Споразумение по дело №245/2019 на Районен съд - Панагюрище

Номер на акта: 43
Дата: 29 октомври 2019 г. (в сила от 29 октомври 2019 г.)
Съдия: Снежана Василева Стоянова
Дело: 20195230200245
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 29 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

година 2019                                                                                               град ПАНАГЮРИЩЕ

РАЙОНЕН СЪД                                                                               

На 29 октомври                                                                                   година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СНЕЖАНА СТОЯНОВА

                                                                                     

                                                                                   

Секретар: Нонка Стоянова

Прокурор: Красимир Танев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Стоянова

НОХ дело № 245 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 11,45 часа:

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА –Панагюрище се представлява от районния прокурор Красимир Танев.

Явява  се обвиняемият Й.А.И., доведен от служителите на Областно звено „Охрана” Пазарджик.

Явява се адв. П.А.-А., назначена за служебен защитник на обвиняемия от досъдебното производство.

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРА: Да се даде ход на делото.Няма процесуална пречка.

АДВ. А.: Моля да се даде ход на делото.

ОБВ. И.: Да се гледа делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото. Всички необходими страни в процеса са редовно призовани, поради което

                  ОПРЕДЕЛИ:           

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Пристъпи се към снемане самоличността на обвиняемия по представена от прокурора справка БДС със снимков материал и под диктовка на обвиняемия:

Й.А.И., роден на *** ***, в момента в Затвора град Пазарджик, изтърпяващ наказание лишаване от свобода, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН: **********.

Съдът РАЗЯСНИ правата на обвиняемия по чл.55, чл.115, ал.4 и чл.274 от НПК.

НА ОСНОВАНИЕ чл.274 ал.1 от НПК, съдът УКАЗВА възможността за отвод.

Не се направиха отводи на съда, секретаря и прокурора.

ОБВ. И.: Наясно съм с правата си. Признавам се за виновен. Наясно съм с последиците от споразумението. Доброволно съм го подписал.

ПРОКУРОРА: Госпожо председател, поддържам споразумението. Моля да го впишете и одобрите със съдебния протокол.

АДВ. А.: Поддържам споразумението.

ОБВ. И.: Съгласен съм със споразумението. Разбирам последиците от споразумението. Разбирам, че има сила на присъда и влиза в сила още днес и не подлежи на обжалване. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред. Ще подпиша споразумението доброволно.

 

Съдът намира, че ще следва да бъде вписан в протокола окончателния вариант на споразумението, което е постигнато между Районна прокуратура – Панагюрище, адв. П.А.-А. от ПАК и обвиняемия Й.А.И., поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в протокола окончателното споразумение, по силата на което Й.А.И., роден на *** ***, в момента в Затвора град Пазарджик, изтърпяващ наказание лишаване от свобода, българин, български гражданин, със средно специално образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН: ********** се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че на 28.12.2017 г. в гр. Панагюрище, по хулигански подбуди, е причинил лека телесна повреда на Т.П.Ч.от ****, обл. Пазарджик, изразяваща се в контузия на главата със сътресение на мозъка, без пълна загуба на съзнанието до степен на комоционна кома и разкъсно контузни рани по лицето и главата в областта на тила, довели до  временно разстройство на здравето, неопасно за живота – престъпление по чл. 131, ал.1, т. 12 във връзка с чл. 130, ал.1 от НК, поради което и на посоченото основание и при условията на чл. 54, ал.1 от НК, се ОСЪЖДА на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 57, ал.1, т. 2, б. „б“ от  ЗИНЗС ОПРЕДЕЛЯ първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на наказанието от ЕДНА ГОДИНА лишаване от свобода.  

ОСЪЖДА обвиняемия Й.А.И., със снета самоличност, да заплати по сметка на ОДМВР – Пазарджик 168,00 лв. (сто шестдесет и осем лева), представляващи разходи за експертиза в досъдебното производство, както и по сметка на Районен съд - Панагюрище 5,00 (пет) лева държавна такса, само в случай на служебно издаване на изпълнителен лист в полза ОД МВР Пазарджик за събиране на присъдените разноски.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

ПРОКУРОР:                                                  ЗАЩИТНИК:

        (Красимир Танев)                                 (адв. П.А.-А.)

                                                                 

 

 

                                                        ОБВИНЯЕМ:

                                                                   (Й.А.И.)

 

 

 

Съдът, като съобрази съдържанието на окончателното споразумение намери на първо място, че същото е процесуално допустимо, предвид вида на престъплението, за което е повдигнато обвинение и поради обстоятелството, че от престъплението не са причинени съставомерни имуществени щети, подлежащи на възстановяване. Договореното по вид и размер наказание е съобразено със степента на обществена опасност на конкретно извършеното деяние и на дееца, а и с него ще бъдат постигнати целите по чл.36 от НК.

 

По тези съображения и на основание чл.384, ал.1 във връзка с чл.382,  ал.7 и във връзка с чл.24, ал.3 от НПК,съдът

                  

ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение в посочения по-горе смисъл като непротиворечащо на закона и морала.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 245/2019 г. по описа на Панагюрския районен съд.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

                  

                                    

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

На основание чл. 382, ал.10 от НПК за определението да се съобщи на пострадалия Т.П.Ч.с указание, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

ПРОКУРОРА: Моля производството да продължи по реда на чл. 306, ал.1, т. 1 от НПК, тъй като са налице основания за определяне на общо наказание на обвиняемия, по влезли в сила присъди.

АДВ. А.: Налице са основанията за определяне на общо наказание.

ПОДС. И.: Да продължи производството за определяне на общо наказание.

Производството продължава по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК.

ПРОКУРОРА: Госпожо съдия, налице са условията за определяне на едно общо наказание по постановените присъди по НОХД № 459/2018 г. на ОС - Пазарджик с наложеното му наказание лишаване от свобода в размер на една година по настоящото НОХД 245/2019 г. при строг режим на изтърпяване. Не считам, че са налице основания за увеличаване на наказанието. Досежно наказанието глоба – да се присъедини.

АДВ. А.: Госпожо съдия, аз също моля в настоящото производство да наложите най-високото наказание като общо такова и в тази част се присъединявам към изложеното от представителя на РП – Панагюрище по отношение на наложената глоба с одобреното споразумение и присъдата, с която се прави настоящата кумулация, моля да прецените дали да остане в сила като наложена или не.

ПОДС. И.: Искам да ми се определи общо наказание по най-благоприятния вариант.

Съдът, като съобрази становищата на страните и данните в актуалната справка за съдимост на обвиняемия, приложена в материалите по ДП, намира следното: Същият е осъждан до момента шест пъти, като настоящото деяние се намира в реална съвкупност с деянието, за което лишеният от свобода Й.И. е бил осъден по НОХД № 459/2018 г. по описа на ОС - Пазарджик. Що се касае за останалите четири осъждания на обвиняемия, съдът намира, че не следва да ги обсъжда по същество, тъй като от една страна не се намират в реална съвкупност с настоящото деяние, а от друга страна наказанията по тях са изцяло изтърпени.

Съдът не намира основание за увеличава наказанието на основание чл. 24 от НК предвид броя на деянията, включени в съвкупността и техния размер.

По тези съображения и на основание чл. 306, ал.1 т. 1 от НПК, във връзка с чл. 25, ал.1, във вр. с чл. 23, ал.1 от НК, съдът

                  ОПРЕДЕЛИ:

ОПРЕДЕЛЯ на лишения от свобода Й.А.И., роден на *** ***, в момента в Затвора град Пазарджик, изтърпяващ наказание лишаване от свобода, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН: ********** едно общо най-тежко наказание по настоящото НОХД № 245/2019 г. по описа на Районен съд – Панагюрище и по НОХД № 459/2018 г. по описа на Окръжен съд – Пазарджик, в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

На основание чл. 57, ал.1, т. 2, б. „б“ от ЗИНЗС определя първоначален СТРОГ РЕЖИМ на определеното общо наказание от ДВЕ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

На основание чл. 25, ал.1, във връзка с чл. 23, ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към определеното общо най-тежко наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода наказанието ГЛОБА в размер на 6 000 лв. (шест хиляди лева) наложено на л.св. Й.А.И. по НОХД № 459/2018 г. по описа на Окръжен съд – Пазарджик.

На основание чл. 25, ал.2 от НК ПРИСПАДА изтърпяното до момента наказание лишаване от свобода по НОХД № 459/2018 г. на Окръжен съд – Пазарджик от определеното за изтърпяване общо наказание.

На основание чл. 59, ал.1, т.1, предложение първо и второ от НК, от общото най-тежко наказание в размер на две години и шест месеца лишаване от свобода, определено по НОХД № 245/2019 г. по описа на Районен съд – Панагюрище и по НОХД № 459/2018 г. по описа на Окръжен съд – Пазарджик се ПРИСПАДА времето, през което л.св. Й.А.И. е бил задържан по НОХД № 459/2018 г. на Окръжен съд – Пазарджик за времето от 23.03.2018 г. до началото на изпълнение на наказанието по НОХД № 459/2018 г.

Определението е неокончателно и подлежи на обжалване и протестиране от днес в 15-дневен срок пред Пазарджишкия окръжен съд.

 

 

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                  

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 12,20 часа.

                  

 

 

 

СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР:                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: