Разпореждане по дело №283/2018 на Районен съд - Луковит

Номер на акта: 360
Дата: 28 септември 2018 г.
Съдия: Владислава Александрова Цариградска
Дело: 20184320200283
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 28 септември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

РАЗПОРЕЖДАНЕ №

 

Днес, 28 септември 2018 г., Владислава Цариградска, съдия - докладчик при Луковитския районен съд, като се запознах с материалите по ЧНД №283/2018 г. по описа на съда, намирам следното:

 

Делото е образувано по повод искане от следователя при ОСС Цветелина Цветанова за разпит на свидетел пред съдия.

От данните в искането е видно, че се иска разпит на пострадало дете от престъпление по чл. 151, ал. 1 НПК.

Обстоятелството, че ще се разпитва дете – жертва на сексуално престъпление, налага съдът да гарантира висшия интерес на детето, като следва да се съобразят особени изисквания във връзка с процедурата по провеждане на разпита на дете.

Обстоятелството, че жертвата е дете, налага преди пристъпване към процедурата по чл. 223 НПК за разпит, съдията да разполага с индивидуална оценка на жертвата с цел установяване на специфични нужди от защита, съгласно изискванията на чл. 22 от Директива 2012/29/ЕС за минималните стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпленията.

Наличието на такава оценка ще позволи на съда да планира провеждането на разпита (помещението, участниците и други), както и необходимостта да назначи адвокат на детето при евентуално противоречие между интересите на детето и лицата, упражняващи родителска отговорност.

Липсата на специализирана служба, която да изготви оценката, налага да се възложи на специализирания орган по закрила на детето при Дирекция „Социално подпомагане“ – Луковит незабавно да сформира подходящ мултидисциплинарен екип, който да изготви доклад. Поради нуждата да се оцени и опасността от повторно виктимизиране на детето, в екипа задължително следва да се включи инспектор ДПС при РУ Луковит и психолог Виолета Милчева. 

С оглед обстоятелството, че разпитът пред съдия се налага поради планирано пътуване за чужбина от страна на семейството на жертвата, а не е налице друга непосредствена опасност, съдът намира, че разпитът следва да се проведе след изготвяне на оценката, за което е необходимо да се осигури поне минимално време от 3 – дни.

Предвид изложеното     

РАЗПОРЕЖДАМ:

 

НАСРОЧВАМ провеждането на разпит на свидетелката П.А.Б. от с. Дерманци за 03.10.2018 г. от 13:00 часа, за което да се уведоми следователят, направил искането с цел осигуряване на необходимите лица.

ДА СЕ ИЗИСКА НЕЗАБАВНО от Дирекция „Социално подпомагане“ – Луковит да сформира мултидисциплинарен екип със задължителното участие на социален работник, инспектор ДПС Пенка Гражданска и Виолета Милчева, както и друг подходящ специалист по преценка на органа, който да изготви индивидуална оценка на жертвата с цел установяване на специфични нужди от защита, съгласно изискванията на чл. 22 от Директива 2012/29/ЕС за минималните стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпленията, включително да оцени опасността от повторно виктимизиране и евентуалното противоречие в интересите с лицата, упражняващи родителска отговорност.

ПРЕПИС от разпореждането да се изпрати на ДСП Луковит и ОСС – Луковит, включително незабавно по електронна поща

                                                          

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: ……………………….