Определение по дело №761/2023 на Административен съд - Велико Търново

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 20 декември 2023 г.
Съдия: Константин Калчев Калчев
Дело: 20237060700761
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 13 декември 2023 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№ 1041

 

град Велико Търново, 20.12.2023 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Велико Търново, IХ-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесети декември две хиляди двадесет и трета година, в състав:

 

СЪДИЯ: Константин Калчев

 

като разгледа докладваното от съдия Калчев административно дело № 761 по описа на Административен съд – Велико Търново за 2023 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба, подадена от „Терем-Ивайло“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Велико Търново, Промишлена зона, Дълга лъка, представлявано от управителя Г.Б.Б., срещу Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № РД-14-4360/22.11.2023 г. на началник Областен отдел „Автомобилна администрация“ гр. В. Търново към ИААА, с която на основание чл. 107, ал. 1 вр. чл. 106а, ал. 2, т. 5 от Закона за автомобилните превози /ЗАвП/ е наложена ПАМ – временно спиране на дейността на транспортно предприятие „Терем-Ивайло“ ЕООД – до отстраняване на нарушенията, но не повече от три месеца. В жалбата се съдържа искане за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, като молителят се позовава на твърдяната ѝ незаконосъобразност.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства констатира следното:

Искането за спиране е направено от субект, който е адресат на административния акт и надлежно го е оспорил по съдебен ред с жалба, отговаряща на изискванията на чл. 150 и чл. 151 от АПК /след отстраняване на констатираните нередовности/, в хода на неприключило съдебно производство, поради което е допустимо за разглеждане по същество.

Предварителното изпълнение на заповедта на началника на Областен отдел „Автомобилна администрация“ гр. В. Търново е допуснато по силата на закона на основание чл. 107, ал. 3 от ЗАвП. Според последната разпоредба подадената жалба не спира изпълнението на приложената административна мярка. Допуснатото по закон предварително изпълнение безспорно засяга негативно правната сфера на адресата на акта, но въпреки това законодателят е приел, че обжалването не спира изпълнението, като е дал приоритет на защитения обществен интерес. След като предварителното изпълнение на оспорената ПАМ е допуснато по силата на специален закон, то за административния орган не съществува задължение да доказва, че са налице някои от условията по чл. 60, ал. 1 от АПК. Обратно, съгласно разпоредбата на чл. 166, ал. 2, вр. с ал. 4 от АПК, за да се спре допуснатото по силата на закона предварително изпълнение, е необходимо да се докаже, че същото /а не наложената ПАМ/ би могло да причини на оспорващото лице значителна или трудно поправима вреда, и то въз основа на нови обстоятелства след издаването на акта. Вредата може да бъде както имуществена - загуба или пропусната полза, така и неимуществена и да се изразява в засягането на неимуществени права или свободи. Тя трябва да е значителна или да има такова отражение за молителя, че той да не е в състояние да я поправи, или това да му създава големи затруднения, като извън това настъпването ѝ следва да е достатъчно вероятно. Изброените обстоятелства – вредата, нейния характер и вероятността от настъпването ѝ, подлежат на доказване в производството по чл. 166, ал. 4 от АПК, като съгласно общия принцип на чл. 154, ал. 1 от ГПК, вр. с чл. 144 от АПК, тежестта за провеждането на това доказване е на оспорващото лице, което иска спирането на изпълнението.

В конкретния случай такива вреди не са заявени, а още по-малко доказани. Изложените от жалбоподателя възражения относно незаконосъобразността на оспорената заповед касаят спора по същество и са неотносими към спирането на изпълнението.

Предвид изложеното искането за спиране на предварителното изпълнение на обжалваната заповед е неоснователно и следва да се отхвърли.

Водим от горните съображения, съдът

 

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

Отхвърля искането за спиране на изпълнението на Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № РД-14-4360/22.11.2023 г. на началник Областен отдел „Автомобилна администрация“ гр. В. Търново към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Определението да се съобщи на страните чрез изпращане на преписи от него по реда на чл. 137 от АПК.

 

 

 

 

Съдия :