  

След като се запозна с изложеното и събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: Видно от представеното удостоверение, издадено въз основа на акт за граждански брак №0342/17.09.2006 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, се установи, че страните са законни съпрузи от 17.09.2006 г. От представените по делото писмени доказателства- частно заверени преписи от удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №1280/06.10.2008 г. и удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №1453/07.10.2010 г., съставени от Община Шумен, се установи, че от брака си страните имат родени две деца- Е.В.Д., ЕГН ********** и В.В.Д., ЕГН **********, малолетни към датата на приключване на устните състезания. Безспорно е между страните, а се установява и от събраните по делото гласни доказателства, че към датата на образуване на делото съпрузите не живеят заедно, като съпругата и децата живеят в Шотландия. От събраните гласни доказателства става ясно, че от 2018 г. съпрузите са разделени и не живеят заедно, тъй като съпругата, заедно с децата е отишла да работи в Шотландия. От показанията на свидетелката Гюлшен Бейтула, трето, незаинтересовано лице, се установи, че още по време на съвместното съжителство на страните, ответникът не е полагал грижи за семейството. От същите показания става ясно, че с оглед финансови затруднения, ищцата взела решение да замине в чужбина, при майка си, за да работи там. Ответникът също заминал, но се върнал, тъй като не искал да полага труд в чужбина, поради ниското заплащане. Изцяло грижите за семейството се поемали от ищцата. Съдът дава вяра на гласните доказателства, тъй като показанията на свидетелите са ясни, конкретни и са в синхрон с останалите, събрани по делото доказателства. 

 Съпругата категорично изразява желанието си за прекратяване на брака.

Позовавайки се на изложеното и изразеното категорично нежелание на съпругата да възобнови съжителството си с ответника, съдът намира, че бракът между страните е изпразнен от взаимна обич, доверие, уважение, емоционална, духовна и физическа близост, единство на целите и интересите и съществува повече във вреда на съпрузите, отколкото полза, без реални перспективи за заздравяването му. Очевидно е, че към настоящия момент двамата се намират във фактическа раздяла, като липсва желание да възобновят съжителството си. Брачната връзка съществува само формално и същата е изпразнена от своето вътрешно съдържание, съответстващо на морала и закона. Отношенията между съпрузите са дълбоко разстроени, поради което запазването на брака противоречи на принципите на морала. Разстройството на брака е трайно, постоянно и не може да бъде преодоляно, поради което е невъзможно и възстановяването на нормалните съпружески отношения. Поради изложеното съдът намира, че запазването на семейството във вида, в който съществува е правно и житейски неоправдано и в никакъв случай не е в интерес на децата. Ето защо, приема, че бракът е дълбоко и непоправимо разстроен, и следва да бъде прекратен.

Доколкото някоя от страните по делото не е поискала съдът да се произнесе по въпроса за вината, то с оглед разпоредбата на чл.49, ал.3 от СК, съдът не следва да се произнася по този въпрос.                 

Относно фамилното име на съпругата, предвид изричната молба на ищцата да запази фамилното име, придобито със сключване на брака, счита, че същата следва да запази фамилията М..  

         По въпроса за упражняването на родителските права върху родените през време на брака ненавършили пълнолетие деца- Е.В.Д., ЕГН ********** и В.В.Д., ЕГН **********, съобрази следното: Няма спор, а се установява и от събраните по делото писмени и гласни доказателства, че към датата на приключване на устните състезания, децата живеят при майка си в Шотландия, Великобритания. От представения по делото социален доклад, се установи, че децата живеят с майка си в Шотландия, като основно тя полага грижи за тях. Децата посещават учебни заведения в Шотландия. В доклада се сочи, че по данни на бащата, майката е предоставила необходимите условия за живот на децата си и задоволява техните потребности. Децата имат самостоятелна стая, обзаведена според възрастта, пола и интересите им. По данни на бащата майката има възможност да осигурява необходимите консумативи за децата, храна, дрехи, учебни пособия и помагала. От доклада става ясно, че бащата е съгласен децата му да живеят заедно с майка си, защото се чувстват добре в нейния дом. Имат изграден приятелски кръг както в училище, така и в квартала, в който живеят.

Предвид изложеното и съобразявайки се с възрастта на децата и волята на родителите, съдът заключава, че упражняването на родителските права върху децата следва да се предостави на майката, като местоживеенето на децата следва да бъде на адреса, на който живее майката.  

Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режимът на лични контакти на детето с другия родител. Съгласно разпоредбата на чл.59, ал.3 от СК, определянето на режима на личните отношения между родителите и децата включва определяне на период или на дни, в които родителят може да вижда и взема децата, включително през училищните ваканции, официалните празници и личните празници на детето, както и по друго време. В разглеждания случай безспорно се установи, че родителите живеят в различни държави. Предвид изложеното и съобразявайки се с възрастта на децата, желанието на бащата, счита, че ще е подходящ следният режим на лични контакти: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца – от 10.00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя, с преспиване, по една седмица през съответните учебни ваканции /без лятната/, в случай, че последните са по- дълги от десет дни, както и 20 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

          Касателно издръжката на децата, съобрази следното: Не се спори, а се установява и от събраните по делото доказателства, че бащата живее в България, като няма данни за реализираните от него доходи и за притежавано имущество. Съобразявайки се с изложеното, както и с исканията на ищцата, а от друга страна отчитайки възрастта и като цяло интересите на  всяко едно от децата, както и предвидения в разпоредбата на чл.142, ал.2 от СК минимален размер на издръжка, заключава, че на всяко едно от децата следва да се определи месечна издръжка, в общ размер на 220.00 лева, от която бащата да заплаща 162, 50 лева /по 162, 50 лева за всяко едно от децата/, месечно, а майката, полагаща непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието им- разликата от 57, 50 лева. Съдът счита, че следва да отбележи, че първостепенна грижа на всеки един родител е грижата за ненавършилите пълнолетие деца, независимо от получаваните доходи и притежавано имущество. Издръжките се дължат, считано от влизане в сила на съдебното решение до настъпване на законни предпоставки, водещи до прекратяване или изменение правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж до десето число на месеца, за който се дължи.   

           Относно семейното жилище, не се спори между страните, че последното съвместно обитавано жилище от страните се намира в гр. Шумен, като от социалния доклад става ясно, че е с административен адрес: ***. Няма спор, а се установи и от доказателствата по делото, че жилището е напуснато от съпругата и се ползва от съпруга. Няма заявена претенция за ползването на жилището от някой от съпрузите, но с оглед правилото, визирано в разпоредбата на чл.56, ал.1, изр. последно от СК, счита, че жилището следва да се предостави за ползване на съпруга.

          На основание чл.329, ал.1 от ГПК, изр. второ, деловодните разноски остават в тежест на страните така, както са извършени.

          Съдът определя окончателна държавна такса за разглеждане на брачния иск в размер на 50.00 лева. Ответникът следва да бъде осъден да заплати в полза на бюджета на съдебната власт сума, в размер на 25.00 лева, представляваща остатък от държавна такса за водене на делото, както и да заплати държавна такса върху присъдения размер на издръжка на децата в размер на 468, 00 лева.

                                  

 Водим от горното, съдът

 

                               Р           Е           Ш           И:

                    

ПРЕКРАТЯВА, сключения на 17.09.2006 г., с акт №0342/17.09.2006 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, граждански брак между В.Д.М., ЕГН **********, с адрес ***, и К.Б.М., ЕГН **********,***, чрез адв. А.Д.от ШАК, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

          ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на родените от брака деца Е.В.Д., ЕГН ********** и В.В.Д., ЕГН **********, на майката К.Б.М., ЕГН **********, като определя местоживеенето на децата на адреса на тяхната майка.

         ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между В.Д.М., ЕГН **********, с адрес *** и малолетните му деца Е.В.Д., ЕГН ********** и В.В.Д., ЕГН **********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца – от 10.00 ч. в събота до 18.00 ч. в неделя, с преспиване; по една седмица през съответните учебни ваканции /без лятната/, в случай, че последните са по- дълги от десет дни, както и 20 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

ЗАПАЗВА фамилното име на съпругата, придобито със сключване на брака – М..

ОСЪЖДА В.Д.М., ЕГН **********, с адрес ***, да заплаща месечна издръжка на малолетните си деца Е.В.Д., ЕГН ********** и В.В.Д., ЕГН **********, действащи чрез своята майка и законен представител К.Б.М., ЕГН **********,***, чрез адв. А.Д.от ШАК, както следва: за детето Е.В.Д., ЕГН **********, в размер на 162, 50 лева /сто шестдесет и два лева и петдесет стотинки/, считано от влизане в сила на решението до настъпване на законни предпоставки, водещи до прекратяване или изменение правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж до десето число на месеца, за който се дължи, и за детето В.В.Д., ЕГН **********- в размер на 162, 50 лева /сто шестдесет и два лева и петдесет стотинки/, считано от влизане в сила на решението до настъпване на законни предпоставки, водещи до прекратяване или изменение правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж до десето число на месеца, за който се дължи.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, имащо административен адрес: *** на В.Д.М., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото за брачния иск в размер на 50.00 лв. /петдесет лева/.

         ОСЪЖДА В.Д.М., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Шуменски районен съд, сума в общ размер на 493, 00 лева /четиристотин деветдесет и три лева/, от която 25.00 лева /двадесет и пет лева/- държавна такса за разглеждане на брачния иск и 468.00 лева /четиристотин шестдесет и осем лева/, представляваща държавна такса, определена върху присъдения размер на издръжка за децата му.

  Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

                                                                                        

                                                                                     

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: