Определение по дело №439/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 748
Дата: 21 август 2018 г.
Съдия: Павел Александров Ханджиев
Дело: 20182100900439
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 20 август 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ  № 748

 

 

гр. Бургас, 21.08.2018 г.

 

 

Окръжен съд - Бургас, Първо гражданско и търговско отделение, в закрито заседание на 21.08.2018 г. в състав:

 

Окръжен съдия Павел Ханджиев

 

като разгледа т.д. № 439/2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Постъпила е молба от “Синеморец парадайз” ЕООД, ЕИК *********, на осн. чл. 625 и сл. ТЗ за откриване производство по несъстоятелност на “Синеморец сънрайз” ООД, ЕИК *********.

Молбата следва да се насрочи за разглеждане в съдебно заседание с призоваване на молителя-кредитор и длъжника, на което заседание следва да се изслуша съдебно-икономическа експертиза по предмета на делото. С оглед технологично необходимото време за изготвяне на експертизата делото не може да бъде насрочено в срока по чл. 629, ал. 2 ТЗ.

Поради това съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

НАЗНАЧАВА съдебно-икономическа експертиза, вещото лице по която да даде заключение по следните въпроси: (1) какво е финансовото състояние на ответника; (2) какви са неговите показатели за ликвидност, финансова автономност, рентабилност, ефективност; (3) какви са нормалните стойности на тези коефициенти за едно нормално търговско предприятие; (4) съществуват ли задължения на ответника, към кого и в какъв размер са те като се конкретизират публичноправните задължения; (5) налице ли е спиране на плащания и каква е началната дата на това; (6) коя дата следва да се счита за начало на неплатежоспособност/свръхзадълженост и извършвал ли е длъжника след тази дата актове на разпореждане с краткотрайни материални и финансови активи; (7) какво е наличното имущество на дружеството и в състояние ли е то да погаси задълженията си към кредиторите, държавата и общината; (8) налице ли е достатъчно имущество за покриване началните разноски на несъстоятелността, както и на въпросите, формулирани от молителя в молбата (стр. 3).

ОПРЕДЕЛЯ предварителен депозит за извършването на експертизата в размер на 700 лв, като задължава молителя да го внесе по депозитната сметка на съда в едноседмичен срок от съобщението.

ВЪЗЛАГА експертизата на вещото лице Тодор Пенчев Стефанов.

НАСРОЧВА делото за 09.10.2018 г. от 11 часа.

ДА СЕ ПРИЗОВАТ призоват молителя и ответника като им се изпратят преписи от настоящето определение, а на ответника се изпратят преписи от молбата и приложенията.

УКАЗВА на ответника възможността да депозира становище по молбата ведно с допълнителни въпроси към допуснатата експертиза.

 

 

Окръжен съдия :