Разпореждане по дело №398/2018 на Окръжен съд - Добрич

Номер на акта: 739
Дата: 5 септември 2018 г. (в сила от 8 ноември 2018 г.)
Съдия: Диана Георгиева Дякова
Дело: 20183200100398
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 4 септември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е 

  739                                                05. 09. 2018 год.                          гр.Добрич                 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Добричкият окръжен съд                                       гражданско отделение

На пети септември                                                                             2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:ДИАНА ДЯКОВА

като разгледа докладваното от  съдията ч.гр.д.№ 398/2018 год. за да се произнесе съобрази следното:

 

         Производството по делото е образувано по реда на Глава  петдесет и осма “а“ от ГПК-чл.627б от ГПК, въз основа на молба рег.№ 5446/04.09.2018  год.,подадена от М.М.,роден на *** год. в гр.***,Република Полша,чрез назначения й с решение № 18-208-19/29.08.2018 год. на Председателя на НБПП процесуален представител адв.**. Заявено е искане за издаване на изпълнителен лист  по  задочна присъда от 30.06.2017 год. по дело  № І С 266/16 на Окръжен съд гр.Родом,І Гражданско отделение,Република Полша,с която  ***М.,ЕГН **********, с постоянен адрес *** е осъден да  заплаща на малолетното дете М.М.,роден на *** год. в гр.***,Република Полша, детска издръжка в размер по 300 злоти месечно,платими предварително на майката ***с родова фамилия *** до 10-то число на всеки месец  заедно с дължимите лихвени проценти в случай на пресрочване на определената за плащане на която и да е от тези суми дата.

         Република България и Република Полша  са държави членки, обвързани от Хагския протокол от 2007 год.,поради което в отношенията по признаване и изпълнение на депозираната  съдебна присъда следва да намери приложение  облекчената процедура по Регламент /ЕО / № 4/2009   на Съвета от 18 декември 2008 година относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на съдебни решения и сътрудничеството по въпроси, свързани със задължения за издръжка.

С оглед разпоредбата на чл.17 от Регламент /ЕО / № 4/2009 решение постановено в държава –членка се признава в друга държава членка без да се изисква каквато и да е процедура и без да е възможно да се оспори неговото признаване,т.е. то е  директно изпълняемо и заинтересованият молител може да иска веднага издаване на изпълнителен лист въз основа на документите по чл.20 от Регламент /ЕО/ №4/2009, а именно: а) препис на решението, който отговаря на условията за доказване на неговата истинност; б) извлечение от решението, издадено от компетентния орган на държавата-членка по произход с помощта на стандартния формуляр по образеца в приложение I; в) по целесъобразност, документ, който прави опис на просрочените плащания и посочва датата, на която е извършено изчислението; г) по целесъобразност, транслитерация или превод на съдържанието на формуляра, посочен в буква б), на официалния език на държавата-членка по изпълнение.Проверката,която извършва съответният съд е формална на документите  по чл.20 от Регламент /ЕО/ №4/2009,във връзка с  и с чл. 406 от ГПК.

При извършената служебна проверка по настоящото дело,съдът констатира,че молбата за издаване на изпълнителен лист е подадена от активно легитимирано лице,заинтересовано от привеждането в изпълнение на полската присъда ,до компетентния окръжен съд по постоянния адрес на длъжника съобразно справка от НБД“Население“ и е придружена  с всички необходими приложения по чл.20 от Регламент /ЕО/ №4/2009  ,т.е. установени са предпоставките по чл. 627б ал.1 от ГПК.

Молбата за издаване на изпълнителен лист е основателна и следва да бъде уважена.

На основание чл.78 ал.6 от ГПК във връзка с чл.83 ал.1 т.2 от ГПК длъжникът  ***М. следва да бъде осъден да заплати по сметка на ДОС държавна такса за производството по чл.15 от Тарифата за ДТ,които се събират от съдилищата по ГПК,в размер на 50 лв.

Доколкото в чл. 627б ал. 1 ГПК не е посочен срока и начина по който може да се обжалва настоящото разпореждане, следва да намерят приложение разпоредбите на чл. 623 ал. 6 ГПК във вр. с чл. 407 ал.1 ГПК.

По изложените съображения,съдът

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

ДА СЕ ИЗДАДЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ  въз основа на задочна присъда от 30.06.2017 год. по дело  № І С 266/16 на Окръжен съд гр.Родом,І Гражданско отделение,Република Полша,с която ***М.,ЕГН **********, с постоянен адрес *** е осъден да  заплаща на малолетното дете М.М.,роден на *** год. в гр.***,Република Полша, детска издръжка в размер по 300 злоти месечно,платими предварително на майката ***с родова фамилия *** до 10-то число на всеки месец  заедно с дължимите лихвени проценти в случай на пресрочване на определената за плащане на която и да е от тези суми дата.

ОСЪЖДА ***М.,ЕГН **********, с постоянен адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Добричкия окръжен съд държавна такса  за производството по делото в размер на сумата от 50 лв.

Разпореждането подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на настоящото разпореждане на молителя и в същия срок от ответника от връчване на поканата за доброволно изпълнение.

 

                                                   ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: