Определение по дело №531/2020 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 436
Дата: 21 февруари 2020 г.
Съдия: Димчо Генев Димов
Дело: 20202330100531
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 21 февруари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е№436/21.2.2020г.

 

гр. Ямбол, 21.02.2020 г.

 

 

Ямболски районен съд в ЗАКРИТО заседание на двадесет и първи февруари през две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМЧО ДИМОВ

 

като сложи за разглеждане гр. дело №  531 по описа за  2020 година, докладвано от СЪДИЯ ДИМЧО ДИМОВ

 

            Производството е по реда на чл. 8, вр. чл. 4 ЗЗДН.

            Постъпила е молба с  вх.№ 3392/21.02.2020 год. от Д.Л.Т. с ЕГН ********** ***, с искане за защита от домашно насилие и издаване на заповед за незабавна защита против П.Д.Д. с ЕГН **********, с адрес: ***.

Молителката твърди че от м. декември 2019 год. живее на семейни начала с П.Д.Д., като от самото начало Д. оказвал вербален и физически тормоз върху молителката и нейното дете Димитрия Ивайлова Т. на 15 години. Последният случай бил на 20.02.2020 год. когато около 16.00 ч. в гр.Ямбол Д. и отправил заплахи за живота, след което започнал да и нанася побой.

Сочи се  че молителката и детето и се страхуват за живота и здравето си.

С молбата се представя декларация по чл.9, ал.3 ЗЗДН.

            Съдът, като взе предвид изложеното в молбата и приложената декларация по чл. 9, ал. 3 от ЗЗДН, намира че са налице данни за извършен спрямо молителката – Д.Л.Т. и дъщеря и Димитрия Ивайлова Т. акт на домашно насилие по смисъла на чл.2, ал.1 ЗЗДН доколкото освен твърденията е представена и декларация по чл. 9, ал. 3 ЗЗДН.

Молбата изхожда от процесуално легитимирано лице по смисъла на чл.3, т.5 ЗЗДН и е подадена в срока по чл.10, ал.1 ЗЗДН.

            Съгласно чл. 13, ал. 3 ЗЗДН, декларацията по чл. 9, ал. 3 ЗЗДН съставлява достатъчно доказателство за основателност на депозираната молба.

Нанесените на молителката удари, отправените закани, в присъствието на непълнолетното дете обосновават с оглед данните към настоящия момент извод у съда за наличие на реална и непосредствена опасност от продължаване на тези нейни неправомерни действия, а оттук и за възможна последваща опасност за живота и здравето на молителката и8или на нейната дъщеря, т.е. налице в случая е и  хипотезата на чл.18, ал.1 ЗЗДН.

            С оглед бъдещото насрочване на делото за разглеждане в открито заседание и с цел обезпечаване интересите на пострадалото лице, следва да се издаде заповед за незабавна защита по чл. 18, ал. 1 ЗЗДН, с която да се приложат кумулативно мерките по чл. 5, ал. 1, т.1 – задължаване на ответника да се въздържа от извършване на домашно насилие и по т.3 ЗЗДН – забрана за извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице до издаването на заповедта за защита или отказа на съда.

            Предвид изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

            ЗАДЪЛЖАВА П.Д.Д. с ЕГН **********, с адрес: *** ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА ОТ ИЗВЪРШВАНЕ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ спрямо Д.Л.Т. с ЕГН ********** *** и дъщеря и – Димитрия Ивайлова Т. – 15 години; ЗАБРАНЯВА на П.Д.Д. с ЕГН ********** ДА ПРИБЛИЖАВА Д.Л.Т. с ЕГН ********** *** и дъщеря и – Димитрия Ивайлова Т. – 15 години НЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, МЕСТОРАБОТА, ПОСЕЩАВАНИТЕ ОТ НЕЯ МЕСТА ЗА СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ И ОТДИХ НА РАЗСТОЯНИЕ ПО-МАЛКО ОТ 100 МЕТРА - до приключване на настоящото съдебно производство с издаване на заповед за защита или отказ на съда.

            Да се издаде заповед за незабавна защита, в която да се впише, че при неизпълнение на същата, нарушителят ще бъде задържан от органите на МВР, съгласно чл. 21, ал. 2 от ЗЗДН.

            Заповедта да се връчи на страните и да се изпрати служебно на Началника на РУ-МВР гр.Тунджа за сведение и изпълнение, съгласно чл. 21, ал. 1 от ЗЗДН.

            Насрочва делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 13.03.2020 год. от 09.00 часа, за която дата да се призоват страните, ведно с препис от настоящото определение.

            Препис от молбата и приложенията да се връчат на ответника, като се впише и задължението му най-късно до датата на заседанието да представи своите доказателства и да направи своите доказателствени искания.

            ДОПУСКА до събиране представените с молбата като доказателства: декларация по чл.9, ал.3 ЗЗДН.

УКАЗВА на молителката че не сочи и не представя доказателства, че Димитрия Ивайлова Т. – 15 години е нейна дъщеря.

Препис от молбата да се изпрати на ДСП отдел Закрила на детето, като се изиска социален доклад за детето Димитрия Ивайлова Т. – 15 години, с оглед данни в молбата, че детето също е жертва на домашно насилие.

            Определението е окончателно.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: