Решение по дело №156/2020 на Районен съд - Костинброд

Номер на акта: 260163
Дата: 20 август 2020 г. (в сила от 20 август 2020 г.)
Съдия: Аксиния Борисова Атанасова
Дело: 20201850100156
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 18 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№………

 

гр. К., 20.08.2020 година

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

         Районен съд – гр. К., II - ри състав в публично съдебно заседание проведено на десети август през две хиляди и двадесета година, в състав :

         Районен съдия : АКСИНИЯ АТАНАСОВА

 

при секретар – протоколиста Д.М., като разгледа докладваното от съдия Атанасова гражданско дело № 156 по описа за 2020 година, за да се произнесе взе предвид следното :

 

Предявен е иск с правно основание чл. 150, ал. 1 от Семейния кодекс / СК/.

Производството е образувано по искова молба вх. № 689 от 17.02.2020 година подадена от С.Ю.К., ЕГН **********, в качеството си на законен представител и майка на Д.К.Д., ЕГН ********** и Х.К.Д., ЕГН ********** ***, чрез адв. Т. - САК против К.Д.К., ЕГН ********** *** с правно основание : чл. 150 ал. 1 от СК за увеличаване размера на дължимата издръжка от 100.00 лева на 152.50 лева за едното дете и от 80.00 лева на 152.50 лева за другото дете .

В исковата молба ищцата твърди, че с решение № 584 / 14.11.2011 г. постановено по гр. д. № 719 / 2011 г. по описа на СОС родителските права върху родените от брака деца са предоставени на майката, а бащата е следвало да заплаща издръжка в размер на 50.00 лева – за детето Д.К.Д. и 40.00 лева – за детето  Х.К.Д..

Същата сочи още, че след като е било заведено гр. д. в РС – гр. К. през 2015 г., съдът е увеличил размера на издръжката, като е определил 100.00 лева – за детето Д.К.Д. и 80.00 лева – за детето  Х.К.Д..

В съдебно заседание бе представен заверен препис от Решение № 129 / 21.06.2013 г. постановено по гр. д. № 187 / 2013 г. на КРС, от което се установява, че съдът е изменил размера на издръжката и е определил К.Д.К., ЕГН ********** да заплаща на детето Х.К.Д., ЕГН ********** ежемесечна издръжка в размер на 100.00 / сто / лева и на детето Д.К.Д., ЕГН ********** ежемесечна издръжка в размер на 90.00 / деветдесет / лева, чрез тяхната майка и законна представителка С.Ю.К., ЕГН **********.

Твърди се, че майката е с ниски доходи, нуждите на децата са нараснали, също така детето Х.К.Д. е освидетелстван от ТЕЛК и заболяването му изисква специално лечение и медикаменти.

Като доказателство по делото е приложен препис от експертно решение 0955 / 02.07.2020 г. за детето Х.К.Д., ЕГН **********.

С оглед на гореизложеното ищцата моли съдът да постанови решение, с което да увеличи присъдената ежемесечна издръжка от 100.00 лева на 152.50 лева - за детето Д.К.Д. и от 90.00 лева на 152.50 лева – за детето  Х.К.Д., платими до 10 – то число на текущия месец, по банкова сметка ***, считано от завеждане на настоящата искова молба, ведно със законната лихва за всяка пресрочена вноска до настъпване на причина за нейното прекратяване или изменение.

Ответникът К.Д.К., ЕГН ********** *** в срока по чл. 131 от ГПК не дава отговор.

В проведеното съдебно заседание ответникът К.Д.К., ЕГН ********** редовно призован не се явява и не сочи уважителна причина за това.

Районен съд – гр. К., като взе предвид доводите на страните, прецени събраните по делото доказателства, съгласно чл. 235 от ГПК намира за установено следното от фактическа страна :

В производството по настоящото гражданско дело се установи, че на ответника е връчен препис от исковата молба, с приложените към нея доказателства, съответно не е подал писмен отговор на исковата молба в предвидения по ГПК срок, не е заявил становище по определението на настоящия съдебен състав от 18.06.2020 година, както и не се е явил или изпратил представител в проведеното съдебно заседание на 10.08.2020 година, за което е редовно призован и не е направил искане делото да се разглежда в негово отсъствие.

Настоящият съдебен състав на Районен съд – гр. К. като взе предвид гореизложеното, както и отправеното искане по реда на чл. 238 от ГПК от адв. Т. - пълномощник на ищцата за постановяване на неприсъствено решение, намира, че са налице предпоставките за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника.

Настоящият съдебен състав на Районен съд – гр. К. констатира, че на страните са указани последиците от неспазване сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и че предявения иск, предмет на разглеждане е вероятно основателен, поради което са налице предпоставките на чл. 239, ал. 1 от ГПК.

Относно разноските:

С оглед изхода на делото и на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, направеното искане от страна на адв. Т. – САК – упълномощен защитник на ищцата за присъждане на направените съдебни разноски следва да се уважи, поради което ответникът К.Д.К., ЕГН ********** *** следва да заплати на ищцата сумата в размер на 300.00 / триста / лева - адвокатско възнаграждение.

         Мотивиран от изложеното Районен съд – гр. К., ІI - ри състав

 

Р Е Ш И :

 

ИЗМЕНЯВА издръжката, която К.Д.К., ЕГН ********** ***  е осъден да заплаща на детето Х.К.Д., ЕГН ********** от 100.00 / сто / лева на както следва :

         ОСЪЖДА К.Д.К., ЕГН ********** ***  да заплаща на С.Ю.К., ЕГН ********** ***, като майка и законна представителка на Х.К.Д., ЕГН **********, ежемесечна издръжка в размер на 152.50 / сто петдесет и два лева и петдесет стотинки  /  лева, платима до 10 – то число на текущия месец по банкова сметка, *** Х.К.Д., ЕГН **********, считано от датата на завеждане на иска ведно със законната лихва върху тази сума от датата на падежа на всяка просрочена вноска, до окончателното плащане и до настъпването на законово основание за нейното изменяване или прекратяване. 

ИЗМЕНЯВА издръжката, която К.Д.К., ЕГН ********** ***  е осъден да заплаща на детето Д.К.Д., ЕГН ********** от 90.00 / деветдесет / лева на както следва :

         ОСЪЖДА К.Д.К., ЕГН ********** ***  да заплаща на С.Ю.К., ЕГН ********** ***, като майка и законна представителка на Д.К.Д., ЕГН **********, ежемесечна издръжка в размер на 152.50 / сто петдесет и два лева и петдесет стотинки  /  лева, платима до 10 – то число на текущия месец по банкова сметка, *** Д.К.Д., ЕГН **********, считано от датата на завеждане на иска ведно със законната лихва върху тази сума от датата на падежа на всяка просрочена вноска, до окончателното плащане и до настъпването на законово основание за нейното изменяване или прекратяване. 

ОСЪЖДА К.Д.К., ЕГН ********** *** да заплати държавна такса в размер на 165.60 / сто шестдесет и пет лева и шестдесет стотинки / лева в полза на държавата по сметка на Районен съд – К..

ОСЪЖДА К.Д.К., ЕГН ********** *** да заплати на на С.Ю.К., ЕГН ********** ***, като законен представител и майка на Д.К.Д., ЕГН ********** и Х.К.Д., ЕГН **********,  на основание чл. 78 ал. 1 от ГПК направените разноски по делото в размер на 300.00 / триста / лева – адвокатско възнаграждение.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване, съгласно разпоредбата на чл. 239 ал. 4 от ГПК.

Препис от решението да се връчи на ответника.

                                                   

 

                                                 

 

 

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ :