Определение по дело №247/2020 на Административен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 17 септември 2020 г. (в сила от 8 октомври 2020 г.)
Съдия: Лора Рангелова Стефанова
Дело: 20207160700247
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 8 април 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

      Гр.Перник, 17 септември 2020 г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД гр. Перник, в публично съдебно заседание, проведено на седемнадесети септември 2020 година в състав:

 

                              СЪДИЯ: ЛОРА СТЕФАНОВА

 

Секретар: НАТАЛИЯ СИМЕОНОВА

Прокурор: РОСИЦА РАНКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Стефанова, административно дело № 247  по описа за 2020 година.

На именното повикване в 10:00 часа страните се представиха, както следва:

Ищецът Р.Й.Г., редовно призован, представлява се от адв. К., редовно упълномощена, с приложено по делото пълномощно.

Ответника Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, редовно призовано, не се представлява.

Прокуратурата на Република България, редовно призована, представлява се от прокурор Росица Ранкова от Окръжна прокуратура Перник.

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

Адв. К.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото

Пристъпи се към изясняване фактическата страна на спора.

Адв. К.: Уважаема госпожо административен съдия, към 21.07.2020 г. е извършено плащане от ответника на исковата претенция, поради което по аналогия на разпоредбата на чл. 143, ал. 2 от АПК е налице оттегляне на оспореният административен акт или в конкретния случай плащане на претендираната от доверителя ми сума. При това положение е отпаднал правният интерес от продължаване на производството по настоящото дело. Оттеглям исковата молба. Моля да ми бъдат присъдени направените разноски в настоящото производство в размер на 410 лева. В горния смисъл е и последната съдебна практика с определение № 9652 от 15.07.2020 г. по административно дело № 7088 от 2020 г. на ВАС и определение № 14625 от 31.10.2019 г. по административно дело № 11834 от 2019 г. Признавам, че ответника е платил исковата претенция на 21.07.2020 г.

Прокурорът: Уважаема госпожо съдия, считам, че делото следва да бъде прекратено в насока направеното оттегляне на иска, същото е съобразено със закона. Основателни са исканията за присъждане на разноски в производството.

Съдът счита, че направеното оттегляне на иска е валидно и своевременно и не е необходимо съгласието на ответника за уважаването му. Затова производството по делото следва да се прекрати.

Доколкото ищецът признава неблагоприятен за него факт, а именно извършено от ответника плащане на исковата претенция, следва да се приеме, че този факт е настъпил, поради което в полза на ищеца следва да се присъдят направените от него разноски в размер на 410 лева.

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява производството по административно дело № 247 по описа на Административен съд Перник за 2020 г. поради оттегляне на предявеният иск.

Осъжда Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ гр. София, с ЕИК ********* със седалище: гр. София, ул. „Генерал Гурко“ № 5 да заплати на Р.Й.Г. с ЕГН ********** *** сумата от общо 410 лева, представляваща направени по делото съдебни разноски.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в седмодневен срок, считано от днес за ищеца и Прокуратурата на Република България и за ответника от датата на съобщаването му пред Върховния административен съд.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:04 часа.

 

                      СЪДИЯ:

 

                      СЕКРЕТАР: