Разпореждане по дело №209/2023 на Административен съд - Габрово

Номер на акта: 534
Дата: 20 октомври 2023 г.
Съдия: Диана Ангелова Петракиева
Дело: 20237090700209
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 10 октомври 2023 г.

Съдържание на акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

949

гр. Габрово, 20.10.2023 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДГАБРОВО в закрито разпоредително заседание на двадесети октомври две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ПЕТРАКИЕВА

като разгледа докладваното от съдията адм. дело № 209 по описа на съда за 2023 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба на Б.М.П. *** против Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 23-1275р-000557 от 21.09.2023 г., издадена от Г. Г. Г. – младши автоконтрольор към ОД на МВР – Велико Търново, с която е наложена принудителна административна мярка /ПАМ/ по чл. 171, т. 1, б. „б“ от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ – временно отнемане на СУМПС на водач, който управлява МПС след употреба на наркотични вещества и/или техните аналози до решаване на въпроса за отговорността му, но не за повече от 18 месеца.

Жалбата е подадена в Административен съд – Велико Търново, по повод на което е било образувано адм.д. № 573 от 2023 г. по описа на същия съд. С определение № 427/ 04.10.2023 г. на основание чл. 135, ал. 2 от АПК съдът е прекратил производството по делото и го е изпратил за разглеждане по подсъдност на Административен съд – Габрово.

Съдът, при вмененото му от закона задължение за извършване на проверка за редовност и допустимост на жалбата, с която е сезиран, констатира, че фактически е в невъзможност да извърши такава, тъй като жалбата, в нарушение на изискванията по чл. 152, ал. 1 от АПК, е депозирана директно в съда, а не чрез органа, чийто акт се оспорва. В титулната част е посочено, че се подава чрез административен орган, но от съдържанието на представените по делото документи се установява, че това не е така, поради  което административният орган, издал оспорения акт, не е могъл да изпълни задължението си по чл. 153, ал. 2 за комплектоване на преписката и изпращането ѝ на компетентния съд.  

Доколкото към жалбата не е приложена дори атакуваната заповед, не може да се  установи наличие на правен интерес съгласно чл. 159, т. 4 от АПК, а също така и срочността на оспорването по т. 5, поради липса на доказателства относно момента на връчване на акта.

 

 

Поради изложеното и на основание чл. 154, ал. 2 от АПК, съдът

 

РАЗПОРЕДИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА Г. Г. Г. – мл. автоконтрольор към ОД на МВР –

Велико Търново в тридневен срок от получаване на съобщението за изготвяне на настоящия съдебен акт да представи по опис оригинал или надлежно заверено копие от пълната административна преписка по издаването на Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 23-1275р-000557 от 21.09.2023 г.

Ответната страна следва да представи и доказателства за компетентността на органа да издава актове от типа на процесния.

УКАЗВА на Г. Г. Г. – мл. автоконтрольор към ОД на МВР – Велико Търново в посочения по-горе срок да представи по делото доказателства относно начина и датата на връчване на оспорения акт, в случай че разполага с такива.

 

 

Препис от настоящото разпореждане и копие от подадената жалба да се изпратят, ведно със съобщението, на Г. Г. Г. – мл. автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Велико Търново.

 

 

Разпореждането не подлежи на обжалване.              

 

 

 

СЪДИЯ:                                                

 

ДИАНА ПЕТРАКИЕВА