Решение по дело №172/2019 на Районен съд - Каварна

Номер на акта: 1
Дата: 8 януари 2020 г. (в сила от 28 януари 2020 г.)
Съдия: Живко Павлов Георгиев
Дело: 20193240200172
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 14 август 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Каварна  08.01.2020г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

КАВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД,в публично съдебно заседание на петнадесети ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ:ЖИВКО ГЕОРГИЕВ

при секретаря Е.Ш.,като разгледа докладваното от съдията НАХД № 172 по описа на КРС за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

         С Наказателно постановление № 19-5811-000116/03.07.2019г. на Началник Група към ОДМВР Добрич РУ Шабла са наложени на А.Й.М. с ЕГН ********** *** следните административни наказания:-глоба в размер на 100/сто/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2/два/ месеца на основание чл.175 ал.1 т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП;-глоба в размер на 20/двадесет/ лева на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.190 ал.3 от ЗДвП.

         В подадената жалба се релевират оплаквания за незаконосъобразност на атакуваното наказателно постановление,с мотив,че същото е постановено при неизяснена и противоречива фактическа обстановка.Въззивникът оспорва факта,че управлявания от него автомобил е бил негова собственост.Освен това счита наказателното постановление за незаконосъобразно,тъй като по случая е била извършена проверка от страна на РП Каварна,която се е произнесла с постановление за прекратяване на наказателно производство по БП № 45/2019г. по описа на РУ Каварна,което не е обжалвано в законоустановения срок и е влязло в сила.Във връзка с изложените от жалбоподателя факти,моли да бъде отменено наказателното постановление.

В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован,не се явява,представлява се от процесуален представител,който поддържа жалбата на сочените в нея основания.

         Административнонаказващият орган редовно призован,не изпраща представител по делото.При депозиране на административнонаказателната преписка в КРС се изразява становище жалбата да бъде оставена без последствие,а наказателното постановление да бъде потвърдено.

         Жалбата е подадена в законоустановения срок,срещу подлежащ на обжалване акт,от лице легитимирано да атакува наказателното постановление,поради което е процесуално допустима.

         Съдът за да се произнесе по основателността и  след като се запозна и прецени събраните доказателства при извършената проверка на обжалваното наказателно постановление,намира за установено следното:

         Съвкупно от показанията на актосъставителя и свидетеля по акта,полицейските служители А.В.Н. и С.И.В.-Ж. се установява,че на посочената в акта дата/15.06.2019г./ въпросния автомобил е бил спрян за проверка и след направена справка в таблета чрез дежурния в гр.Каварна-ОДЧ се установява,че регистрацията на автомобила е прекратена,поради неспазване срока за пререгистриране от новия собственик.Установило се,че има и неплатени глоби,отново след проверка в единната информационна система.

         Възражения срещу съставения акт за установяване на административно нарушение не са депозирани в рамките на законоустановения срок от връчване на екземпляр от АУАН на лицето,сочено като нарушител.

         Въз основа на акта за установяване на административно нарушение е издадено обжалваното Наказателно постановление № 19-5811-000116/03.07.2019г. на Началник Група към ОДМВР Добрич РУ Шабла,с което са наложени на А.Й.М. с ЕГН ********** *** следните административни наказания:-глоба в размер на 100/сто/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2/два/ месеца на основание чл.175 ал.1 т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП;-глоба в размер на 20/двадесет/ лева на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.190 ал.3 от ЗДвП.

         При така установените факти съдът намира от правна страна следното:

         Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН от надлежна страна,отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК,поради което се явява процесуално допустима.Разгледана по същество е частично основателна.

         Автори на АУАН и НП са компетентни длъжности лица по смисъла на ЗМВР,съгласно Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи.При съставяне на АУАН и издаване на наказателното постановление съдът не констатира процесуални нарушения от категорията на съществените ,които да налагат отмяна на санкционния акт на процесуално основание.Съставеният акт за установяване на административно нарушение отговаря на изискванията на чл.42 от ЗАНН,не са допуснати нарушения на чл.40 от ЗАНН,във връзка със съставянето,предявяването и връчването му.Въз основа на АУАН е било издадено  обжалваното НП,където подробно е описано са били описани извършеното нарушение,правната му квалификация и наложеното наказание.Наказателното постановление е било издадено в рамките на преклузивния срок по чл.34 ал.3 от ЗАНН от компетентния за това орган и съдържа необходимите реквизити по чл.57 от ЗАНН.

         Решаващият състав намира,че при съставянето на акта за установяване на административно нарушение и издаването на наказателното постановление е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила.Налице е противоречие между фактическото описание на нарушението и неговата юридическа квалификация.В хода на административнонаказателнотго производство и актосъставителят и АНО са приели,че МПС не е регистрирано в законоустановения срок/прекратена регистрация по чл.143 ал.15 от ЗДвП/ установено след справка в АИС МВР,което представлява нарушение на чл.145 ал.2 от ЗДвП,който гласи: „Приобретателят на регистрирано превозно средство е длъжен в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътното превозно средство по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика,освен когато пътното превозно средство е придобито от търговеца с цел продажба.Същевременно цифрово като виновно  нарушена и в двата акта е посочена разпоредбата на чл.140 ал.1 от ЗДвП,в сила от 01.01.2019г. съгласно която по пътищата  отворени за обществено ползване се допускат  само моторни превозни средства  и ремаркета,които са регистрирани и са с табели с регистрационни номера поставени на определените за това места.Безспорното в случая е,че не се касае за управление на МПС без поставена регистрационна табела  на определеното за това място,тъй като в АУАН е отбелязано,че  водачът управлява лек автомобил М. ***.В случая посочената правна квалификация категорично не съответства на описателната част на нарушението,като по този начин се е получило противоречие между твърдението,че автомобила е бил нерегистриран и в същото време отразяването,че е имал поставена регистрационна табела с рег.***.Същото е недопустимо,тъй като води до нарушаване  на правото на защита на жалбоподателя,което винаги е съществено нарушение на процесуалните правила и води до отмяна на наказателното постановление.

         Отделно от горното настоящия съдебен състав намира,че е допуснато и друго съществено процесуално нарушение при издаване на наказателното постановление,тъй като А.Й.М.  е санкциониран за това,че е управлявал автомобил,който не е регистриран по надлежния ред,без да се сочи кой е този ред и в кой нормативен акт е регламентиран.

         С оглед на гореизложеното,съдът счита,че наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно и недоказано в частта му досежно наложените административни наказания:-глоба в размер на 100/сто/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2/два/ месеца на основание чл.175 ал.1 т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП.

         Няма изложени конкретни доводи срещу останалата част на атакувания в настоящото производство акт-в частта в която  за административно нарушение по чл.190 ал.3 от ЗДвП на водача на основание чл.185 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лева,но доколкото се иска отмяна на цялото наказателно постановление съдът намира,че е сезиран с жалба и в тази част.В тази част същото следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно,поради липса на допуснати съществени процесуални нарушения.По безспорен начин е установено,видно от отметката в самия АУАН и показанията на свидетелите А.Н. и С.В.-Ж.,че водачът към датата на извършване на проверката е управлявал МПС с наложено наказание „глоба“ с Наказателно постановление  № 18-5811-000011,влязло в сила 04.04.2018г.,незаплатена в срока за доброволно плащане и в този смисъл подлежи на санкция съгласно съдържанието на визираните по-горе нормативни текстове от ЗДвП.

         Мотивиран от изложените съображения и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН,съдът

Р   Е   Ш   И:

         ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 19-5811-000116/03.07.2019г. на Началник Група към ОДМВР Добрич РУ Шабла в частта му относно  са наложени на А.Й.М. с ЕГН ********** *** административни наказания:-глоба в размер на 100/сто/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2/два/ месеца на основание чл.175 ал.1 т.1 от ЗДвП за нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП.

         ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 19-5811-000116/03.07.2019г. на Началник Група към ОДМВР Добрич РУ Шабла в останалата му част относно наложено на А.Й.М. с ЕГН ********** *** административно наказание „глоба“ в размер на 20/двадесет/ лева на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.190 ал.3 от ЗДвП.

         Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр.Добрич по реда на глава дванадесета от Административно-процесуалния кодекс в 14/четиринадесет/ дневен срок от получаване на съобщението,че решението с мотивите е изготвено.     

 

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: