Решение по дело №322/2020 на Районен съд - Самоков

Номер на акта: 260014
Дата: 12 октомври 2020 г. (в сила от 12 октомври 2020 г.)
Съдия: Янко Венциславов Чавеев
Дело: 20201870100322
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 5 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

№…152

гр. Самоков, 12.10.2020 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

САМОКОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, пети състав, в открито съдебно заседание, проведено на пети октомври през две хиляди и двадесетата година, в състав:

     РАЙОНЕН СЪДИЯ  ЯНКО ЧАВЕЕВ        

при участието на секретаря Дарина Николова сложи за разглеждане докладваното от съдията гр. д. № 322 по описа на съда за 2020 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

“Венков инженеринг” ООД, гр. София е предявило срещу Б.Л.К. *** иск за заплащане на сумата 610 лв., представляваща обезщетение, равняващо се на брутното трудово възнаграждение на ответника за срока на предизвестието за едностранно прекратяване на трудовото му правоотношение с ищеца и дължимо поради дисциплинарно уволнение на ответника, извършено със Заповед № 704/11.03.2020 г. на управителя на ищцовото дружество, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от предявяване на иска до окончателното й изплащане. Претендира и разноските по делото.

Твърди се в исковата молба, че между страните съществувало трудово правоотношение, основано на сключен между тях трудов договор № 1252/24.01.2020 г. Договорът бил сключен за неопределено време и с него страните уговорили месечно трудово възнаграждение на ответника в размер 610 лв. Няколко месеца след постъпването си на работа ответникът извършил тежко нарушение на трудовата дисциплина (неявяване на работа в периода 14.02.2020 г. – 02.03.2020 г.), за което управителят на ищцовото дружество, при спазване на установената процедура по КТ, му наложил дисциплинарно наказание „уволнение” и поради това прекратил трудовия договор с него. При така изложените обстоятелства ищецът счита, че за него е възникнало срещу ответника право на обезщетение в претендирания размер на основание чл. 221, ал. 2 от КТ.

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът не е подал отговор на исковата молба.

Пред съда ищецът се представлява от пълномощника си адв. Валери Пенев, който заявява, че поддържа иска и отправя искане същият да бъде уважен с неприсъствено решение при наличие на предпоставките за това.

Ответникът не се явява, не се представлява и не прави искане за разглеждане на делото в отсъствието му.

Предявен е иск с правно основание чл. 221, ал. 2 от КТ.

Искът е допустим, а по същество следва да бъде уважен с неприсъствено решение поради наличието на всички предпоставки по чл. 238 и чл. 239 от ГПК за постановяването му.

На ответника е изпратено съобщение с препис от исковата молба и приложените към нея писмени доказателства, ведно с разпореждането на съда от 09.06.2020 г., в което са му указани възможността да подаде писмен отговор на исковата молба в едномесечен срок от връчване на съобщението с горепосочените съдебни книжа, изискванията към формата, съдържанието и приложенията на отговора, последиците от неподаване на отговор на исковата молба и от неявяване в съдебно заседание, както и предпоставките, при които е възможно да бъде постановено неприсъствено решение по иска. Съобщението, ведно с гореописаните съдебни книжа, е връчено на ответника лично на 28.06.2020 г.

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът не е подал отговор на исковата молба. Редовно призован за насроченото открито съдебно заседание, ответникът не се е явил пред съда. Не е направил и искане за разглеждане на делото в отсъствието му.

Искът е вероятно основателен с оглед неоспорените от ответника обстоятелства, посочени в исковата молба, както и с оглед представените доказателства.

По разноските.

С оглед направеното от ищеца искане и предвид изхода на делото, ответникът следва да бъде осъден да му заплати разноските по делото в общ размер 410 лв., от които 50 лв. са платена държавна такса по иска, а 360 лв. – платено адвокатско възнаграждение съгласно представения договор за правна защита и съдействие.

Воден от гореизложеното и без да се мотивира по същество, съдът

РЕШИ:

ОСЪЖДА Б.Л.К., ЕГН **********, с адрес ***, на основание чл. 221, ал. 2 от КТ, да заплати на „Венков инженеринг” ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. София, район „Сердика”, кв. „Бенковски”, ул. „Оралица” № 24 сумата 610,00 лв. (шестстотин и десет лева), представляваща обезщетение, равняващо се на брутното трудово възнаграждение на Б.Л.К. за срока на предизвестието за едностранно прекратяване на трудовото му правоотношение с ищеца „Венков инженеринг” ООД по трудов договор № 1252/24.01.2020 г. и дължимо поради дисциплинарно уволнение, извършено със Заповед № 704/11.03.2020 г. на управителя на ищцовото дружество, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 04.06.2020 г. (датата на подаване на исковата молба чрез куриер) до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА Б.Л.К., ЕГН **********, с адрес *** да заплати на „Венков инженеринг” ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. София, район „Сердика”, кв. „Бенковски”, ул. „Оралица” № 24 сумата 410,00 лв. (четиристотин и десет лева) за разноски по делото.

РЕШЕНИЕТО е неприсъствено и не подлежи на обжалване с оглед разпоредбата на чл. 239, ал. 4 от ГПК.

ПРЕПИС от решението да се връчи на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: