Споразумение по дело №173/2017 на Районен съд - Дряново

Номер на акта: 14
Дата: 17 октомври 2017 г. (в сила от 17 октомври 2017 г.)
Съдия: Емилия Христова Дишева
Дело: 20174220200173
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 8 септември 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л № 14

  гр. Дряново, 17.10.2017 година

 

ДРЯНОВСКИ РАЙОНЕН СЪД в публично съдебно заседание на 17.10.2017 година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЕМИЛИЯ ДИШЕВА

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  И.С.

                                                                          М.П.

 

при участието на секретаря Кремена Димитрова и Районен прокурор Георги Георгиев сложи за разглеждане Наказателно общ характер дело № 173 по описа за 2017 година, докладвано от съдия ДИШЕВА.

На повторното поименно повикване в 14,05 часа се явиха:

За Районна прокуратура – гр. Дряново, редовно призовани, се явява Районен прокурор Георги Георгиев.

Подсъдимият В.С.М., редовно призован се явява лично и с адв. И.В. от АК - В. Търново, с пълномощно представено по досъдебното производство.

Свидетелят Н.П.М., редовно уведомен, се явява лично.

Свидетелят М.К.К., редовно уведомен, се явява лично.

Вещото лице С.А.Л., редовно призован, не се явява.

Вещото лице Е.С.Н., редовно призована, не се явява.

Вещото лице В.М.Н., редовно призован, не се явява.

Съдът докладва, че на 12.10.2017 г. по делото е постъпила молба от вещото лице, с която заявява, че е в платен годишен отпуск. Заявява, че поддържа представеното заключение и моли съда ако е възможно да бъде приложен чл. 271, ал. 8 и чл. 282, ал. 3 от НПК.

Съдът разясни на страните правата по чл. 274 и 275 от НПК относно правото им да направят отвод на съдебния състав, прокурора, секретар-протоколиста, както и да направят нови искания по доказателства и хода на съдебното следствие.

На подсъдимия се разясниха правата по чл. 55, 277 и 279 от НПК.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

Районен прокурор – Нямам възражение по състава на съда. Да се даде ход на делото. 

Адв. В. - Нямам възражение по състава на съда. Да се даде ход на делото.

Подсъдимият В.С.М. – Да се даде ход на делото. Нямам възражения по състава на съда. Получих препис от обвинителния акт преди повече от седем дни.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА Наказателно общ характер дело № 173/2017 г. по описа на ДРС.

Сне се самоличността на подсъдимия, по лична карта, както следва:

В.С.М. – роден на *** ***, българин, български гражданин, постоянен адрес ***, неженен, средно образование, неосъждан /реабилитиран/, работи, ЕГН **********.

Сне се самоличността на явилите се свидетели както следва:

Н.П.М. – на 31 години, българин, български гражданин, местожит. гр. Дряново, неженен, висше образование, неосъждан, без родство.

На свидетеля се разясни отговорността по чл. 290 от НК, след което същият обеща да говори истината.

М.К.К. – на 32 години, българин, български гражданин, местожит. гр. Габрово, неженен, средно образование, неосъждан, без родство.

На свидетеля се разясни отговорността по чл. 290 от НК, след което същият обеща да говори истината

Съдът отстрани свидетелите от съдебната зала. 

На основание чл. 276, ал. 1 от НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТКРИВА съдебното следствие с прочитане на обвинителния акт от районния прокурор.

Районен прокурор – След образуване на съдебното производство със защитника на подсъдимия постигнахме споразумение за решаване на делото, което представям и моля да одобрите. Налице е съгласие между страните по чл. 384 от НПК, считам че съдържа необходимите реквизити като изключа това, че не сме включили как да се разпоредим с веществените доказателства по делото, поради което моля да допълним споразумението в тази част. Предвид изложеното считам, че не е необходим разпита на свидетелите и вещите лица и моля същите да бъдат заличени.

Адв. В. – Постигнахме споразумение по настоящото дело, което ви представяме и Ви молим да го одобрите. Да се заличат свидетелите и вещите лица от списъка за призоваване. Моля да се допълни така изготвеното от нас споразумение със забележките, които направи представителя на Районна прокуратура Дряново, касаещи веществените доказателства.

Подсъдимият В.С.М. – Съгласен съм с казаното от моя адвокат. Доброволно подписах споразумението и моля да бъде одобрено във вида, в който е представено. Съгласен съм и споразумението да бъде допълнено във връзка с веществените доказателства.

Съдът като взе предвид становището на страните и представеното писмено споразумение и декларация от подсъдимия, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред счита, че следва да се заличат от списъка на лицата за призоваване свидетелите Н.П.М., М.К.К. и вещите лица С.А.Л., Е.С.Н. и В.М.Н., поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ЗАЛИЧАВА от списъка на лицата за призоваване свидетелите Н.П.М., М.К.К. и вещите лица С.А.Л., Е.С.Н. и В.М.Н..

Освобождава явилите се свидетели от съдебната зала.

Председателят докладва постъпило споразумение между присъстващите в съдебно заседание – Георги Георгиев – Районен прокурор в Районна прокуратура – гр. Дряново и адв. И.В., договорен защитник на подсъдимия В.С.М..

На основание чл. 382, ал. 5  от НК съдът предлага следните промени в споразумението а именно: вещественото доказателство марихуана /коноп/ с общо нетно тегло 1,882 гр., останало след вземане на представителна проба, както и метамфетамини с тегло 0,09 гр. и 2,48 гр., намиращи се на съхранение в Централно митническо управление, Отдел “НОП”, гр. София, да се отнемат в полза на Държавата, на основание чл. 354а, ал. 6 вр. с ал. 3 и чл. 53, ал. 2, б.”а” от НК, след което същото да се унищожи. Веществените доказателства 1 бр. метална кутийка с надпис “blink” червена на цвят и два броя празни опаковки приложени е в кориците на ДП следва да се унищожат след влизане на споразумението в сила.

 Районен прокурор – Поддържам така представеното споразумение. Налице са процесуалните предпоставки, а именно за този вид престъпление се допуска споразумение. Съгласен съм с така предложената промяна.

Адв. В. – Поддържам представеното споразумение и моля да го одобрите. Съгласен съм с така предложената промяна.

Подсъдимият В.С.М. - Аз също моля да одобрите представеното писмено споразумение. Съгласен съм с така предложената промяна.

На основание чл. 382, ал. 4 от НПК съдът запитва подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с него и доброволно ли е подписал същото.

Подсъдимият В.С.М.Запознат съм със съдържанието на споразумението. Разбирам в какво ме обвинява прокуратурата. Признавам се за виновен по повдигнатото ми обвинение. Запознат съм, че ако споразумението се одобри ще се считам за осъждан. Съгласен съм с това споразумение, като последици. Доброволно подписах същото и декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Съдът счита, че с оглед изясняване на делото следва да се приеме подписаното от страните споразумение и декларация от подсъдимия.

Водим от горното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото представеното и подписано от страните споразумение и декларация от подсъдимия.

На основание чл. 382, ал. 6 от НПК съдът диктува вписване на съдържанието на окончателното споразумение между представителя на обвинението Районен прокурор Георги Георгиев, защитникът адв. И.В. от АК – гр. В. Търново и подсъдимият В.С.М., в съдебния протокол, съгласно което:

Подсъдимият В.С.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, от гр. Дряново, ул. ***, неженен, средно образование, неосъждан /реабилитиран/, работещ, ЕГН **********, се признава за виновен това, че на 14.08.2016 г. в гр. Дряново, без надлежно разрешително по чл. 16, ал. 1 от ЗКНВП /Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите/, в нарушение на чл. 30, чл. 32, ал. 1 и чл. 73, ал. 1 от ЗКНВП, както и в нарушение на чл. 1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл. 73, ал. 1 от ЗКНВП, посочени по-горе, е държал високорискови наркотични вещества – коноп /марихуана/ с нетно тегло 2,150 грама със съдържание на активно действащ компонент /ТНС/ - „Тетрахидроканабинол“ – 15% на стойност 12,90 лв; метанфитамин с нетно тегло от 0,09 грама със съдържание на активен действащ наркотичен компонент – „Метамфитамин“ – 38,5 % тегл., на стойност 2,25 лева и метамфитамин с нетно тегло 2,48 грама със съдържание на активно действащ наркотичен компонент – “Метанфитамин“ – 31,7 % тегл., на стойност 62.00 лева, с което е извършил престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК, поради което и на основание чл. 381, ал. 1 и ал. 4 от НПК, вр. с чл. 36, ал. 1 и чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от НПК на подсъдимия В.С.М. се налага наказание лишаване от свобода за срок от 10 /ДЕСЕТ/ месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното на подсъдимия В.С.М. наказание лишаване от свобода се ОТЛАГА за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от 17.10.2017 г.

На основание чл. 381, ал. 5, т. 6 от НПК, подсъдимият В.С.М. със снета по-горе самоличност, се задължава да заплати в полза на държавата и по сметка на ОД на МВР гр. Габрово, направените по досъдебното производство разноски в размер на 257,34 лв. /двеста петдесет и седем лева и тридесет и четири стотинки/.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА марихуана /коноп/ с общо нетно тегло 1,882 гр., останало след вземане на представителна проба, както и метамфетамини с тегло 0,09 гр. и 2,48 гр., намиращи се на съхранение в Централно митническо управление, Отдел “НОП”, гр. София, да се ОТНЕМАТ в полза на Държавата, на основание чл. 354а, ал. 6 вр. с ал. 3 и чл. 53, ал. 2, б.”а” от НК, след което същите да се унищожат.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА 1 бр. метална кутийка с надпис “blink” червена на цвят и два броя празни опаковки приложени е в кориците на ДП следва да се унищожат след влизане на споразумението в сила.

 

 

          РАЙОНЕН ПРОКУРОР:...................         ЗАЩИТНИК: .......................    

                          /Георги Георгиев/                                  /И.В./

 

 

        ПОДСЪДИМ:............................

                                              /В.М./

 

След като окончателния текст на споразумението бе подписано от прокурора, защитника и подсъдимия В.С.М., съдът намира, че същото е законосъобразно и не противоречи на морала. Споразумението съдържа съгласие по основните въпроси поставени в чл. 381, ал. 5 от НПК. Във връзка с определеното в споразумението наказание, съдът намира, че същото е съответно на извършеното от него престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК, и наложено в този вид и размер ще допринесе за осъществяване на целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Предвид изложеното и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

О П Р Е Д ЕЛ И :

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Георги Георгиев – Районен прокурор при Районна прокуратура – гр. Дряново, адв. И.В., от АК – гр. В. Търново, договорен защитник на подсъдимия и подсъдимия В.С.М..

С оглед одобреното споразумение на основание чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по Наказателно общ характер дело № 173/2017 год. по описа на Районен съд – гр. Дряново.

ОТМЕНЯ взетата с постановление за привличане на обвиняем и вземане на мярка за неотклонение от 26.07.2017 г. по Досъдебно производство № ЗМ-129/2016 г. по описа на РУ “Полиция” – гр. Дряново спрямо подсъдимия В.С.М., с ЕГН **********, мярка за неотклонение “Подписка”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на протест и жалба.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14,47 ч.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                     2.

 

                                                                   СЕКРЕТАР: