Решение по дело №1402/2022 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 1401
Дата: 19 юли 2022 г. (в сила от 19 юли 2022 г.)
Съдия: Мариана Михайлова Михайлова
Дело: 20227180701402
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 30 май 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ

 

               1111.jpg

 

Р Е Ш Е Н И Е

№ 1401

Гр. Пловдив, 19.07.2022 год.  

 

     В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съдПловдив, XX касационен състав, в публично съдебно заседание на седми юли две хиляди двадесет и втора година, в състав:                                                      

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЧО ДИЧЕВ

                                                         ЧЛЕНОВЕ:   МАРИАНА МИХАЙЛОВА

                                                                                               ХРИСТИНА ЮРУКОВА

 

          

при секретаря  Б.К. и участието на прокурора ИЛЯНА ДЖУБЕЛИЕВА, като разгледа докладваното от член съдията МАРИАНА МИХАЙЛОВА касационно АНД № 1402 по описа за 2022 год., за да се произнесе взе предвид следното:

І. За характера на производството, искането и становищата на страните:

1.Производството е по реда на Глава Дванадесета от Административно процесуалния кодекс във връзка с чл. 63, ал. 1, изр. второ от Закона за административните нарушения и наказания/ЗАНН/.

2. Образувано е по касационна жалба предявена от Е.П.Д. ***, ЕГН ********** против Решение № 743 от 06.04.2022г. на Районен съд – гр.Пловдив, ХХV н.с., постановено по н.а.х.д. № 1533 по описа на съда за 2022г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 615403-F632573/02.12.2021 г. на Директор Дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП гр.Пловдив, с което в качеството ѝ на собственик на ЕТ „Е.-64-Е.Д.“, с ЕИК *********, ѝ е наложено административно наказание ГЛОБА – в размер на  500,00 (петстотин) лв. за нарушение на чл.109 ал.1 във вр. с чл.107 т.3 от ЗДДС.

Релевираните касационни основания се субсумират в твърденията, че атакуваният съдебен акт е неправилен, като постановен в нарушение на закона – касационно основание по чл.348, ал.1, т.1 от НПК вр. чл. 63, ал. 1, изр. 2 от ЗАНН. Поддържа се, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, поради което и като е потвърдил наказателното постановление първоинстанционния съд е допуснал нарушение на закона. Поддържа се също така, че е налице маловажен случай на административно нарушение по смисъла на чл.28 б ”а” от ЗАНН, което неправилно не е съобразено от административнонаказващия орган и от решаващия съд.

Претендира се отмяна на обжалваното решение на Пловдивския районен съд и отмяна на наказателното постановление.

3. Ответникът по касационната жалба – ТД на НАП – Пловдив не е изразил становище по жалбата.

4. Участвалият по делото прокурор, представител на Окръжна прокуратура гр. Пловдив дава заключение, че жалбата е основателна и следва да бъде уважена.

ІІ. За допустимостта:

5.Касационната жалба е подадена в рамките на предвидения за това преклузивен процесуален срок и при наличието на правен интерес. При това положение същата се явява ДОПУСТИМА.

ІІІ. За фактите:

6. Пловдивският районен съд е бил сезиран с жалба предявена от Е.П.Д. срещу Наказателно постановление /НП/ № 615403-F632573/02.12.2021 г. на Директор Дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП гр.Пловдив.

Наказателното постановление е издадено въз основа на АУАН № F632573/27.10.2021г., съставен от Р.К.-К.– главен инспектор по приходите при ТД на НАП-Плодив.

Обективираните в акта констатации, възприети от първоинстанционния съд се свеждат до следното :

При извършена проверка от служители в ТД на НАП-Пловдив било установено, че Е.П.Д., с ЕГН **********, в качеството ѝ на ЕТ „Е.-64-Е.Д.“, с ЕИК ********* не е подала в ТД на НАП-Пловдив заявление за дерегистрация по ЗДДС в законоустановения 14-дневен срок. В хода на проверката било установено, че едноличният търговец е заличен на 25.06.2021 г., а заявление за дерегистрация било подадено едва на 05.10.2021 г. Било преценено, че същото е следвало да бъде сторено в срок до 09.07.2021 г. включително, срещу Е.П.Д., в качеството ѝ на ЕТ „Е.-64-Е.Д.“ бил съставен АУАН за извършено нарушение на чл. чл. 109, ал. 1, вр. чл. 107, т. 3 ЗДДС. Въз основа на същото било издадено и обжалваното НП, с което Д. била санкционирана с глоба в размер на 500 лв.

Процесното административно наказание е наложено при тази фактическа обстановка, която е възприета в пълнота от административнонаказващия орган и възпроизведена в спорното наказателното постановление, с което касаторът е санкциониран с налагане на глоба в размер на 500,00 лв. на основание разпоредбата на чл.178 от ЗДДС.     

7. С обжалваното решение Пловдивският районен съд е потвърдил оспореното пред него наказателно постановление. За да постанови посочения резултат, съдът е приел за установено, въз основа на събраните по делото писмени доказателства, че от страна на касатора е осъществен съставът на визираното в АУАН и НП административно нарушение.

Съдът е приел също така, че наказателното постановление е издадено при спазване на административнопроизводствените правила, при пълно изясняване на фактите и обстоятелствата от значение за случая, като е дадена правилна правна квалификация на нарушението.

Първоинстанционния съд е приел, че липсват и основания за квалифицирането на случая като „маловажен“, тъй като конкретното нарушение е такова, което разкрива типичната, а не по-ниска степен на обществена опасност за подобен вид нарушения. В решението е посочено, че от жалбоподателя, не са изложени доводи, нито са представени доказателства да са били налице обективни причини, поради които е пропуснат срокът за изпълнение на законоустановеното задължение.  Не води до извод за малозначителност на деянието и обстоятелството, че нарушението е за първи път, тъй като това обстоятелство е било изрично съобразено при определяне на размера на наказанието, който според първоинстанционния съд се явява правилно определен и съответен на извършеното нарушение.

ІV. За правото:

8. Решението е неправилно. Според настоящият състав на съда се констатира основание за незаконосъобразност на наказателното постановление, като в случая са налице основания за приложимостта на нормата на чл.28 б”а” от ЗАНН и за квалифициране на деянието като маловажен случай на административно нарушение.

В тази насока данните по делото несъмнено сочат, че нарушението е извършено за първи път, не се установява касаторът да е санкциониран за други такива нарушения, степента на обществената опасност на конкретното деяние е изключително ниска, доколкото не се констатира от същото да са настъпили каквито и да е вредни последици. Необходимо в обсъжданата насока е да се посочи, че в случая закъснението във връзка с подаването на заявлението за дерегистрация по ЗДДС не е голямо /същото е подадено на 05.10.2021г., а законоустановения срок, в който същото е следвало да бъде подадено е, изтекъл на 09.07.2021г./, както и обстоятелството,че едноличният търговец не е осъществявал търговска дейност, шест години преди заличаването му в търговския регистър и подаване на заявлението за дерегистрация по ЗДДС, при което положение, не са настъпили никакви вредни последици във връзка с разчитането на ДДС с бюджета.

За маловажен случай на административно нарушение по смисъла на чл. 28 от ЗАНН, следва да се приеме това административно нарушение, което с оглед липсата на вредни последици или незначителността му и с оглед другите смекчаващи отговорността обстоятелства, представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от съответния вид (арг. чл. 93, т. 9 НК във връзка с чл. 11 ЗАНН). 

Настоящият случай е именно такъв, като макар и формално да е осъществен състава на административно нарушение, с оглед посочените по-горе смекчаващи обстоятелства,  деянието разкрива по–ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от този вид. При това положение налагането на глоба макар и в минималния предвиден размер за това нарушение, се явява несъразмерно тежка санкция спрямо степента на обществената опасност на деянието и дееца.

С разпоредбата на чл.28 от ЗАНН е дадена възможност на административнонаказващия орган да освобождава от административнонаказателна отговорност, когато приеме, че случаят е маловажен. Преценката за “маловажност на случая” подлежи и на съдебен контрол, и когато съдът констатира, че предпоставките на чл.28 от ЗАНН са налице, но наказващият орган не ги е приложил, това е основание за отмяна на наказателното постановление, като в този случай преценката на съда е преценка за законосъобразност /ТР №1/12.12.2007г. по тълк. н.д.№1/2005г. ОСНК - ВКС/

Процесният случай с оглед изтъкнатите по - горе обстоятелства, каза се, разкрива по-ниска степен на обществена опасност, в сравнение с другите такива нарушения, и очевидно е маловажен случай. Като не го е квалифицирал като такова, административнонаказващият орган е приложил неправилно материалния закон, тъй като са били налице всички предпоставки за прилагането на чл. 28, б. “а” от ЗАНН.

9. Като не е отчел горните обстоятелства районния съд е приложил неправилно материалния закон, тъй като са били налице всички предпоставки за прилагането на чл. 28, б. “а” от ЗАНН, поради което обжалвания съдебен акт се явява неправилен и като такъв ще следва да бъде отменен. По същите съображения, ще следва да бъде отменено и оспореното наказателно постановление.

V. За разноските:

15. При този изход на спора, разноски се дължат на жалбоподателя. Същият не е направил изрично искане за тяхното присъждане, поради което съдът не дължи произнасяне по тях.

Водим от горното, Административен съд – Пловдив, XX касационен състав,

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 743 от 06.04.2022г. на Районен съд гр.Пловдив, ХХV н.с. постановено по н.а.х.д. № 1533 по описа за 2022 г. на същия съд, като вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 615403-F632573/02.12.2021 г. на Директор Дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП гр.Пловдив, с което на Е.П.Д. ***, ЕГН **********, в качеството ѝ на собственик на ЕТ „Е.-64-Е.Д.“, с ЕИК *********, ѝ е наложено административно наказание ГЛОБА – в размер на  500,00 (петстотин) лв. за нарушение на чл.109 ал.1 във вр. с чл.107 т.3 от ЗДДС.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ :                                       ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

  

                                                                                                                                                                                                                                   

 

          2.