Решение по дело №1150/2009 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 502
Дата: 9 юни 2009 г.
Съдия: Николинка Цветкова
Дело: 20095220101150
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 27 март 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

                                    Р   Е  Ш  Е  Н  И  Е

                       гр. Пазарджик, 03.06.2009г.                          

 

                     В ИМЕТО НА НАРОДА

Пазарджишкият районен съд гражданска колегия в открито заседание на двадесет и пети май, през две хиляди и девета година в състав:            

                               Председател : НИКОЛИНА Ц.          

При секретаря Мария Кузева и в присъствието на прокурора…………………………….. като разгледа докладваното от съдията Ц. ***  по описа за 2009 година и за да се произнесе  взе  предвид следното :

         

          Производството е по реда на чл. 100 СК.

          Съпрузите З.Г.Ш., ЕГН ********** ……………. и А.Й.Ш., ЕГН ********** …………….. със съдебен адрес……………… са сезирали съда с молба да се допусне прекратяване на брака им с развод по взаимно съгласие и да се одобри постигнатото между тях споразумение, като непротиворечащо на закона и в интерес на детето.Съпрузите твърдят, че са сключили граждански брак на 02.10.2005г. и от брака си имат едно дете – М. З. Ш., родена на 12.03.2007г.Молителите представят споразумение  по чл. 101 от СК.

          В съдебно заседание молителите поддържат молбата.

Като се запозна със събраните по делото доказателства, за да се произнесе съдът прие за установено следното :

Молителите са съпрузи от 02.10.2005г.От брака си имат родено едно дете, което е малолетно – М. З. Ш., родена на 12.03.2007г.  

С оглед на горното от правна страна съдът приема, че молбата е основателна и следва да бъде допуснат развод между страните по чл. 100 СК. Безспорно по делото се установява, че от сключването на брака на двамата молители са изминали повече от три години с оглед разпоредбата на чл. 100 ал.2 СК.В хода на производството по делото съдът се увери в сериозното и непоколебимо съгласие на съпрузите за прекратяване на брака.Представеното по делото споразумение по чл. 101 от СК е пълно и непротиворечащо на закона, поради което същото следва да бъде одобрено от съда.

Следва всеки от молителите да бъде осъден да заплати ДТ в размер на 10 лева, като молителят З.Ш. ще следва да бъде осъден да заплати ДТ и върху размера на присъдената за детето издръжка в размер на  28, 80 лв.

Водим от изложеното, Пазарджишкият районен съд

 

                                        

                                                     Р  Е  Ш         И :

 

ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД  по взаимно съгласие брака, сключен на 02.10.2005г. между З.Г.Ш., ЕГН ********** ……. и А.Й.Ш., ЕГН ********** ……….. двамата със съдебен адрес: …………………………

УТВЪРЖДАВА   постигнатото между съпрузите споразумение  по чл. 101 СК в следния смисъл:

УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА : По отношение на роденото от брака дете М.З Ш., родена на 12.03.2007г. се предоставят на майката А.Й.Ш., като бащата З.Г.Ш. ще има право да взема детето при себе си всяка първа и трета събота и неделя от месеца с приспиване от 09, 00 часа в събота до 18, 00 часа в неделя, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и две седмици през Коледните и Новогодишни празници.

ОТНОСНО ИЗДРЪЖКАТА : бащата З.Г.Ш., ЕГН ********** ***„…………… ще заплаща месечна издръжка в полза на малолетното си дете М.З Ш., родена на 12.03.2007г., чрез нейната майка и законна представителка А.Й.Ш. в размер на 40 лв. /четиридесет лв./, считано от датата на влизане в сила на решението до настъпване на основание за нейното изменение или прекратяване.

ОТНОСНО ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ: Съпрузите заявяват, че по време на брака не са придобили недвижимо имущество, а придобитото движимо имущество са си поделили извънсъдебно и нямат претенции един към друг.

 ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в с. ………………. се предоставя на съпруга З.Г.Ш., тъй като е собственост на неговите родители и съпругата А.Й.Ш. заявява, че няма жилищна нужда, тъй като живее при своите родители.

ОТНОСНО ИЗДРЪЖКАТА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ : Съпрузите заявяват, че нямат претенции един спрямо друг по отношение на издръжката помежду си.

ОТНОСНО ФАМИЛНОТО ИМЕ НА СЪПРУГАТА : След прекратяването на брака, съпругата ще носи предбрачното си фамилно име  К..

ОСЪЖДА  З.Г.Ш., ЕГН ********** …………… да заплати допълнителна ДТ в размер на 10 лева и следващата се държавна такса върху размера на издръжката в размер на 28, 80 лв.

ОСЪЖДА А.Й.Ш., ЕГН ********** ……………… да заплати ДТ в размер на 10 лева.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: