Определение по дело №762/2022 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 772
Дата: 18 май 2022 г.
Съдия: Чавдар Димитров Димитров
Дело: 20227040700762
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 9 май 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

772

 

гр.Бургас 18.05.2022г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД гр.БУРГАС, ІІІ състав, в закрито заседание на осемнадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

                                                                           СЪДИЯ:  ЧАВДАР ДИМИТРОВ

                                                                         

като разгледа адм.д. №762 по описа на АС-Бургас за 2022г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба на Б.И.М., срещу заповед за налагане на дисциплинарно нарушение № Л-1421/2 от 07.04.2022г. на Главния Директор на Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерството на правосъдието.

Съгласно разпоредбата на чл.19, ал.2 ЗИНЗС „За държавните служители по ал. 1, т. 1 се прилагат разпоредбите относно държавната служба в Закона за Министерството на вътрешните работи, доколкото в този закон не е предвидено друго.

Според нормата на чл.211, ал.1 ЗМВР Заповедта „за налагане на дисциплинарно наказание може да се обжалва пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.“

Съгласно разпоредбата на чл.133, ал.1 АПК „Делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат, съответно адресати.

В настоящия случай се касае за акт на длъжностно лице, оправомощено от закона с властнически функции, т.е. действащо като орган на власт – инспектор Главен Директор на Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията“ В този случай за установяване на местната подзъдност от значение е обстоятелството, кой е постоянният адрес на жалбоподателя. Видно от служебно извършена справка в Регистъра на населението - Национална база данни „Население“, за жалбоподателят се установява, че както постоянният, така и настоящият му адрес е в гр. Варна, поради което компетентен да разгледа спора по същество е Административен съд Варна.

В съответствие с разпоредбата на чл.134, ал.2 АПК, според която Възражение за местна неподсъдност на делото може да се прави най-късно в първото заседание пред първата инстанция и да се повдига служебно от съда, настоящият съдебен състав счита, че произнасянето му по въпроса за подсъдността на спора пред Административния съд Варна се явява своевременно и допустимо.

Производството пред Административен съд гр.Бургас следва да се прекрати, а жалбата да се изпрати по компетентност на Административен съд Варна. 

Мотивиран от изложеното и на основание чл.135 ал.2 от АПК, Административен съд гр.Бургас, трети състав

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 762 от 2022 година, по описа на Административен съд гр.Бургас.

 

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Административен съд Варна. 

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: