Решение по дело №23/2020 на Районен съд - Карнобат

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 30 юни 2020 г. (в сила от 28 юли 2020 г.)
Съдия: Георги Тодоров Добрев
Дело: 20202130200023
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 27 януари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 54 / 30.6.2020г. гр. Карнобат

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

К А Р НО Б А Т С К И Я Т      Р А Й О Н Е Н      С Ъ Д ,      ІІ    състав

На първи юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                  

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГЕОРГИ ДОБРЕВ

                                               Съдебни заседатели: 1..........................................

                                                                                 2..........................................

 

Секретар ………………ГАЛИНА МИЛКОВА …............................................

Като разгледа докладваното от съдията  ……….ДОБРЕВ……….…………

А Н Х дело номер.........23............по описа за...............2020................година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и сл.от ЗАНН, образувано по повод подадената жалба от А.М.С.,***, чрез процесуалния му представител адвокат К.К. *** против наказателно постановление № 19-0282-000465   от 14. 11. 2019 година  на Началник РУ към ОДМВР Бургас, РУ- Карнобат, с което на жалбоподателя за извършено от него адм. нарушение на разпоредбата на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 175, ал. 3, предл. 1 от ЗДвП  му е наложено административно наказание– глоба   в размер на 200 лева.

  Жалбоподателят е останал недоволен от така наложеното му административно наказание, счита, че при съставянето на АУАН, а в последствие и при издаване на НП са допуснати съществени процесуални нарушения, както и че деянието не било доказано по безспорен и категоричен начин.  Желае съдът да отмени обжалваното наказателно постановление.

В жалбата не са изложени аргументи поради които жалбоподателят и неговия процесуален представител считат, че обжалваното НП не е доказано по безспорен начин, както и не се сочат конкретни процесуални нарушения при съставянето на АУАН и НП, обосноваващи искането за отмяна на НП.

 В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован не се явява, не се явява и негов процесуален представител, като по този начин не взема становище по жалбата и  не сочи допълнителни основания или доказателства.

За административно наказващия орган редовно призован    не се явява негов законен или процесуален представител в съдебно заседание, като   същият не  взема становище по  така подадената срещу издаденото наказателно постановление жалба.

  След поотделната и съвкупна преценка на събраните по време на съдебното следствие доказателства, съдът приема за установено от фактическа и правна страна следното: Обжалваното от жалбоподателя А.М.С. наказателно постановление № 19-0282-000465   от 14. 11. 2019 година  на Началник РУ към ОДМВР Бургас, РУ- Карнобат е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение   сер. АА № 294256  от 05. 10. 2019 година, с който АУАН e констатирано едно извършено  административно нарушение от жалбоподателя на дата 05. 10. 2019 г.,около 20,10 часа в гр. Карнобат, ул. Ганчо Хардалов, което се изразява в следното: че на горепосочената дата около 20, 10  часа в гр. Карнобат, ул. Ганчо Хардалов до дом 55 по посока от ул. Стефана Чамурова към  ул. Йорданка Чанкова управлява лек автомобил Форд Ескорт с номер на рама ****, собственост на Ж.К.Т. без регистрационни табели на определеното място, тъй като автомобила е с прекратена регистрация видно от ЗППАМ № 19-0282-000186 / 30. 09. 2019 г., управлява МПС което не е регистрирано по надлежния ред, с което виновно е нарушил чл. 140, ал. 1, пр. 1 от ЗДвП. За посоченото в АУАН административно нарушение е издадено обжалваното наказателно постановление с което на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 175,  ал. 3, пр. 1 от ЗДвП му  е наложено адм. наказание- глоба в размер на 200 лв..

Видно от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели Ц.М.Г. на длъжност „Младши автоконтрольор“ при РУ МВР Карнобат и Н.А.Х.- на длъжност командир отделение при РУ на МВР Карнобат, които  свидетели се явяват свидетели-  очевидци на станалото, е че същите свидетелстват по категоричен начин, че жалбоподателят  е извършил приписваното  му административно нарушение. Твърдят, че на посочената дата по сигнал на дежурния по управление гр. Карнобат, че лек автомобил „Форд“ без регистрационни табели ще тръгне от бившия ДАП в посока центъра на града, са застанали на ул. Стара планина, когато пред тях е минал въпросния автомобил без регистрационни табели. Последвали са го със служебния автомобил и са го спрели. Автомобила е бил управляван от жалбоподателя А.С., който е бил сам в автомобила. При извършената проверка свидетелите са установили, че освен без регистрационни табели, жалбоподателят управлява автомобила и без да притежава свидетелство за правоуправление от каквато и да било категория. На жалбоподателят С. са били съставени два АУАН, уведомен е бил дежурния по управление. На въпроса на служителите на МВР, поради каква причина управлява автомобила по този начин, жалбоподателят е заявил, че желае да прибере същия до дома си. Съставените на АУАН са били връчени на нарушителя на място и той ги е подписал без възражения.

За извършеното от жалбоподателят деяние, на основание чл. 356, ал. 3 от НПК на 05. 10. 2019 г. е  започнато бързо производство № 282 ЗМ 282 / 2019 г. по описа на РУ- Карнобат, прокурорска преписка вх. № 712 / 2019 г. по описа на РП Карнобат за извършено престъпление по чл. 345, ал.2 от НК , за това, че на 05. 10. 2019 г. в гр. Карнобат управлява лек автомобил „Форд“ модел „Ескорт“, който не е регистриран по надлежния ред. С постановление от 10. 10. 2019 г. на прокурор при РП- Карнобат наказателното производство е прекратено, поради липса на извършено престъпление. Материалите по БП и копие от постановлението са изпратени на РУ Карнобат за вземане на отношение по извършеното нарушение. На 14. 11. 2019 г. е издадено обжалваното наказателно постановление.

От събраните по делото писмени  доказателства: АУАН сер. АА № 294256  от 05. 10. 2019 година, постановление за прекратяване на наказателното производство от 10. 10. 2019 г., ЗППАМ  № 19-0282-000186 / 30. 09. 2019 г., АУАН сер. АА № 450355 от 29. 09. 2019 г., докладна записка, приемо предавателен протокол, Заповед рег. № 8121з- 515 / 14 .05. 2018 г. на М-р ВР, докладна записка, справка за нарушител/водач, както и от посочените по горе гласни доказателства безспорно се налага несъмнен извод, че  жалбоподателят е извършил горепосоченото адм. нарушение, което му се приписва.

При така установената фактическа обстановка, се налагат средните правни изводи:

Акт за установяване на административно нарушение сер. АА № 294256  от 05. 10. 2019 година и Наказателно постановление № 19-0282-000465   от 14. 11. 2019 година  на Началник РУ към ОДМВР Бургас, РУ- Карнобат са съставени от компетентни органи съгл. Заповед № 8121з-515 / 14. 05. 2018 г.. Същите съдържат необходимите индивидуализиращи белези относно техните издатели и нарушителя. Фактическата обстановка е описана по идентичен начин и в двата акта, чрез посочване на обективните признаци от състава на нарушението в степен, позволяваща на отговорния субект да разбера в какво е обвинен и да организира защитата си. Посочени са точно и коректно приложимата нарушена и санкционна разпоредба на закона.

В случая са спазени процесуалните срокове по чл. 34 от ЗАНН.

Съдът намира, че следва да разгледа и преценката на АНО за  „маловажност„  по смисъла на чл. 28 от ЗАНН на извършеното от жалбоподателя нарушение. Същата се прави  по законосъобразност  и съответно подлежи на съдебен контрол. Преценката относно дали случая е маловажен следва да се извърши съобразно разпоредбата на чл. 11 от ЗАНН, съгласно която доколкото в ЗАНН, не се предвижда друго, се прилагат нормите на Общата част на НК, относно въпросите за вината, обстоятелствата изключващи отговорността и др.. Легалната дефиниция на понятието "маловажен случай" е дадена в чл. 93, т. 9 от НК, като такъв е този, при който извършеното престъпление с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи вината обстоятелства представляват по– ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид. От данните по делото не може да се направи изводът, че от деянието липсват вредни последици и същото е с по– ниска степен на обществена опасност от други нарушения от съответния вид. Предвид събраните доказателства по делото, съдът счита, че в случая не следва да се приложи разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН, тъй като  същия не е маловажен. Извършеното административно нарушение е  общественоопасно по смисъла на чл. 10 от НК във връзка с чл. 11 от ЗАНН тъй като се касае интереси защитени от правото и свързани с безопасността на движение, защитата на имуществото, здравето и живота на гражданите и цялостния правов ред на Държавата. Понеже  в жалбата не са изложени конкретни допуснати процесуални нарушения при съставянето на АУАН и обжалваното НП, съдът намира че същата е неоснователна.

Предвид, че при издаване на процесното наказателно постановление и АУАН въз основа, на който е издадено същото, са спазени нормите на ЗАНН и ЗДвП, както и факта, че жалбоподателят е извършил процесното адм. нарушение и то виновно, то  съдът намира, че обжалваното наказателно постановление като напълно законосъобразно и правилно следва да бъде потвърдено изцяло.

         Мотивиран от гореизложеното Карнобатският районен съд

                                           

 

Р       Е      Ш        И       :

        

        

         ПОТВЪРЖДАВА   ИЗЦЯЛО наказателно постановление №  19-0282-000465   от 14. 11. 2019 година  на Началник РУ към ОДМВР Бургас, РУ- Карнобат, издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение  сер. АА № 294256  от 05. 10. 2019 година срещу  А.М.С. ЕГН **********, с адрес ***, с което за извършено от него адм. нарушение на 05. 09. 2019 г. в гр. Карнобат, област Бургас на разпоредбата на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП,  на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 175, ал. 3, пр. 1 от ЗДвП му е наложено административно наказание– глоба   в размер на 200 лева.

 РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Административен съд Бургас  в 14 дневен срок, считано от съобщаването му на страните.

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: