Решение по дело №227/2018 на Районен съд - Кула

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 27 ноември 2018 г.
Съдия: Дияна Иванова Дамянова Цанкова
Дело: 20181330100227
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 26 юли 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

153     , том.  1   , стр. 153     

  Гр. Кула 27.11.2018г.

В    И М Е Т О  Н А   Н А Р О Д А

         Районен съд Кула, втори състав, в открито заседание на двадесет и втори ноември две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                       Районен съдия: Дияна Дамянова - Цанкова

със секретаря             Лозана Петкова               и  с  участието на прокурора           ............................            като разгледа докладваното от съдията Дияна Дамянова - Цанкова гражданско дело № 227 от 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по предявена искова молба от П.Д.В., ЕГН ********** *** против П.В.П., ЕГН ********** *** за предоставяне упражняването на родителските права върху непълнолетното им дете В.П.П., роден на ***г. на ищцата, за режим на лични контакти на ответника – негов баща с детето и определяне на местоживеенето на детето при ищцата, както и за осъждане на ответникаа да заплаща ежемесечна издръжка на детето в размер на 200 лв. месечно, считано от 01.07.2018г. до настъпване на законни причини за промяна или отмяна на така определената издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

В срока за отговор на исковата молба е предявена насрещна искова молба от ответника по делото П.В.П. за предоставяне упражняването на родителските права върху непълнолетното им дете В.П.П. на него, за режим на лични контакти на майката с детето, определяне на местоживеенето на детето при бащата, както и за осъждане на майката да заплаща ежемесечна издръжка на детето чрез него като баща и законен представител,  в размер на 200 лв. месечно, считано от постановяване на съдебното решение до настъпване на законни причини за промяна или отмяна на определената издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

В съдебното заседание, след представено споразумение между страните, с протоколно определение на съда от 22.11.2018г. производството по делото е преобразувано в такова по чл.127, ал.1 от СК, поради постигнато в хода на делото споразумение между страните, досежно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права и личните му отношения с родителя, който няма да упражнява родителските права, както и издръжката на детето.

Като прецени относимите доказателства и доводите, съдът приема за установено следното:

Страните са родители на детето В.П.П., ЕГН **********, видно от Удостоверение за раждане/дубликат/, издадено въз основа на Акт за раждане № 31/02.12.2003г. на Община Кула. Страните не живеят заедно, като между тях няма спор по делото досежно това обстоятелство. Те са постигнали споразумение по чл.127, ал.1 от СК, което отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на общото на страните дете, в който смисъл е и изразеното в съдебното заседание становище от социалния работник от Дирекция „ Социално подпомагане „ – Кула и изготвения социален доклад по делото. Споразумението подлежи на утвърждаване в решението на съда.

         Родителят, който се задължава да заплаща издръжка на детето, дължи в полза на Районен съд - Кула следващата се от това държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи на уговорената издръжка. В настоящото дело бащата П.В.П., който следва да заплаща издръжка на детето В.П.П. в размер на 165 лв. месечно следва да заплати държавна такса в размер на 118,80 лв.

Така мотивиран, съдът

 

                                                        РЕШИ :

 

УТВЪРЖДАВА  постигнатото споразумение между П.Д.В., ЕГН ********** *** и П.В.П., ЕГН ********** ***, според което:

1. Упражняването на родителските права  върху  детето В.П.П.  се предоставя и възлага  на майката  П.   Д.  В. ЕГН **********.    

2.Местоживеенето на детето В.П.П. с ЕГН  ********** ще бъде на адреса на майката в гр.Кула, област Видин, ул „Шипка“ №  .

3.Минимален режим на лични контакти  между бащата  П.В.П.  ЕГН   **********  и  синът  му  В.П.П.  ЕГН  **********   по следния  начин:

3.1  страните по настоящето споразумение се задължават  взаимно  да не пречат  по никакъв  повод  при  манифестирана  воля  на В.П.П. да осъществява по всяко  избрано от него време личен контакт,  с който  и  да е  от двамата родители  и /или  баба  и дядо  по бащина и майчина линия .

3.2   минимален режим  на личен контакт на П.В.П.   извън волята на сина на страните   е:

-      да взема  при себе  си  всяка  първа и трета събота и неделя  от  месеца В.П.П. от 8 ,00 часа в събота до 19,00  часа  в неделя, с преспиване на сина му на адрес на бащата.

-    да взема  при себе си  детето си В.П.П. всеки първи пет дни от  зимната и  пролетна учебни ваканции, както  и  през месец август на всяка  година.

-         Бащата  има  право да взема  детето В.П.П. и  на всеки  негов и на родителите  му / баба  и дядо на детето/ личен празник и половината  от дните  на национални  празници на Република България, както и Великденски и Коледни празници,  когато  детето не е на училище,  с право на преспиване на детето в домът на бащата и по негова воля и на бабата и дядото по бащина  линия

-         На личните празници на детето / рожден ден, имен ден, завършване на учебна година   или  друг  училищен или извънучилищен успех на детето /  бащата  има право на личен контакт  със сина си от 15  до  19  часа.

4.За обезпечаване  ежедневието  на   В.П.П. към  настоящият  страните по настоящето споразумение  се  съгласяват,  че са му необходими  330/триста и тридесет лева/  месечно  -  средства  за заплащане на наем  на  квартирата му в гр.Видин, където  детето  учи, транспортни разходи до гр.Кула, ежедневни разходи,  както и за храна  и  облекло, поради което  бащата П.В.  П. ЕГН   **********   се задължава да заплаща  на сина  си  В.П.П., чрез неговата  майка  П.Д.В.  ЕГН **********  месечна  издръжка  в размер на 165 /сто и петдесет/лв. по банкова сметка *** „ ОББ“ – клон Кула, платима   до края на всеки  месец ,  считано от 01.11.2018г  до  изменение на обстоятелствата  или отпадане на основание, ведно със законната лихва върху просрочена вноска.                                

5.Страните по настоящето   споразумение се задължават  да не пречат на  детето  си  при негови  организирани  училищни или  извънучилищни пътувания  извън територията на Република България и да не се ограничават взаимно при   съвместни пътувания  с детето  в  чужбина. 

         ОСЪЖДА П.В.П., ЕГН ********** *** да заплати по сметка на Районен съд Кула държавна такса върху издръжката, която следва да заплаща на детето В.П.П.  ЕГН  ********** в размер на 118.80 лева. 

                  Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: