Решение по дело №493/2009 на Районен съд - Велико Търново

Номер на акта: 377
Дата: 19 май 2009 г. (в сила от 11 юни 2009 г.)
Съдия: Явор Данаилов
Дело: 20094110100493
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 февруари 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

гр.Велико Търново, 19.05.2009г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великотърновският районен съд, първи състав, в публично заседание на петнадесети май през две хиляди и девета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Я.Д.

       

при секретаря Р.К. и в присъствието на прокурора …………..…., като разгледа докладваното от съдията Д. *** по описа за 2009 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Иск за развод с правно основание чл.99, ал.3 от СК.

 

Ищцата Я.К.П. твърди в исковата си молба, че с ответника сключили граждански брак на 20.07.1980г., от който имали едно пълнолетно дете. С оглед изложените обстоятелства ищцата моли съда да постанови решение, с което да прекрати брака им като дълбоко и непоправимо разстроен, по вина на двамата съпрузи. Ищцата предлага споразумение за допускане на развода, без произнасяне по въпроса за вината за дълбокото и непоправимо разстройство на брака.

            Ответникът В.Д.П. заявява, че е съгласен съдът да допусне развода без да се произнася по въпроса за вината. Изразява съгласие с предложеното споразумение за уреждане последиците от развода и моли съда същото да бъде утвърдено с решението.

            Съдът след като прецени доводите на страните и събраните доказателства по вътрешно убеждение, приема за установено следното:

Страните са сключили граждански брак на 20.07.1980г. в гр.В.Търново, за което е съставен акт за граждански брак №312/20.07.1980г. След брака съпругата приема фамилното  име П.. От брака страните имат пълнолетно дете.

Страните изрично заявяват пред съда, че не желаят настоящата инстанция да издирва чия е вината за разстройството на брачните отношения.

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът счита, че искът за развод е основателен и следва да бъде уважен. Съдът приема, че различията в характерите и липсата на разбирателство между съпрузите са изпразнили брачната връзка от съдържанието, което изискват законът и моралът. Довело е до разкъсване на семейната общност, до липса на взаимност, уважение и доверие между съпрузите, като брачната връзка съществува само формално. Това състояние на отношенията между съпрузите не може да се преодолее, за да се възстановят нормалните съпружески отношения. Ето защо съдът приема, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, поради което следва да бъде прекратен.

С оглед изложеното споразумение между страните съдът не следва да се произнася по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство. Представеното споразумение съответства на закона и морала и следва да бъде одобрено и възпроизведено в решението на съда.

            По делото липсват представени доказателства относно доходите на страните поради което съдът приема, че те се издържат със средните за страната такива. Горното мотивира настоящата инстанция да определи окончателна държавна такса за допускане на развода в размер на 50 лв., вносима от страните по равно

 

 

Водим от изложените съображения, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПРЕКРАТЯВА БРАКА, сключен на 20.07.1980г. в гр.В.Търново, за което е съставен акт за граждански брак №312/20.07.1980г. на Община гр.В.Търново, между Я.К.П. *** и с ЕГН ********** и В.Д.П. с ЕГН ********** ***, като дълбоко и непоправимо разстроен, без съдът да се произнася за вината на основание чл.99, ал.3 от СК.

УТВЪРЖДАВА СПОРАЗУМЕНИЕТО, относно последиците след прекратяването на брака, както следва:

Семейното жилище, което е собственост на сина на страните Марин Ванев П.,***, се предоставя за ползване на В.Д.П..

СЛЕД развода жената ще носи брачното фамилно име  П..

СТРАНИТЕ нямат претенции за взаимна издръжка.

Движимите и личните вещи страните са си поделили.

Страните заявяват, че помежду им са уредени всички имуществени и неимуществени отношения във връзка с прекратяване на брака им с развод и занапред нямат претенции един спрямо друг в тази връзка.

ОСЪЖДА Я.К.П. *** и с ЕГН **********, да заплати по сметка на Великотърновския районен съд окончателна държавна такса за допускане на развода в размер на 25 лв. (двадесет и пет лева), както и 5 лв. (пет лева) в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА В.Д.П. с ЕГН ********** ***, да заплати по сметка на Великотърновския районен съд окончателна държавна такса за допускане на развода в размер на 25 лв. (двадесет и пет лева), както и 5 лв. (пет лева) в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Великотърновския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

Районен съдия: