Споразумение по дело №94/2009 на Окръжен съд - Ямбол

Номер на акта: 4
Дата: 12 май 2009 г. (в сила от 12 май 2009 г.)
Съдия: Диана Димитрова Фарфарова
Дело: 20092300200094
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 25 март 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

12.05.2009  година                                                                        Гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                               І-ви   Наказателен състав

На дванадесети май                                                                  2009  година

В публично заседание  в следния  състав:

                               

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Ф.

  

                 СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Д.К.

                                                          2. Е.М.                                                                     

Секретар Ив.З.

***

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Ф.

НОХД  94  по описа за 2009 година.

На именното повикване в 09.30  часа се явиха :

 

Подс. В.Ж.В. се явява лично и с адв. М., АК- В. Търново.

От пострадалите, редовно призовани, се явява К.Г.Б.. Не се явяват пострадалите Н.Д.Д. и Й.С.З., редовно призовани.

От свидетелите, редовно призовани, не се явява Б.Я.Ч.. Същият е представил молба по делото, в която сочи извинителни причини за неявяването си.

Вещите лица – налице.

 

Прокурорът - Не са налице пречки по даване ход на делото. Да се даде ход на делото. Становище относно неявилия се свидетел ще взема в края на съдебното следствие. Относно предявения граждански иск и молбата за конституиране в качеството на  частен обвинител са допустими.

Адв. М. - Не са налице процесуални пречки, да се даде ход на делото. По отношение на предявения граждански иск, същият е предявен своевременно, може да бъде разгледан в настоящият процес. По  размера на същия ще взема становище по съществото на делото.

Адв. А. – Ув. Г-жо председател, ув. Съдебни заседатели, след като изготвихме молбата за предявяване на гражданските искове подсъдимият заплати на доверителката ми  имуществените вреди, описани в същите, поради което не поддържам иска в частта за имуществените вреди и разноските, които са ни заплатени от подсъдимия.

 

Съдът счита, че липсват пречки по даване ход на делото, както и че следва да бъде конституирана в качеството на гражданска ищца и частна обвинителка К.Б., както да бъде приет за съвместро разглеждане в наказателния процес предявения от същата иск за причинени и неимуществени вреди от престъплението поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

КОНСТИТУИРА в качеството на граждански ищец и частен обвинител К.Г.Б..

 ПРИЕМА за съвместно разглеждане в процеса предявения от същата граждански иск по отношение на подс. В.Ж.В., в размер на 150 000 лв. за причинени и неимуществени вреди.

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ПОДСЪДИМИЯ:

В.Ж.В. – роден на 20.09.1957 г. в с. Арчар, обл. Видин, жител и живущ *** Търново, български гражданин, със средно образование, не работи, женен, неосъждан, ЕГН **********.

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА СВИДЕТЕЛИТЕ:

С.Г.С. - 49 г., неосъждана, ЕГН **********.

С.В.Г. – 56 г., неосъждана, ЕГН **********.

К.Г.Б. – 28 г., неосъждана, ЕГН **********.

Свидетелите се предупредиха за накаателната отговорност по чл. 290 НК.

Свидетелите обещаха да говорят истината, след което се отстраниха от съдебната зала с изключение на св. Б..

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ВЕЩИТЕ ЛИЦА:

И.Д.Д. - 59 г., без родство със страните, неосъждан

С.К.С.  – 60 г. без родство със страните, неосъждан.

М.Г.М. – 47 г., без родство със страните, неосъждан.

Д.Б.Б. – 38 г., без родство със страните, неосъждан.

На вещите лица се напомни отговорността по чл. 291 НК, същите дават обещание да дадат заключение по знание и съвест.

 

На основание чл.274 и чл. 275 от НПК на страните се разясниха правата им по повод на което:

Прокурорът - Нямам искания, бежки, възражения. Не  правя отводи на състава на съда.

Адв. М. – Не правим отвод на състава на съда. Нямаме възражения. Моля да бъде прието като писмено доказателство Разписка от 11.05.2009 г., с която подзащитният ми В.Ж.В. е удовлетворил имуществените претенции на собственика на автомобила Н.Д. така както са по обвинителния акт и моля да имате впредвид, независимо от изявлението на гражданската ищца, разписка за констатация, че на днешна дата моя подзащитен е платил имуществени вреди съставляващи разноски  за погребението както и  разноски по делото.

Адв. А.- Нямаме възражение да се приемат писмените доказателства.

 

Съдът счита, че следва да бъдат приети представените писмени доказателства, а именно Разписка от 11.05.2009 г., както и да бъде направена справка от Разпика от 12.05.2009 г., представени от защитата на подсъдимия поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото Разписка от 11.05.2009 г. подписана от В.В. и Н.Д..

КОНСАТИРА, че от Разписка от 12.05.2009 г. е видно, че подписаната К.Б. ***, с ЕГН ********** е получила от В.В.,*** Търново сума в размер на 1800 лв., от които 1000 лв. съставляващи причинени имуществени вреди от престъплението по НОХД №94/2009 г. на ЯОС и 800 лв. разноски по същото, с което се сочи, че е удовлетворена напълно за причинените имуществените вреди и разноски по делото, след което Разпиката се върна на адв. М..

Бонковска - Вярно е това което е посочено в разписката. Получила  съм сумите, които са посочени в нея.

 

ДОКЛАДВА СЕ ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ ОТ ПРОКУРОРА

 

Прокурорът – Ув. Г-жо председател, ув.съдебни заседатели, със защитата на подсъдимия при условията на чл. 384 от НПК постигнахме споразумение за решаване на настоящото наказателно производство при следните условия:

Подс. В.Ж.В.  - роден на 20.09.1957 г. в с. Арчар обл. Видин, българин, български гражданин, жител и живущ *** Търново, със средно образование безработен, женен   неосъждан, с ЕГН ********** се признава за виновен в това, че на 22.10.2008 г. в с. Лозенец, обл. Ямбол, около 16.30 ч. на кръстовище между път І-6 и път ІІІ-700 7, /ул. Пеньо Кабаков/, при управление на лек автомобил „Понтиак Trans Sport SE” с ДК № ВТ 80-91 ВА, със скорост на движение от 89,2 км/ч, с посока на движение ПВ- Петолъчката -гр. Бургас е нарушил правилата за движение по пътищата, установени в разпоредбите на чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДП и чл. 21, ал. 1 от ЗДП и по непредпазливост е причинил смъртта на Анна–М.Й.З.от с. Лозенец, обл. Ямбол, с ЕГН **********, съставляващо престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в”, вр. чл. 342 ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 343, ал. 1, б. „в”, вр. чл. 342 ал. 1 и чл. 54 от НК  му се определя наказание „лишаване от свобода” за срок от ДВЕ ГОДИНИ. 

На осн.чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на така определеното наказание „лишаване от свобода „ се отлага за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На осн.чл. 343г, вр.чл. 37 ал. 1 т. 7 от НК  му се определя наказание ”лишаване от право да управлява МПС” за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

Имуществените вреди от престъпното деяние са възстановени.

Разноските по делото в размер на 1015 лв. се възлагат на подсъдимия.

Приобщеното към делото като веществено доказателство МПС лек автомобил марка „Понтиак Trans Sport SE” с ДК № ВТ 80-91 ВА, намиращо се на съхранение в РУ на МВР-Стралджа при одобряване на споразуменито от страна на съда следва да се върне на собственика му Н.Д.Д. *** Търново.

Ще ви моля да намерите, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и при наличие на съгласие от всички страни в процеса ще ви моля да го одобрите.

Адв. М. – Ув. г-жо предсетател, на моя подзащитен са му ясни последиците от постигнатото споразумение между мен и представителя на ЯОП. Считаме, че действително това споразумение не противоречи на закона и морала, отговаря на целите които законодателя желае да постигне в разпоредбите посочени в чл. 36 от НК, поради което моля да го одобрите.

Адв. А. – Ув. Г-жо председател, ув.съдебни заседатели, от името на моята довереничка заявявам, че сме съгласни с постигнатото споразумение.

 

Подсъдимия В. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно ще бъде подписано споразумението от мен.

 

 

 

 

ОКОНЧАТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ Подс. В.Ж.В. – роден на 20.09.1957 г. в с. Арчар обл. Видин , бъгарин, български гражданин, жител и живущ *** Търново, със средно образование, не работещ, женен, неосъждан, ЕГН ********** се признава за виновен в това че на 22.10.2008 г. в с. Лозенец ,       обл. Ямбол около 16.30 ч., на кръстовище между път І-6 и път ІІІ-7007, /ул. Пеньо Кабаков/ , при управление на лек автомобил „Понтиак Trans Sport SE” с ДК № ВТ 80-91 ВА, със скорост на движение от 89,2 км /ч с посока на движение ПВ- Петолъчката- гр. Бургас е нарушил правилата за движение по пътищата установени в разпоредбите на чл. 5 ал. 1, т. 1 от ЗДвП и чл. 21 ал. 1 от ЗДвП| и по непредпазливост е причинил смъртта на А.М.Й.З.от с. Лозенец обл. Ямбол ЕГН ********** , престъпление по чл. 343 ал. 1 б.”в” вр. с чл. 342 ал. 1 от НК поради което и на основание  посочения текст във вр. с чл. 54 от НК му се определя наказание  от ДВЕ ГОДИНИ „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което на осн.чл. 66 ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На осн.чл. 343г от НК подс. В.  се лишава от право на управление на МПС  за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на  споразумението в сила.

Вещественото доказателство лек автомобил „Понтиак Trans Sport SE” с ДК № ВТ 80-91 ВА на съхранение в РУ на МВР- Стралджа след влизане на определението в сила да се върне на собственика Н.Д.Д. ЕГН **********.

 

ПОДСЪДИМ:

  /В.В./

 

АДВОКАТ:                                                ПРОКУРОР:

     /М.М./                                               /М.Б./

 

 

ГРАЖДАНСКИ ИЩЕЦ                                АДВОКАТ:

И ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ:                                /Ж.А./

          / К.Б./

 

 

 

 

 

 

 

Съдът счита, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала поради което на осн 382 ал. 7 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ: №94

 

ОДОБРЯВА сключеното споразумение, подписано по-горе от прокурора от ЯОП М.Б., подс. В. и адв. М. и гражданската ищца и частен обвинител Б., представляна от адв. А..

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 94/2009 г. в наказателнта му част.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

                                    

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                      2.

 

 

Адв. А. - Предвид така одобреното споразумение за приключване на НОХД от името на доверителката си заявявам, че ще претендираме правата си за обезщетение за неимуществени вреди в отделно гражданско производство, поради което оттеглям предявения граждански иск пред вас. Моля, да  прекратите производството в гражданската част.

 

Прокурора- Не възразявам по направеното искане.

 

Адв. М. – Искането е направено съобразно ГПК, което препраща в граждански процес. Съгласни  сме.

 

Съдът счита, че предвид направеното искане от гражданската ищца за оттеляне на иска за причинени неимуществени вреди в наказателното производст  производство и в гражданската част след да бъде прекратено, поради което

                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по отношение на предявения граждански иск от К.Г.Б. срещу подс. В.Ж.В. за причинени от престъплението неимуществени вреди.

 

Определението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Бургаски апелативен съд.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                      2.

 

 

 

 Протокола се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.30 часа.

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                              СЕКРЕТАР: