Решение по дело №3177/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 2420
Дата: 17 юни 2020 г. (в сила от 17 юни 2020 г.)
Съдия: Димитър Илиев Димитров
Дело: 20203110103177
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 6 март 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

                 /17.06.2020 г., гр. Варна

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, ХLIX-ти състав, в публично съдебно заседание, проведено на 09.06.2020 г., в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

 

при участието на секретар МИЛЕНА УЗУНОВА, като разгледа докладваното от съдията гр. дело №3177 по описа за 2020г., за да се произнесе взе предвид следното:

Мотивиран от така изложените съображения, Варненски районен съд

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА БРАКА МЕЖДУ И.Б.А., ЕГН **********, адрес: *** и А.К.А. ЕГН **********, адрес: ***, по молба с правно основание чл.50, сключен на 31.01.1998г. в грарна, за което е съставен Акт за граждански брак №** от 31.01.1998г. от длъжностно лице по гражданско състояние при Община Варна, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

 

УТВЪРЖДАВА споразумението по чл. 51 СК, както следва:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху роденото от брака ненавършило пълнолетие дете ******А. ЕГН**********, роден на 26.01 2006 г., на майката И.Б.А., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ, че роденото от брака ненавършило пълнолетие дете – ****А. ЕГН**********, роден на 26.01 2006 г., ще живее на настоящия адрес на майката И.Б.А., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата А.К.А. ЕГН ********** с детето ****А. ЕГН**********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от 10 часа в събота до 17 часа в неделя, с преспиване, 30 /тридесет/ дни през лятото, когато майката не ползва годишен платен отпуск, първите два дни от великденската ваканция и вторите пет дни от коледната ваканция, да взема детето при себе си.

ОСЪЖДА на основание чл. 143, ал.2 от СК  бащата А.К.А. ЕГН **********, да заплаща в полза на детето ****А. ЕГН**********, чрез неговата майка и законен представител И.Б.А., ЕГН **********, месечна издръжка в размер по 160/сто и шестдесет/ лева, с падеж до десето число на текущия месец, считано от влизане на настояшото решение в законна сила, ведно със законните лихви, до настъпване законна причина за изменяне или прекратяване на издръжката, по банков път/след предоставяне от майката банкова сметка/.

***, че семейното жилище е напуснато и от двамата съпрузи.

 

ПОСТАНОВЯВА след развода И.Б.А., ЕГН **********, да продължи да се именува с брачното си фамилно име А..

ОБЯВЯВА, че притежаваното от съпрузите движимо и недвижимо имущество, което е семейна имуществена общност остава в обикновена съсобственост, а всеки от тях е получил личните си вещи и нямат никакъв спор по отношение на тях.

ОБЯВЯВА, че съпрузите нямат претенции за взаимна издръжка.

 

ОСЪЖДА И.Б.А., ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ВРС окончателна държавна такса в размер на 20,00лв./двадесет лева/, на основание чл.6, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА А.К.А. ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ВРС окончателна държавна такса в размер на 20,00лв./двадесет лева/, държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 115,20лв. /сто и петнадесет лева и 20 стотинки/, на основание чл.6, т.3 и чл.7, т.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

 

Решението, с което се допуска развод по взаимно съгласие, не подлежи на обжалване, съгласно чл.330, ал.5 от ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: