Определение по дело №580/2021 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 1060
Дата: 19 август 2021 г.
Съдия: Цветелина Александрова Кънева
Дело: 20217170700580
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 16 юли 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1060

гр.Плевен, 19.08.2021 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на деветнадесети август две хиляди деветнадесет и първа година, в състав:

                                                               Председател: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията Кънева адм. дело № 580/2021 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба от В.Я. и Й.Я.,***, чрез адв.М. от САК, против Заповед №691/25.06.2021г. на Кмета на Община Белене, с която на основание чл.224а ал.2 и ал.5 вр. чл.225а от ЗУТ е наредено в едномесечен срок съсобствениците доброволно да коригират височината на покривната конструкция съгласно проекта и да разрушат част от сградата в дълбочина към имота /1,14м/ съгласно проекта, като е указано, че при неотстраняване на нередностите ще се извърши принудително премахване на неотговарящите на проекта части, за сметка на собственика.

В жалбата се иска отмяна на заповедта, като се сочат доводи за това. Претендират се разноски.

Към настоящия момент не са налице процесуални пречки за извършване на последващи действия, поради което на основание чл.157 от АПК, административното дело следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание.

На основание чл.154 от АПК следва да се конституират страните в настоящото производство- в качеството на оспорващи – В.Я. и Й.Я.,***, и Кметът на Община Белене, в качеството на ответник.

На основание чл.163 ал.2 от АПК, на ответника следва да се  даде възможност да представи писмен отговор по жалбата и да посочи доказателства, като приложи писмените в 14-дневен срок от съобщението.

На основание чл. 170 ал.1 от АПК  съдът следва да укаже на ответника, че носи доказателствената тежест да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения акт и изпълнение на законовите изисквания при издаването му.

Ответникът следва да бъде задължен да посочи кое е длъжностното лице, подписало заповедта със запетая, както и да представи доказателства за неговата компетентност, включително данни за отсъствието на кмета на общината в деня на издаване на заповедта.

На оспорващите следва да се укаже, че носят тежестта на доказване на твърдяните от тях факти и обстоятелства.

Оспорващите следва да представят по делото доказателства за собственост на процесния обект.

Воден от горното съдът     

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

НАСРОЧВА административно дело №580  по описа на Административен съд-гр.Плевен за 2021 год., за разглеждане в открито съдебно заседание на 29.09. 2021 год. от 10,00 часа, за когато да се призоват страните.

КОНСТИТУИРА страните в производството- в качеството на оспорващи – В.Я. и Й.Я.,***, и Кметът на Община Белене, в качеството на ответник.

ДАВА възможност на ответника, в 14-дневен срок от съобщението, да представи писмен отговор по жалбата и да сочи доказателства, като приложи писмените, с които разполага.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 14-дневен срок от съобщението, да посочи кое е длъжностното лице, подписало заповедта със запетая, както и да представи доказателства за неговата компетентност, включително данни за отсъствието на кмета на общината в деня на издаване на заповедта.

УКАЗВА на ответника, че носи доказателствената тежест да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения акт и изпълнение на законовите изисквания при издаването му.

УКАЗВА на оспорващите, че носят тежестта на доказване на твърдяните от тях факти и обстоятелства.

ЗАДЪЛЖАВА оспорващите, в 14-дневен срок от съобщението, да представят по делото  доказателства за собственост на процесния обект.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните по делото да сочат и представят и други доказателства в подкрепа на своите твърдения.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от определението да се изпратят  на страните.

 

                                                                                                  С Ъ Д И Я:   /п/