Определение по дело №1119/2018 на Районен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 20 юни 2019 г.
Съдия: Жанет Иванова Борова
Дело: 20183420101119
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 14 август 2018 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 2422

гр.С., 20 юни 2019 год.

 

С. районен съд, гражданска колегия, в закрито заседание на двадесети юни през две хиляди и деветнадесета година в състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖАНЕТ  БОРОВА

 

като разгледа докладваното от районния съдия гр.д. № 1119 по описа на съда за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 129 ал. 4  от ГПК.  

С разпореждане № 330 / 05. 02. 2019 г., съобщено на 27. 02. 2019 г., исковата молба е оставена без движение, като на ищеца са дадени подробни указания във връзка с отстраняването на констатираните нередовности, като са указани и последиците от неизпълнение на разпореждането на съда. Тъй като в определения срок разпореждането не е изпълнено, съдът счита, че с оглед разпоредбата на чл. 129, ал. 4 от ГПК производството по делото следва да се прекрати.

За да достигне до този извод съдът има предвид постъпилата молба от 06. 03. 2019 г. от ищеца, с която същият е изпълнил единствено указанието на съда за посочване на банкова сметка. ***алице изпълнение, тъй като ищецът не е посочил фактически основания, въз основа на които съдът да е в състояние да определи надлежно правното основание на предявените искове. Съобразно постановление № 1 от 28.V.1979 г. по гр. д. № 1/79 г. на Пленума на ВС, разпоредбата на чл. 55 от ЗЗД урежда три различни фактически състава, като в различните хипотези на доказване подлежат различни факти, поради което на ищеца са дадени указания не да посочи конкретна правна квалификация на претенцията си, а да посочи фактите, на които основава претенцията си. Свободният разказ, касаещ огорчението на ищеца от развитието на отношенията му с ответницата не е посочване на такива факти и въз основа на него съдът не може самостоятелно да реши на кои факти ищецът основава исковете си, за да квалифицира правилно същите. С оглед различните хипотези, които е възможно да бъдат възприети от съда са дадени и указания на съда да посочи в какво качество предявява своите претенции, както и в какво качество на ответницата, при условие, че в исковата молба се твърди съсобственост по отношение на имота, в който се намират вещите или са извършени подобренията. Макар и да не е предмет на обсъждане в този акт, ищецът не е посочил кои вещи могат да съществуват самостоятелно и защо претендира тяхната равностойност, а не връщането им.

По изложените съображения, предвид многобройните неяснои в твърденията на ищеца и също множеството различни хипотези, под които биха могли да се подведат отношенията между страните, съдът счита че ищецът не е изпълнил указанията, дадени му с разпореждане № 330 / 05. 02. 2019 г., постановено по делото.  

Водим от гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 1119 по описа на СРС за 2018 г.

 

Определението подлежи на обжалване пред СОС в едноседмичен срок от съобщаването му с частна жалба. 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: