Разпореждане по дело №353/2021 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 2650
Дата: 26 февруари 2021 г.
Съдия: Валентин Тодоров Пушевски
Дело: 20217050700353
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 18 февруари 2021 г.

Съдържание на акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

      …………………… / 26.02.2021 г., гр. Варна

 

по адм. дело № 353 по описа за 2021 г.

на Административен съд Варна, XIV състав

        

 Валентин Пушевски – съдия – докладчик в производството по адм. дело № 353 по описа за 2021 г. на Административен съд Варна, XIV състав, след като се запознах с материалите по делото, установих, че то е образувано въз основа на искова молба на В.Б.И., с ЕГН: **********, с адрес: ***, с която са предявени обективно кумулативно съединени искове, както следва:

-       осъдителен иск за заплащане на сума в размер на 1000 лева, ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на иска до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, изразяващи се в неправилно начислен размер на данък за собственост на земя и сгради, такса смет и данък за собственост върху МПС за периода от 2012 г. до 31.01.2020 г.

-       осъдителен иск за заплащане на сума в размер на 665, 16 лева, ведно със законната лихва, считано от подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, изразяващи се в негативни емоции, чувство за малоценност, накърнено човешко достойнство, чувство на безпомощност и загуба на доверие в институциите по повод противоправно бездействие на ответната страна (Община Варна) да извърши фактически действия по преизчиляване на наложените данъчни задължения относно собствения ми недвижим имот – сграда, такса смет и освобождаване от данък върху МПС, поради инвалидност за периода 2012 г. до подаване на исковата молба.

Същевременно ищецът В.Б.И. е приложил уточняваща молба, в която е уточнил, че предявява два обективно кумулативно съединени иска срещу Община Варна, както следва:

-       осъдителен иск за заплащане на сума в размер на 1000 лева, ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на иска до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, изразяващи се в неправилно начислен размер на данък за собственост на земя и сгради, такса смет и данък за собственост върху МПС за периода от 2012 г. до 31.01.2020 г.

-       осъдителен иск за заплащане на сума в размер на 665, 16 лева ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на иска до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, изразяващи се в неправилно начислен размер на данък за собственост на земя и сгради, такса смет и данък за собственост върху МПС за периода от 2012 г. до 31.01.2020 г.

Ето защо и предвид това разминаване в отправените искания, според съдията – докладчик следва да бъдат дадени допълнителни указания на ищеца В.Б.И. да конкретизира петитума на своите искови претенции към община Варна.

Установяването на размера на данъка за недвижимите имоти, таксата „смет“ и данъка за собствеността върху МПС се извършва от служителите на общинската администрация по реда на глава ХІV, раздел І от ДОПК, към който закон препраща разпоредбата на чл. 4, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси, като актът за установяване подлежи на административен контрол пред Директора на дирекция „Местни данъци“ и съответно на съдебен контрол, който представлява косвен контрол, което ще рече, че задължителна процесуална предпоставка за извършването му е преминаването на акта първо през административен контрол. В случая от съдържанието на исковата молба до съда не става ясно, дали актовете на общинската администрация, с които са установени данъчните задължения на ищеца за процесния по исковата молба период 2012 г. – 2020 г. са преминали през административен и съдебен контрол и какъв е евентуалния резултат от този контрол. Същевременно разпоредбата на чл. 204, ал. 1 АПК, към който препраща чл. 1, ал. 2 от ЗОДОВ регламентира като задължителна положителна процесуална предпоставка за допустимостта на иска за обезщетение отмяната на административния акт по съответния ред.

Поради тази причина следва да бъде указано на В.Б.И. ясно и недвусмислено да отговори дали актовете на общинската администрация на Община Варна, с които са установени данъчните задължения на ищеца за процесния по исковата молба период 2012 г. – 2020 г. са преминали през административен и съдебен контрол и какъв е евентуалния резултат от този контрол.

Същевременно ищецът В.Б.И. е направил искане за освобождаване от държавна такса, но не е приложил декларация за материално си състояние, изготвена под страх от наказателна отговорност.

Според съдията – докладчик същевременно следва да бъде изискана справка от Агенцията по вписванията дали ищеца В.Б.И. притежава недвижима собственост на територията на Република България, респ. да бъде потърсена информация от  сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Варна дали ищеца В.Б.И. притежава моторни превозни средства и да се изиска информация от ТП на НОИ – гр. Варна какъв е размера на пенсията, отпусната на В.Б.И. за периода месец януари – месец февруари 2021 г., доколкото тези данни са необходими да се извърши преценка по отношение основателността на молбата за освобождаване от държавна такса.

Мотивиран от гореизложеното, съдията – докладчик

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

УКАЗВА на В.Б.И., с ЕГН: **********, с адрес: *** в 7 – дневен срок от получаване на съобщение за настоящото разпореждане да отстрани нередовностите в исковата си молба, като:

1)    ясно и точно формулира размера на своите искови претенции към община Варна за заплащане на обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди.

2)    ясно и недвусмислено да отговори дали актовете на общинската администрация на Община Варна, с които са установени данъчните задължения на ищеца за процесния по исковата молба период 2012 г. – 2020 г. са преминали през административен и съдебен контрол и какъв е евентуалния резултат от този контрол.

3)    да представи под страх от наказателна отговорност декларация за материално състояние.

ДА СЕ ИЗИСКА  информация от Агенцията по вписванията по отношение дали лицето В.Б.И., с ЕГН: ********** притежава собствеността или други ограничени вещни права върху недвижими имоти на територията на Република България.

ДА СЕ ИЗИСКА информация от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Варна дали лицето В.Б.И., с ЕГН: ********** притежава собственост върху моторни превозни средства.

ДА СЕ ИЗИСКА информация от ТП на НОИ – гр. Варна какъв е размера на пенсията, отпусната на В.Б.И. за периода месец януари – месец февруари 2021 г.

            При неизпълнение в срок на дадените с настоящото разпореждане указания от страна на ищеца В.Б.И., производството по адм. дело № 353 по описа за 2021 г. на Административен съд Варна, XIV състав, ще бъде прекратено.

 

СЪДИЯ – ДОКЛАДЧИК: