Разпореждане по дело №1222/2023 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 2916
Дата: 6 юли 2023 г.
Съдия: Марина Христова Николова
Дело: 20237040701222
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 5 юли 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

№ 2916

Бургас, 06.07.2023 г.

Административният съд - Бургас - XVIII-ти състав, в закрито заседание на шести юли две хиляди и двадесет и трета година в състав:

Съдия:

МАРИНА НИКОЛОВА

сложи на разглеждане административно дело № 20237040701222 по описа за 2023 година

 

Производството е образувано по жалба /искова молба/ на Н.П. Гарчев, ЕГН: **********, с адрес за призоваване: ЗО Дебелт при Затвора - гр.Бургас. В жалбата си /искова молба/ Г. сочи, че от една година му е променен режима от строг на общ, но не му е свален закрития тип, на който има право. Предявява иск за 20 000 лева за горепосоченото срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Така постъпилата искова молба съдът счита, че следва да бъде оставена без движение, тъй като същата не отговаря на изискванията по чл.127 от ГПК, приложими на основание чл.144 от АПК, като на ищеца бъде предоставен 7-дневен срок за отстраняване на нередовността.

На първо място, ищецът следва да приложи документ за платена по сметка на Административен съд – Бургас държавна такса в размер на 10 лева - такава се дължи на основание чл.9а, от ЗОДОВ и документа за плащането й следва да бъде приложен към исковата молба на основание чл.128,т.2 ГПК.

На второ място, ищецът следва изрично да посочи дали вредите се претендират от фактическо действие или бездействие или от административен акт. Ако за конкретния случай е подадена жалба по административен ред, следва да бъде посочено какъв е резултата от оспорването. Допустимостта на исковата претенция, съгласно чл.204, ал.1 АПК, е обусловена от отмяната на административния акт, от който се претендират вредите, а съгласно ал.4 от същата разпоредба, незаконосъобразността на действието или бездействието се установява от съда, пред който е предявена претенцията за вреди от действия или бездействия на административен орган. Следва да бъде посочено в какво конкретно се изразяват вредите и причинната връзка между претендираното основание за вреди и настъпването на вредите, както и да конкретизира периода на причиняването им.

Горната нередовност следва да бъде отстранена в 7-дневен срок, като при неизпълнение на дадените от съда указания исковата молба ще бъде върната и производството ще бъде прекратено, на основание съответно чл. 158, ал. 3 от АПК и чл. 129, ал. 3 от ГПК.

Водим от горното, съдът

 

РАЗПОРЕДИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ исковата молба на Н.П. Гарчев, ЕГН **********, понастоящем в затвора Бургас против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ с претенция за присъждане на обезщетение в размер на 20 000 лева.

УКАЗВА на Н.П. Г., че в 7-дневен срок от получаване на съобщението и препис от настоящото разпореждане, следва:

- да приложи документ за платена по сметка на Административен съд – Бургас държавна такса в размер на 10 лева - такава се дължи на основание чл.9а, от ЗОДОВ и документа за плащането й следва да бъде приложен към исковата молба на основание чл.128,т.2 ГПК.

- да посочи дали вредите се претендират от фактическо действие или бездействие или от административен акт. Ако за конкретния случай е подадена жалба по административен ред, следва да бъде посочено какъв е резултата от оспорването. Допустимостта на исковата претенция, съгласно  чл.204, ал.1 АПК, е обусловена от отмяната на административния акт, от който се претендират вредите, а съгласно ал.4 от същата разпоредба, незаконосъобразността на действието или бездействието се установява от съда, пред който е предявена претенцията за вреди от действия или бездействия на административен орган. Следва да бъде посочено в какво конкретно се изразяват вредите и причинната връзка между претендираното основание за вреди и настъпването на вредите, както и да конкретизира периода на причиняването им.

ПРЕДУПРЕЖДАВА Н.П. Гарчев, че при неизпълнение на дадените от съда указания исковата молба ще бъде върната и производството ще бъде прекратено, на основание съответно чл. 158, ал. 3 от АПК и чл. 129, ал. 3 от ГПК.

ДА СЕ ИЗПРАТИ препис от Разпореждането на Н.П. Гарчев.

РАЗПОРЕЖДАНЕТО  не подлежи на обжалване. 

                                                                      

СЪДИЯ: