Решение по дело №2451/2019 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 184
Дата: 13 април 2020 г. (в сила от 31 юли 2020 г.)
Съдия: Деян Господинов Илиев
Дело: 20195510102451
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 11 септември 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер .......                                                         Година 2020                                          Град Казанлък

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

Казанлъшки районен съд                                                                                   наказателно отделение

На двадесет и четвърти март                                                                                              Година 2020

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                        Председател: Деян ИЛИЕВ

Секретар: Радиана ГРОЗЕВА

като разгледа докладваното от съдия Деян Илиев

гр. дело № 2451 по описа за 2019 година за да се произнесе взе предвид следното:

 

Предявен е иск за разваляне на договор за аренда с правно основание чл. 28, ал. 2 вр. с чл. 27, ал. 1, т. 2 от ЗАЗ.

Ищецът А.И.К. твърди, че по силата на сключения с ответника Г.П.П. договор за аренда на земеделска земя от 19.12.2008 г., е отдал за временно ползване, вписан в Агенция по вписванията е отдал за временно ползване собствена нива 4,586 дка в местността „Ч.О.“, землище на с. Т., общ. П. б., шеста категория. При подписването на договора за аренда, уговорили следните условия – срок за ползване до 01.10.2022 г.; заплащане – 100 кг пшеница на дка или левовата му равностойност след приключване на стопанската година в периода 01-20 октомври. Ответникът не спазвал редовно и своевременно поетите по договора задължения, като за стопанската 2017/2018 г. въобще не е извършил арендно плащане. Моли съда да постанови решение по силата на което на осн. чл. 28, ал. 1 от ЗАЗ да развали сключения през 2008 г. договор за аренда с произтичащите от това законни последици. Претендира съдебни разноски.

            В с.з. искът се поддържа от адв. А., която моли съда да го уважи.

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът не е подал отговор на исковата молба и не е направил правопогасяващи възражения.

В с.з. ответникът чрез повереника си адв. Кръстева твърди, че многократно е правил опити да се свърже с ищеца, но той не се е отзовавал и пощенските записи били връщани без да са получени. Арендодателят е трябвало да си потърси рентата – непотърсените аренди според закона губели давност. Моли искът да бъде отхвърлен.

            От събраните по делото доказателства съдът приема за установено следното:

            С договор за аренда на земеделска земя от 2008 г., с нотариална заверка на подписите от 20.12.2008 г. на Нотариус П.К. с рег. № *** , с район РС Казанлък и вписан в Агенция по вписванията Казанлък с вх. рег. № 8999 от 22.12.2008 г., ищецът като арендодател предоставил на ответника в качеството му на арендатор за временно ползване собствена нива 4,586 дка в местността „Ч.О.“, землище на с. Т., общ. П. Б., шеста категория, с идентификатор № 73688.15.101, като арендаторът приел да ползва земеделската земя за срок от 15 стопански години, със задължение по чл. 5 и чл. 6 от договора да заплаща на арендодателя 100 кг пшеница на дка или левовата му равностойност след приключване на стопанската година в периода 01-20 октомври, както и др. задължения, изброени в договора. С изплатен пощенски запис за 133,98 лв. с изх. пощенско клеймо от 09.12.2015 г. е била заплатена рента на ищеца за 2015 г. Други ренти по договора не са били заплащани на ищеца.

            Описаната фактическа обстановка се установява от цитираните договор за аренда, скица и покана за пощенски запис, чието съдържание не се оспорва в с.з. и от нея съдът прави следните правни изводи:

            Предявеният иск за разваляне на договор за аренда е конститутивен и с правно основание по чл. 28, ал. 2 вр. с чл. 27, ал. 1, т. 2 от ЗАЗ.

Съгласно чл. 28, ал. 1 и ал. 2 от ЗАЗ арендодателят може да развали договора поради забавяне на плащането на арендното плащане за повече от три месеца, а когато вноските са уговорени за периоди, по-кратки от една стопанска година, развалянето е допустимо при забава на плащането най-малко на две последователни вноски. Развалянето на договор за аренда, сключен за срок, по-дълъг от 10 години или пожизнено, става по съдебен ред. В настоящия случай договорът за аренда от 19.12.2008 г. е сключен за срок от 15 стопански години и е породил целените правни последици, тъй като била спазена разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от ЗАЗ и затова развалянето му следва да стане по съдебен ред.

           Общ принцип в правото е, че право да развали договора има само изправната страна в облигационната връзка. Не е оспорено, че процесната земя е нива, в която не са били засаждани трайни насаждения и след сключването на договора за аренда и предаването ѝ на ответника, ищецът като арендодател е осигурил спокойно и безпрепятствено ползване на арендуваната земеделска земя.

            От събраните в хода на производството доказателства се установи, че след сключване на процесния договор ответникът е заплатил рента за стопанската 2015 г., което косвено потвърждава, че земята е била обработвана и засаждана със зърнени култури.

            Следователно ищецът е изпълнил основните си задължения по чл. 8 от договора, поради което за ответника арендатор са възникнали задълженията по чл. 5 и чл. 6 от договора да заплаща в уговорения вид и срок арендна вноска еднократно в лева в брой или в натура (чл. 10, т. 10.2 от договора).

            Съгласно чл. 63, ал. 1 от ЗЗД, всяка от страните по договора трябва да изпълнява задълженията си по него точно и добросъвестно. Точно е изпълнението, което съответства на дължимото с оглед на лицата, времето, количеството, вида, качеството и мястото, като всяко различно от това изпълнение, е неточно. Неточното изпълнение представлява забавено изпълнение като форма на неизпълнение. В настоящия случай е налице неточно изпълнение на ответника на уговорената аренда за 2016 г. и сл. година в количествено отношение, което е продължило повече от две години, което се явява неизпълнение и във времево отношение на арендното плащане. Предвид установеното и с оглед на чл. 28, ал. 1, изр. 1 от ЗАЗ за ищеца кредитор е възникнало правото: на основание чл.79, ал. 1 от ЗЗД да запази правната връзка, въз основа на която да иска реално изпълнение заедно с мораторно обезщетение или компенсаторно обезщетение или да развали договора на осн. чл. 18 от договора поради забавяне на плащането за повече от три месеца (арг. и от чл. 87, ал. 1 от ЗЗД). В хода на производството ответникът не представи доказателства се, че е изпълнил задължението си, поради което съдът приема, че е налице неизпълнение на задължението по чл. 5 и чл. 6 от договора от страна на арендатора, явяващо се основание за развалянето му съгласно чл. 28, ал. 1 от ЗАЗ.

            Възражението за давност на непотърсени вноски не дерогира правата на ищеца да иска от съда разваляне на договора поради неизпълнение.

            Следователно искът е основателен, доказан и следва да бъде уважен.

Ответникът следва да заплати на ищеца съгласно чл. 78, ал. 1 и чл. 80 от ГПК направените по делото съдебни разноски в размер на 360 лв., от които 300 лв. адвокатско възнаграждение, 50 лв. държавна такса образуване дело и 10 лв. държавна такса за вписване искова молба.

            Водим от горните мотиви съдът

 

 Р   Е   Ш   И :

 

РАЗВАЛЯ договор от 19.12.2008 г. с нотариална заверка на подписите на 20.12.2008 г. от нотариус П.К. с рег. № ***, с район РС К., вписан в Агенция по вписванията Казанлък с вх. рег. № 8999 от 22.12.2008 г. за аренда на земеделска земя - нива 4,586 дка в местността „Ч.О.“, землище на с. Т., общ. П. Б., шеста категория с идентификатор № 73688.15.101, сключен между А. И.К. ЕГН ********** *** като арендодател и Г.П.П. ЕГН ********** *** като арендатор на основание чл. 28, ал. 2 от ЗАЗ, поради забава на арендатора за плащане на рента за повече от 3 месеца за стопанската 2017/2018 г.

ОСЪЖДА Г.П.П. ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на АНКА И.К. ЕГН ********** *** направените съдебни разноски в размер на 360 лв.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Стара Загора в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                                                     Районен съдия,