Разпореждане по дело №165/2023 на Административен съд - Русе

Номер на акта: 569
Дата: 18 май 2023 г.
Съдия: Галена Петкова Чешмеджиева-Дякова
Дело: 20237200700165
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 4 април 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

гр.Русе, 18.05.2023 год.

 

Административен съд - Русе, IХ състав,   в закрито   заседание  на осемнадесети май през две хиляди двадесет и трета година в състав :              

 

                                                                                 Съдия: Галена Дякова

                                                              

като разгледа докладваното от съдията адм. д. № 165 по описа за 2023г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Делото е бразувано по искова молба, подадена от Заложна къща Монарх Кредит Груп ЕООД – Русе с ЕИК *********, чрез адв. Я.П. ***  срещу ОД МВР Русе.

Ищецът е предявил иск  с правно основание чл. 1, ал.1 от ЗОДОВ. Претендираната сума представлява обезщетение за претърпени имуществените вреди и лихви. Съдът, след като е констатирал нередовности в исковата молба е предоставил срок на ищеца за тяхното отстраняване. В предоставения срок ищецът е изпълнил повечето от указанията на съда. Въпреки това с уточнението по исковата молба остава неизяснен въпроса  на какво се основава иска (чл.127, ал.1, т.4 ГПК вр. чл.203, ал.2 АПК и §1 ЗР на ЗОДОВ)– не е  посочено ясно фактическото действие, вменено с нормативен акт, което органи или длъжностни лица от администрацията, са пропуснали да извършат или са извършили в нарушение на закона при изпълнение на административна дейност; да посочи нормативния акт, да посочи в какво се изразява административната дейност или действия, които е извършил служителят на ОД МВР Русе. Ищецът следва да посочи и период в който са търпени претендираните вреди - с начална и крайна дата. Претендират ли се лихви, за какъв период-начална, крайна дата.

Следва да се изиска от Районна прокуратура Русе пр.пр.№1759/2022г. с наблюдаващ прокурор Ралица Милчева.

Освен това обстоятелствената част на молбата следва да съдържа точно

Предвид изложеното и на основание чл. 203 и сл. АПК, във вр. чл. 127 ал. 1 , т. 5  ГПК, във вр. с чл. 158 ал. 1 АПК съдът

 

                                             РАЗПОРЕДИ:

 

         ОСТАВЯ исковата молба без движение.

         ДАВА на ищеца едноседмичен срок от получаване на съобщението да отстрани нередовностите на молбата си както следва:

1.    Да  посочи ясно фактическото действие, вменено с нормативен акт, което органи или длъжностни лица от администрацията, са пропуснали да извършат или са извършили в нарушение на закона при изпълнение на административна дейност; да  посочи нормативния акт, да се посочи в какво се изразява административната дейност или действия, които е извършил служителят на ОД МВР Русе.

2.    Да посочи и период в който са търпени претендираните вреди - с начална и крайна дата. Претендират ли се лихви, за какъв период-начална, крайна дата.

 

         УКАЗВА на ищеца, че при неотстраняване на нередовността, исковата молба ще бъде оставена без разглеждане, а производството по нея - прекратено.

 

 

          ДА СЕ ИЗИСКА от Районна прокуратура Русе пр.пр.№1759/2022г. с наблюдаващ прокурор Ралица Милчева

 

Разпореждането не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                       СЪДИЯ: