Определение по дело №1276/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2133
Дата: 16 юли 2019 г.
Съдия: Иван Стойнов
Дело: 20193100501276
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 9 юли 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№………./      .07.2019 г.

гр.  Варна

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, II с-в, в закрито съдебно заседание проведено на 16.07.2019 г., в състав:

                      

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИРЕНА ПЕТКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ: НАТАЛИЯ НЕДЕЛЧЕВА

мл.с. ИВАН СТОЙНОВ

 

като разгледа докладваното от младши съдия Стойнов

въззивно гражданско дело № 1276 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК, образувано по подадена въззивна жалба от П.А.П., М.К.П., П.К. Пенев, А.Д.А., С.Д.С., М.М.Т., Е.Ж.Н., Б.Ж.К. и М.Ж.Н., чрез адв. Д.А., срещу Решение № 1799 от 25.04.2019 г., постановено по гр.д. № 3637/2018 г. по описа на ВРС, XLI с-в, с което първоинстанционният съд е ОТХВЪРЛИЛ предявения от П.А.П., с ЕГН ********** и адрес ***, М.К.П., с ЕГН ********** и адрес ***, П.К. Пенев, с ЕГН ********** и адрес ***, А.Д.А., с ЕГН ********** и адрес ***, С.Д.С., с ЕГН ********** и адрес ***, М.М.Т., с ЕГН ********** и адрес ***, Е.Ж.Н., с ЕГН ********** и адрес ***, Б.Ж.К., с ЕГН ********** и адрес *** и М.Ж.Н., с ЕГН ********** и адрес *** срещу А.А.К., с ЕГН ********** и Т.Г.А., с ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес *** отрицателен установителен иск с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК за приемане за установено в отношенията между страните, че ответниците не са собственици на следния недвижим имот: Новообразуван имот № 501.806 по Плана на новообразуваните имоти на с.о. „Доброгледски лозя“, землище с. Доброглед, общ. Аксаково, код по ЕКАТТЕ 21587, одобрен със Заповед №РД-16-7706-67/04.04.2016 г. на Областен управител на област с административен център гр. Варна, с площ от 599 кв.м., при граници на имота по скица: имот № 501.1299 – двор на наследниците на М. Желев Н.,***.804 – двор на Виолета Кирилова Стойчева и др., като неоснователен и недоказан.

Жалбоподателите считат постановеното решение за  неправилно и необосновано, като постановено в противоречие с материалния и процесуалния закон. Сочат, че на ответника А.К. не му е било предоставено валидно право на ползване (оспорено е удостоверението за предоставяне право на ползване), а ако му е било предоставено, то не е имал право да изкупи имота (оспорен е оценителният протокол). В тази връзка твърдят, че в оценителния протокол невярно е записано, че в имота има изградена сграда с площ от 13.80 кв.м., а такава не съществува или представлява фургон, както е декларирал самият ответник в Молба №СС-94-А/61/18.05.92 г. към Общината. Излагат, че този фургон не съставлява постройка по смисъла на §4а от ПЗР на ЗСПЗЗ, поради което за ответникът не е възникнало правото на изкупуване. Сочат, че съдът не е обсъдил всички събрани по делото доказателства (в частност Протокол № 3/20.02.1978 г. на ИК на ОбНС, Удостоверение № 40/22.03.2019 г. на Община Аксаково, НА № 30, т. XXXVII, дело 16937/94 г., както и предоставените от ищците доказателства във връзка с НИ № 501.1299), поради което е стигнал до погрешни изводи относно наличието на предпоставките за правото на ползвателя да изкупи предоставения му за ползване имот. Твърдят, че съдът е допуснал процесуално нарушение като не е уважил искането им за назначаване на тройна съдебно-техническа експертиза, която да отстрани противоречията в другите две единични експертизи, поради което отправят такова искане към въззивния съд. В заключения сочат още, че ответниците не са придобили имота и по силата на §4б от ПЗР на ЗСПЗЗ, защото не отговаря на изискванията за отстояние, както и по давност, защото такава няма как да започне да тече в тяхна полза преди приемането и одобряването на ПНИ за м-стДоброгледски лозя“, с. Доброглед, което се е случило едва на 04.04.2016 г. Молят за отмяна на решението и присъждане на разноски.

В срока по чл. 263 ГПК въззиваемият А.А.К. е депозирал писмен отговор, с който оспорва жалбата като неоснователна. Моли за потвърждаване на първоинстанционното решение и присъждане на разноски. Счита, че решението е правилно и законосъобразно. Във връзка с твърденията в жалбата сочи, че Молба №СС-94-А/61/18.05.92 г. няма декларативен характер и написаният текст „фургон“ няма определящо значение за вида на постройката, каквото има Заповед № 299/06.10.1992 г. на Кмета на Община Аксаково за оценяването на земята, както и становището на вещите лица по двете назначени съдебно-технически експертизи, според което сградата не попада измежду изброените по § 1в, ал. 3 от ПЗР от ППЗСПЗЗ. Излага, че този извод се потвърждава и от събраните по делото свидетелски показания, както и от записаното в оценителния протокол от 16.07.1994 г. Твърди, че представеният Протокол № 3/20.02.1978 г. на ИК на ОбНС удостоверява волята на компетентния орган да предостави земи за частно ползване и по принцип липсват или са рядкост решения на ОбНС на Аксаково за персонално предоставяне на поземлени имоти. Излага, че валидно му е предоставено право на ползване с Решение № 3/20.02.1978 г. на ОбНС Аксаково и Удостоверение № 698/28.07.1989 г. на Председателя на ИК на ОбНС, като спрямо него е довършена процедурата по изкупуване на земята. По отношение на изградената постройка твърди, че същата е била стабилна, на бетонов фундамент – трайно прикрепена към терена и е била предназначена за сезонно обитаване.

Постъпилата въззивна жалба е редовна и отговоря на изискванията на чл. 260 ГПК – подадена е от надлежна страна, срещу акт подлежащ на обжалване и съдържа останалите необходими приложения. Представени са доказателства за платена държавна такса.

По доказателствените искания:

Ищците са поискали в съдебно заседание от 25.03.2019 г. да  бъде назначена тройна съдебно-техническа експертиза за установяване вида на изградената в имота постройка. Първоинстанционният съд е оставил искането без уважение с мотиви, че въпросите са идентични с вече поставените по предходните СТЕ-и. Въззивниците държат да бъде назначена СТЕ, като отново отправят това доказателствено искане с въззивната жалба.

Настоящият състав приема, че въпросите поставени по двете назначени единични съдебно-технически експертизи не са изцяло идентични. Когато не е допуснал тройна СТЕ първоинстанционният съд е допуснал процесуално нарушение. Искането за назначаване на тройна съдебно-техническа експертиза е направено своевременно пред първата инстанция, релевирано е отново с въззивната жалба и е допустимо, относимо и необходимо, поради което предвид разпоредбата на чл. 266, ал. 3 ГПК следва да се уважи.

За изясняване предмета на спора и разкриване на обективната истина следва да бъде допусната тройна съдебно-техническа експертиза по поставените от въззивниците и доуточнени от съда въпроси, във връзка с изградената в процесния имот постройка.

Делото следва да се насрочи за разглеждане в открито съдебно заседание.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ ВЪЗЗИВНА ЖАЛБА от П.А.П., М.К.П., П.К. Пенев, А.Д.А., С.Д.С., М.М.Т., Е.Ж.Н., Б.Ж.К. и М.Ж.Н., чрез адв. Д.А., срещу Решение № 1799 от 25.04.2019 г., постановено по гр.д. № 3637/2018 г. по описа на ВРС, XLI с-в, с което първоинстанционният съд е ОТВХЪРЛИЛ предявения от П.А.П., с ЕГН ********** и адрес ***, М.К.П., с ЕГН ********** и адрес ***, П.К. Пенев, с ЕГН ********** и адрес ***, А.Д.А., с ЕГН ********** и адрес ***, С.Д.С., с ЕГН ********** и адрес ***, М.М.Т., с ЕГН ********** и адрес ***, Е.Ж.Н., с ЕГН ********** и адрес ***, Б.Ж.К., с ЕГН ********** и адрес *** и М.Ж.Н., с ЕГН ********** и адрес *** срещу А.А.К., с ЕГН ********** и Т.Г.А., с ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес *** отрицателен установителен иск с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК за приемане за установено в отношенията между страните, че ответниците не са собственици на следния недвижим имот: Новообразуван имот № 501.806 по Плана на новообразуваните имоти на с.о. „Доброгледски лозя“, землище с. Доброглед, общ. Аксаково, код по ЕКАТТЕ 21587, одобрен със Заповед №РД-16-7706-67/04.04.2016 г. на Областен управител на област с административен център гр. Варна, с площ от 599 кв.м., при граници на имота по скица: имот № 501.1299 – двор на наследниците на М. Желев Н.,***.804 – двор на Виолета Кирилова Стойчева и др., като неоснователен и недоказан.

ДОПУСКА тройна съдебно-техническа експертиза вещите лица по която, след оглед на място (включително вътре в процесната постройка), да изготвят експертно заключение, в което да дадат отговор на въпросите:

1. Налице ли са данни за застрояване в имота към 01.03.1991 г. и ако „да“ – какви са характеристиките на постройката (вид, площ, материали и др.) и отговаря ли тя на някое от посочените предложения в § 1в, ал. 3 от ПЗР на ППЗСПЗЗ? В частност, представлява ли фургон или вагон, независимо от начина на прикрепване към терена, като се даде основна характеристика на този вид постройки? Има ли или имало ли е към нея свързани източници на електричество или водоснабдяване?

2. Къде е разположена постройката – в ПИ № 501.806 или в ПИ № 501.1299?

3. Налице ли е отразяване на изградена сграда в имот № 806 по плана от 1988 г., респективно ПНИ и ПКП на ползвателите?

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 450 лева, вносим от въззивниците в едноседмичен срок от съобщението с представяне на доказателства за това в същия срок.

НАЗНАЧАВА в качеството на вещи лица по допуснатата ССЕ - П. Койчева М., Милка Димитрова Атанасова и Йовка Недева Атанасова, които да се уведомят за поставената им задача след представяне на доказателства за внесен депозит.

ЗАДЪЛЖАВА вещите лица да представят заключението си в срока по чл. 199 ГПК – най-късно една седмица преди датата на съдебно заседание.

УКАЗВА на вещите лица, че за определяне на окончателен размер на дължимото по ССЕ възнаграждение следва да представят справка – декларация, съгласно Наредба за вещите лица.

ЗАДЪЛЖАВА ответниците да осигурят достъп на вещите лица до постройката в ПИ № 501.806 и ЗАДЪЛЖАВА ищците при необходимост да осигурят достъп до ПИ № 501.1299.

ПРЕДУПРЕЖДАВА страните, че при неизпълнение на горното задължение и/или ако станат причина за отлагане на делото съдът ще им наложи глоба по чл. 92а ГПК и ще приложи последиците на чл. 161 ГПК.

НАСРОЧВА производството по в.гр.д № 1276/2019 г. на ВОС за     02.10.2019 г. от 10,00 ч., за която дата и час да се призоват страните, ведно с препис от настоящото определение, а на въззивника да се връчи и препис от постъпилия отговор.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

     

     ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                      

                        2.