Определение по дело №2767/2019 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 1932
Дата: 30 септември 2019 г.
Съдия: Дарина Стойкова Матеева
Дело: 20197180702767
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 5 септември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№. 1932

гр. Пловдив, 30.09.2019 год.

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ, в закрито заседание на тридесети септември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДАРИНА МАТЕЕВА

                          

като разгледа докладваното от Председателя адм. дело № 2767 по описа за 2019 год., констатира следното:

 

 Производството по делото е образувано по жалба на Г.Х.К.,ЕГН ********** и И.Н.К.,ЕГН ********** ***, представлявани от адвокат Н.Ц. *** против изричен писмен отказ с изх.№ 30-00-5667/04.09.2019г. на управителя на „Водоснабдяване и канализация“ЕООД –Пловдив по подадена жалба с вх.№ 30-00-5667/21.09.2019г. за издаване на заповед за преместване на чужд водомер,разположен в частен имот.

Настоящият състав, след като се запозна с изложеното в жалбата и с представените документи от страна на ответника, намира, че жалбата е процесуално НЕДОПУСТИМА.

 Доводите в тази връзка са следните:

С разпоредбата на чл. 21, ал. 1 до ал. 4 от АПК законодателят е дефинирал понятието индивидуален административен акт. Съгласно ал. 1 на цитираната разпоредба индивидуален административен акт е волеизявлението на административен орган или на друг овластен със закон за това орган или организация, с което се създават права или задължения или непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на отделни граждани или организации, както и отказът да се издаде такъв акт. В конкретния случай, жалбоподателите твърдят, че по тяхно заявление с вх. №   30-00-5667/21.09.2019г. е формиран изричен отказ.

От  представената административна преписка и в частност от представените нотариални актове е видно,че  жалбоподателите К. са собственици на имот –западната секция от жилищна сграда,съставляваща двуетажно еднофамилно жилище,построен в дворно място,находящо се в с. *** Видно е още от НА № 19,нот.дело № 609/2008г. на Нотариус Донка Солакова,че източната част на казаната двуетажна сграда е собственост на П.Х.,ведно с ¼ ид.ч. от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото.

В жалбата си  К.  поддържат,че в собственото им дворно място П.Х. е поставил водомер или същият разполага с водомер във водопроводната шахта в дворното място,за който са поискали от управителя на „В и К“ЕООД-Пловдив да издаде заповед за премахването му.

Последвало е издаването на писмо с изх.№ 30-00-5667/04.09.2019г. на управителя на „Водоснабдяване и канализация“ЕООД –Пловдив.

В същото е посочено,че съгласно Глава Втора,Раздел трети,чл.8,ал.4 от Общите условия за предоставяне на „В и К „услуги на потребителите от „В и К“ оператор град Пловдив,водомерната шахта,сградната водопровна инсталация или вътрешната водоснабдителна мрежа,след водомерния възел на водопроводното отклонение са собственост на потребителя .Те се изграждат и поддържат от и за негова сметка.Посочено е още,че “В и К“ЕООД-Пловдив не може да бъде страна в спор между посочените по-горе лица и поради това не може да предприеме исканите действия от жалбоподателите.

Въз основа на изложената фактическа обстановка се налагат следните изводи:

От съдържанието на заявлението, по което се твърди да е постановен изричния отказ е видно, че с него е поискано  от управителя на „В и К“ЕООД-Пловдив да издаде заповед за преместване на чужд водомер,разположен в частен имот,за който се твърди,че е на жалбоподателите К.

В правомощията на управителя на „В и К“ЕООД-Пловдив не е вменено издаване на такъв вид актове ,тъй като съгласно Глава Втора,Раздел трети,чл.8,ал.4 от Общите условия за предоставяне на „В и К „услуги на потребителите от „В и К“ оператор град Пловдив,водомерната шахта,сградната водопровна инсталация или вътрешната водоснабдителна мрежа,след водомерния възел на водопроводното отклонение са собственост на потребителя .Те се изграждат и поддържат от и за негова сметка.

 И след като по делото не е налице годен предмет на обжалване, т. е. не е налице индивидуален административен акт ,върху който да се осъществи съдебен контрол, то следва, че производството е недопустимо. За органа не възниква задължение за издаване на индивидуален административен акт,тъй като не е налице нормативно уредено задължение за издаване на изричен акт ,така като е поискано от жалбоподателя.

Искането да се задължи управителя на „Водоснабдяване и  канализация“ЕООД-Пловдив да издаде акт с исканото съдържание е процесуално недопустимо и е извън правомощията на съда разписани в чл. 128, ал. 1 от АПК.

Както правилно е посочено от процесуалния представител на жалбоподателите ,за тях е налице възможност да предявят иск по чл.109 от ЗС,за да решат възникналия проблем с техния съсобственик П.Х..

Въз основа на изложеното, съдът намира, че жалбата е недопустима, тъй като липсва годен на обжалване акт. По депозираното заявление, не е формиран изричен отказ, тъй като не е налице задължение за издаване на индивидуален административен акт. Налице са предпоставките на чл. 159, т. 1 от АПК, поради което жалбата ще се остави без разглеждане, а производството по делото ще се прекрати.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 160, ал. 1 от АПК във вр. с чл. 159, т. 1 от АПК, Административен съд Пловдив,Първо отделение,I състав

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на Г.Х.К.,ЕГН ********** и И.Н.К.,ЕГН ********** ***,представлявани от адвокат Н.Ц. *** против изричен писмен отказ с изх.№ 30-00-5667/04.09.2019г. на управителя на „Водоснабдяване и канализация“ЕООД – Пловдив по подадена жалба с вх.№ 30-00-5667/21.09.2019г. за издаване на заповед за преместване на чужд водомер,разположен в частен имот.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело 2767 по описа за 2019 г. на Административен съд-Пловдив.

Определението може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в седмодневен срок от съобщаването на страните.

 

 

         

                                 

 

                                      СЪДИЯ: