Определение по дело №220/2021 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 439
Дата: 29 юни 2021 г. (в сила от 9 юли 2021 г.)
Съдия: Мирослав Вълков Вълков
Дело: 20217130700220
Тип на делото: Частно административно дело
Дата на образуване: 28 юни 2021 г.

Съдържание на акта

 

        О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

      №........

 

          гр. Ловеч, 29.06.2021 г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЛОВЕЧ в закрито съдебно заседание на двадесет и девети юни две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:МИРОСЛАВ ВЪЛКОВ

 

като разгледа докладваното от съдия Вълков частно   адм. дело № 220/2021 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.  166, ал.4 във връзка с ал.2 от Административно процесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 111, ал.4 от Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража (ЗИНЗС)

Образувано е по молба от С.Б.Б., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора *** с искане за спиране изпълнението на Заповед № Л-635/17.06.2021 г. на Началника на Затвора  гр. Ловеч, с която на Б. е наложено наказание „изолиране в наказателна килия за срок от четиринадесет денонощия“ и е разпоредено иззетите неразрешени вещи да бъдат отнети в полза на ДП „ФЗД“.

Изложените от Б. доводи в молбата са, че заповедта на Началника на Затвора гр. Ловеч е обжалвана от него пред Административен съд Ловеч, всички актове и действия на специализираните органи по изпълнение на наказанията са административни и възможността за отмяна на оспорената заповед.

Молбата е подадена чрез административния орган, който не е изразил становище по искането за спиране на обжалвания административен  акт.

Съгласно чл. 111, ал.4 от ЗИНЗС, жалбата не спира изпълнението на заповедта за наказание, освен ако съдът разпореди друго. В ЗИНЗС не е регламентиран реда за спиране на допуснато от закона предварително изпълнение на обжалваната заповед, поради което по силата на чл. 166, ал.4 от АПК следва да се приложи чл. 166, ал.2 от този кодекс.

Според чл. 166, ал.4 от АПК, допуснатото предварително изпълнение на административен акт по силата на отделен закон, когато не се предвижда изрична забрана за съдебен контрол може по искане на оспорващия да бъде спряно от съда при условията на ал.2 – ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда. Изпълнението може да се спре само въз основа на нови обстоятелства.

За да се спре допуснатото по силата на закона изпълнение,  следва да бъде установено, че с оглед настъпили нови обстоятелства, то би могло да причини на молителя значителна или трудно поправима вреда, която да е противопоставима на охранявания от правната норма обществен интерес.

В тежест на молителя е да установи, че изпълнението на оспорения акт би му нанесло значителна или трудно поправима вреда, противопоставима на презумирания от закона обществен интерес. Тези вреди не се презумират, а следва да се посочат и докажат от молителят.

В молбата не са наведени каквито и да било доводи за настъпване на значителни и труднопоправими вреди. Не са представени никакви доказателства за настъпване на неблагоприятни последици за молителя.

При това положение съдът намира, че не са налице предпоставките за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение на обжалваната заповед, поради което направеното  искане е неоснователно и следва да бъде отхвърлено.

По изложените съображения и на основание чл. 111, ал.4 от ЗИНЗС във връзка с чл. 166, ал.4, във връзка с чл. 166, ал.2 от АПК, съдът

 

           О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТХВЪРЛЯ искането на С.Б.Б., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора *** за спиране изпълнението на Заповед № Л-635/17.06.2021 г. на Началника на Затвора  гр. Ловеч.

Определението може да бъде обжалвано по реда на глава тринадесета от АПК пред тричленен състав на Административен съд Ловеч в 7-дневен срок от съобщаването му.

Препис от него да се изпрати на молителя и на Началника на Затвора Ловеч.

 

                 АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: