Определение по дело №2567/2019 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 2447
Дата: 18 октомври 2019 г.
Съдия: Марина Христова Христова Иванова
Дело: 20192330102567
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 юли 2019 г.

Съдържание на акта

                                                     О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 2447 /18.10.2019г.

                                                            18.10.2019  г.                                      Град Ямбол

ЯМБОЛСКИ РАЙОНЕН СЪД                                                          ХV граждански състав

На 18.10                                                                                                              2019 година

В закрито заседание в следния състав:

            Председател: Марина Христова

 

като разгледа докладваното от съдия Христова 

гр.д.№ 2567 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

  Производството по делото е образувано по искова молба и уточнение, предявена от К.К.К., Т.К.К., С.К.П. и Николона К.С. против Национално бъро на българските автомобилни застрахователи , с която се иска съдът да осъди ответника  да заплати на всеки от ищците сумата от по 5 000 лв./частичени искове от искове всеки на стойност по 30 000  лв./, представляваща  претърпени неимуществени вреди от всеки един от ищците в качеството им на роднинисестри в следствие смъртта на брат им Панайот Кръстев Тодоров , загинал при ПТП от 03.08.2018 год. ,  ведно със законната лихва от 03.08.2018 г.  до окончателното изплащане на главниците.  Към исковата молба са приложени писмени доказателства. Правят се доказателствени искания за допускане до разпит на свидетел, както и задължаване на ответника да представи преписка по щета.

В закоустановения срок е депозиран отговор на исковата молба, с който исковете се оспорват като неоснователни и недоказани, включително се прави възражение за съпричиняване.Прави се искане за изискване на НОХД № 313/2018 г. на ЯОС, за назначаване на САТЕ и СМЕ.Оспорва се представеното от ищците удостоверение за наследници.

            Съдът, като прецени, че исковата молба е редовна и предявените искове допустими, намира, че делото следва да се насрочи за разглеждане в открито съдебно заседание, с призоваване на страните.

    Представените от страните писмени доказателства са относими и следва да бъдат допуснати.Основателно е искането за допускане до разпит на свидетел при режим на довеждане. Предвид признанията на ответника, неоснователно се явява искането на ищеца за задължаването му да представи преписка по щета. Съдът намира за основателни исканията на ответната страна за назначаване на експертизи, които да отговорят на поставените в отговора въпроси. Предвид, че при изготвяне на експертизите вещите лица ще се запознаят с материалите по НОХД № 313/2018 год., неоснователно се явява искането му за прилагане към настоящото производство.Основателно е искането за изискване на удостоверение от Община Ямбол.

Така мотивиран и на основание чл. 140 ГПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

             НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 03.12.2019 г. от 10,20 часа, за която дата и час да се призоват страните.

           ДОПУСКА представените с исковата молба и отговора писмени доказателства под опис. 

Предоставя възможност на ищците да доведат един свидетел в с.з.

Да се изиска от Община Ямбол удостоверение за родствени връзки на Панайот Кръстев Тодоров.

    ДОПУСКА изготвянето на съдебно-автотехническа експертиза, вещото лице по която след като извърши съответните справки, включително по НОХД № 313/2018 г. на ЯОС да отговори на  задачи, посочени в отговора на исковата молба, при депозит в размер на 250 лв. вносим от ответника в едноседмичен срок от съобщението.

НАЗНАЧАВА за вещо лице Севдалин Дяков, като експертизата следва да бъде извършена след удостоверяване на доказателства за внесения депозит по сметка на ЯРС.

ДОПУСКА изготвянето  на съдебномедицинска експертиза със задачи,посочени в отговора на исковата молба,при депозит в размер на  200 лв.,вносим от ответника в едноседмичен срок от връчване на настоящото определение.

Експертизата да се изготви от вещо лице при НТЛ – гр. Ямбол, което да се уведоми за определяне на вещо лице, след представяне на доказателства за внесен депозит.

              СЪОБЩАВА на страните ПРОЕКТО-ДОКЛАДА по делото:

В исковата молба се посочва, че на 03.08.2018 год. на територията на общ. Тунджа е настъпило ПТП, при което водачът Пьотр Сланина по непредпазливост причинил смъртта на Панайот Кръстев Тодоров от гр. Ямбол. По случая било образувано НОХД № 313/2018 год. на ЯОС, приключило с влязла в сила присъда, с която водачът бил признат за виновен.Загиналият бил брат на ищците.Виновният водач имал валидно сключена застраховка ГО по системата „зелена карта“ със застраховател, намиращ се на територията на Република Молдова. Ето защо отговорен по иска бил ответника.Ищците търпели значителни душевни боли и страдания от загубата на брат си, подробно описани в молба от 19.08.2019 год.Иска се уважаване на исковете.

В депозирания отговор ответникът оспорва исковете. Не оспорва наличието на застраховка „зелена карта“ за автомобила към датата на ПТП, както и извънсъдебната претенция от 05.02.2019 год. Оспорва правото на ищците да получат обезщетение.Липсвали годни доказателства установяващи родствените им връзки с починалото лице, като в тази връзка оспорва представеното удостоверение за наследници. Оспорва наличието на силна емоционална привързаност между ищците и загиналия, включително размера на вредите, за което излага съображения. Прави възражение за съпричиняване на вредоносния резултат от страна на починалия Панайот Тодоров, което било прието да е налице и в мотивите към постановената присъда.Оспорва претенцията за законна лихва, която следвало да се дължи едва след изтичане на законоустановения тримесечен срок от извънсъдебното предявяване на претенцията. Иска се отхвърляне на претенциите, както и присъждане на разноски.

             Предявени са ОСИ с правно основание чл. 511, ал. 3 вр. с чл. 511, ал. 1, т. 2 от КЗ във вр. с чл. 45 от ЗЗД.

             Съобразно правилата на чл. 154, ал. 1 ГПК за разпределение на доказателствената тежест в процеса, в тежест на ищците е да установят, наличието на валиден договор за застраховка "гражданска отговорност"- „зелена карта“ –по отношение на увреждащия автомобил с чуждестранен застраховател /обстоятелство , което е безспорно между страните/, противоправното действие на водача, причинените имуществени вреди и техния размер, както и причинната връзка между противоправното поведение и вредите, включително родствените си връзки с починалото лице, както и наличието на силна емоционална привързаност помежду им.

            Ответникът следва да докаже плащане на застрахователното обезщетение или друг правопогасяващ факт, включително възражението си за съпричиняване на вредоносния резултат.

Всяка от страните носи тежестта на установи исканията си и възраженията си.

            НАПЪТВА СТРАНИТЕ към сключването на съдебна спогодба, медиация, извънсъдебно споразумение или друг способ за доброволно уреждане на спора.

            Препис от определението да се връчи на страните, като на ищците се връчи препис от отговора.

            Определението е окончателно.

          

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: