Определение по дело №392/2016 на Окръжен съд - Кюстендил

Номер на акта: 407
Дата: 1 септември 2016 г. (в сила от 9 септември 2016 г.)
Съдия: Калин Кирилов Баталски
Дело: 20161500200392
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 23 август 2016 г.

Съдържание на акта

  П Р О Т О К О Л

 

    гр. Кюстендил, 01.09.2016 г.

 

 

                   Кюстендилският окръжен съд, в открито съдебно заседание на  първи септември две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: КАЛИН БАТАЛСКИ

 

при участието на секретар: Л.Н.

и прокурора: Марияна Сиракова

сложи за разглеждане: ЧНД № 392/2016 г.

докладвано от: съдия БАТАЛСКИ

На именното повикване в 11:15 часа се явиха:

 

ЯВЯВА се Александър Апостолов - председател на Комисията по изпълнение на наказанията по чл. 73 ЗИНЗС и началник на Затвора гр. Бобов дол.

За ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - Кюстендил се явява прокурор Сиракова.

ОСЪДЕНОТО ЛИЦЕ А.Ц.Ц., осигурен от ОЗ „Охрана” гр. Кюстендил, се явява лично.

На основание чл. 274 НПК съдът разясни на страните правото им на отводи и възражения.

ОСЪДЕНИЯТ Ц.: Нямам искания за отводи и възражения.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

НАЧАЛНИК НА ЗАТВОРА А.: Да се даде ход на делото.

ОСЪДЕНИЯТ Ц.: Да се гледа делото.

СЪДЪТ СНЕМА самоличността на осъденото лице, както следва:

А.Ц.Ц.: роден на *** ***, българин, български гражданин, неженен, осъждан, със средно образование, специалност - строителен техник, ЕГН **********.

С оглед изявленията на страните,

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА постъпилото предложение от комисията.

НАЧАЛНИК НА ЗАТВОРА А. Като председател на комисията по чл. 73 ЗИНЗС, поддържам направеното предложение за УПО на л.св. А.Ц.Ц.. Като доказателство в днешното съдебно заседание представям справка към днешна дата относно остатъка от наложеното наказание на лишения от свобода, което е в размер на 1 година, 4 месеца и 6 дни.

ПРОКУРОРЪТ: Предложението на комисията е допустимо. Няма да соча нови доказателства. Да се приемат приложените доказателства към предложението. Да бъде прието като писмено доказателство и представеното в днешното съдебно заседание извлечение-справка с остатъка от изтърпяване на наложеното наказание „лишаване от свобода” на л.св. Ц..

ОСЪДЕНИЯТ   Ц.: Не се противопоставям да се приеме представената справка. Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че не са направени нови доказателствени искания, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото приложените към предложението на комисията писмени доказателства, както и затворническото досие на А.Ц., както и представената в днешното съдебно заседание справка № 1165/31.08.2016 г. на началника на Затвора гр. Бобов дол.

ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателства и

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

НАЧАЛНИКА НА ЗАТВОРА АПОСТОЛОВ: Уважаеми господин Председател, л.св. А.Ц.Ц. е осъден на 7 години лишаване от свобода, наказание наложено с присъда № 22/12.10.2009 г. по НОХД № 349/2008 г. по описа на КОС.

Начало на наказанието от  07.06.2012 г.

Съдът е постановил наказанието да се изтърпи при първоначално „строг” режим и л.св. е приведен в затвора гр. Бобов дол.

По време на престоя в затвора л.св. А.Ц.Ц. имаше добро поведение и същият изпълняваше плануваните мероприятия с оглед изготвения му план за изтърпяване на присъдата.

За доброто си поведение и участие в мероприятията, провеждани в Затвора гр. Бобов дол, същият е предложен на комисията по чл. 73 ЗИНЗС режимът му да бъде заменен от „строг” на „общ” и същият е заменен с протокол № 3/2014 г.

С оглед доброто му поведение и участие в трудовата дейност в затвора, а именно същият беше назначен като отговорник и продавач на затворническата лавка в Затвора гр. Бобов дол с оглед неговия образователен ценз и умението да се справя с компютър, касов апарат и въобще като търговски работник на затворническата лавка, където същият се справяше успешно с възложените му задължения и неговото поведение е дало повод комисията да го предложи, след като същият беше изтърпял една част от присъдата и остатъка отпадна под 5 години и затова беше предложен за настаняване в заведение от открит тип, а именно в затворническо общежитие Самораново.

В условията на смекчен режим в затворническото общежитие в Самораново, л.св. Ц. се адаптира бързо, затвърди участието си в трудовата дейност с оглед уменията му като строителен техник и така увлечението му към професията, същият беше полезен по време на престоя му и в затвора и в затворническото общежитие. Бяха направени редица подобрения по отношение на инфраструктура в двора на затвора и в общежитието.

Комисията по чл. 73 ЗИНЗС с оглед неговото добро поведение последователно и на заседания на комисията му замени режима от „общ” на „лек”, с което същият вървеше по отношение на изтърпяване на присъдата му, следвайки стъпките на прогресивната система, а именно последователно заменяне на режим и настаняване в заведение от закрит в открит тип. 

В затворническото общежитие беше назначаван на няколко позиции по отношение на участие в трудовата му дейност на външен работен обект, а след това същият беше назначен и на затворническата лавка в затворническото общежитие с оглед на това, че същият имаше опит по време на престоя му в затвора, където беше назначен там на затворническата лавка.

Има съхранен позитивен контакт с близки и роднини.

Администрацията на затвора е запозната с това, че семейството му има семеен бизнес и се занимава със строителство, има фирма за строителство и от разговорите със социалния инспектор, психолога и преди да бъде изготвено предложение за УПО, л.св. Ц. е декларирал, че евентуално, ако съдът уважи предложението, същият ще се включи активно във фирмата на семейството след освобождаването от затвора, където ще полага трудова дейност.

През време на престоя л.св. Ц. не е наказван, награждаван е многократно, включително и с домашен отпуск, ползвал е отпуск във връзка с лекия режим, завръщал се е в срок.

С оглед на това, че същият е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание и е показал едно положително отношение към труда и активно е участвал в мероприятия, провеждани в затвора и затворническото общежитие, комисията по чл. 73 ЗИНЗС счита, че наказателно-изпълнителното въздействие е изиграло своята положителна роля и са постигнати целите на  наложеното наказание, като предлагаме същият  да бъде УПО от  остатъка от наложеното му наказание по НОХД № 349/2008 г. по описа на КОС с прилагане на пробационна мярка на основание чл. 42а, ал.2, т.2 от НК за остатъка, а именно в размер на 1 година, 4 месеца и 6 дни.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми господин Председател, намирам предложението на комисията по чл. 73 ЗИНЗС към Затвора гр. бобов дол за допустимо и основателно. Същото предложение е подробно мотивирано. От събраните по делото писмени доказателства, както и от изложеното предложение е видно, че са налице изискуемите от закона предпоставки по чл. 70 НК, поради което от името на КОП изразявам становище за уважаване на предложението, като се присъединявам към предложението за прилагане на пробационни мерки за остатъка от изтърпяване на наказанието, което ще отложите, а именно – „Периодични срещи с пробационен служител”.

ОСЪДЕНИЯТ Ц.:  Господин съдия, по време на престоя ми в затвора осъзнах вината си, виновен съм и съжалявам за това. Ако можех да върна времето, това нямаше да се случи.

Съдът дава последна дума на осъдения:

ОСЪДЕНИЯТ Ц.: Ако бъде уважено предложението, още утре започвам работа.

Съдът се оттегля на тайно съвещание.

 

Съдът, след тайно съвещание обяви решението си, като за да го постанови, намери следното:

Производството е по чл. 437 и следващите от НПК, във връзка с чл. 70 от НК. Образувано е по предложение на Комисията по изпълнение на наказанията по чл.73 от ЗИНЗС при Затвора гр.Бобов дол за условно предсрочно освобождаване от изтърпяване на останалата част от наказанието „лишаване от свобода”, наложено на А.Ц.Ц. с остатък за изтърпяване към 27.07.2016 г. в размер на 1 година 5 месеца и 19 дни, а към 01.09.2016 г. – 1 година, 4 месеца и 6 дни.

Прокурорът изразява становище за уважаване на предложението.

Председателят на комисията по чл. 73 от ЗИНЗС изразява становище за основателност на предложението.

Осъденото лице изразява идентично становище.

Лишеният от свобода А.Ц.Ц. изтърпява наказание „лишаване от свобода” за срок от 7 години, при първоначален строг режим, наложено му с присъда №22 от 12.10.2009 г. по НОХД №349/2008 г. на Кюстендилския окръжен съд, частично отменена с присъда №26 от 17.05.2010 г. по ВНОХД №102/2010 г. на Софийския апелативен съд, за престъпления по чл.149, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК и по чл.151, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл. 54 от НК, определено на основание чл.23, ал.1 от НК.

На основание чл.59, ал.1 от НК е зачетено времето на предварително задържане по мярката за неотклонение „задържане под стража“, считано от 24.03.2008 г. до 01.07.2008 г.

От приложените по делото доказателства се установява следното:

Ц. е започнал да изтърпява наказанието си на 07.06.2012 г. С решение на Комисията по чл.73 от ЗИНЗС /протокол №3/28.05.2014 г./ режимът му е заменен от строг на общ. С решение на Комисията по чл.73 от ЗИНЗС /протокол №2/27.03.2015 г./ Ц. е преместен в ЗООТ „Самораново“. С решение на Комисията по чл.73 от ЗИНЗС /протокол №6/26.11.2015 г./ режимът му е заменен от общ на лек режим.

В Затвора гр.Бобов дол Ц. е спазвал реда и правилата. Няма данни за включване в субкултурата на затворническата общност. Бил е назначен на работа към търговски обект „Лавка“ със заповед №65/04.10.2013 г. на началника на затвора. Награждаван е съгласно чл.98 от ЗИНС. Не е наказван. Включвал се е според наличните си интереси в организираните дейности за осмисляне на свободното време на база на своите възможности, свободно време и потребности. В затворническата общност се е проявявал като добронамерен и предпазлив. Избягвал е конфликтните ситуации. Наблюдавани са положителни тенденции в поведенчески план – подобрен самоконтрол и до известна степен са били преодолени емоционалните проблеми. Настанен е в ЗООТ “Самораново“ на 30.03.2015 г. Адаптацията на Ц. към условията на смекчения режим и охрана е преминала спокойно. Активно работи по изпълнението на целите и задачите, заложени в плана на присъдата. Проявява заинтересуваност и съдействие при планирането и изпълнението на поставените му цели и задачи по регистрираните дефицитни зони. Като етап от планираните мероприятия е бил ангажиран със заповед №33 от 07.05.2015 г. за полагане на доброволен труд в района на общежитието съгласно чл.80, ал.1 от ЗИНЗС, където показал добри трудови умения, упоритост, но и известна бавност при реализирането на поставените му задачи. Успял е да изпълни планираните задания – кът за отдих на лишените от свобода, оформление на тревните площи и градинки и направа на декоративен кладенец. От месец август 2015 г. му е гласувано доверие и със заповед №33/03.08.2015 г. е назначен на работа като общ работник към „К.. Няма постъпили оплаквания от страна на работодателя относно трудовата дисциплина и изпълнението на поставените му задачи. В края на месец септември 2015 г. е освободен от работа поради здравословни проблеми. С оглед на това негово състояние, същият е назначен като отговорник на лавка в общежитието със заповед №58/09.10.2015 г. на началника на затвора. Ц. се стреми да изпълнява стриктно задълженията си. Педантичното спазване на правилата понякога е причина за повишаване на негативизма към него от страна на околните. Това е насочило работата в посока към овладяване на емоционалните реакции, повишаване на самоконтрола и уменията да изслушва опонентите си и да зачита чуждата гледна точка. Ц. безвъзмездно участва в ремонта на тротоарите в общежитието и поддържането на района.

Ц. няма наказания, награждаван е с домашен отпуск, свиждане извън района на общежитието и разрешение да ползва годишната си почивка извън района на общежитието.

Поддържа редовен контакт с близките си от които получава емоционална и финансова подкрепа. За времето на престоя му в местата за лишаване от свобода за Ц. са настъпили позитивни промени в личностен и поведенчески план, свързани с изградените умения за социално вграждане и за адекватно социално поведение.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема, че по отношение на А.Ц.Ц. са налице двете кумулативно предвидени предпоставки по чл. 70, ал. 1 от НК за условното му предсрочно освобождаване, а именно: примерно поведение и честно отношение към труда, с което е дал доказателства за своето поправяне и фактически е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание ”лишаване от свобода”.

Постъпилото предложение е основателно и следва да бъде уважено, като се постанови условно предсрочно освобождаване от изтърпяване на останалата част от наказанието „лишаване от свобода” в размер на 1 година, 4 месеца и 6 дни.

На основание чл.70, ал. 6 от НК следва да се определи изпитателен срок в размер на 1 година, 4 месеца и 6 дни.

Същевременно, съдът намира че през този изпитателен срок по отношение на Ц. следва да бъде да бъде постановена пробационна мярка по чл.42а, ал.2, т.2 от НК, а именно - „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за целия изпитателен срок.

Поради изложеното и на основание чл. 437, ал.1, т. 1 от НПК, във връзка с чл. 70, ал. 1 и ал. 6 от НК, съдът

 

                 О П Р Е Д Е Л И:

 

Постановява условно предсрочно освобождаване от изтърпяване на останалата част от наказанието „лишаване от свобода” за срок от 1 година, 4 месеца и 6 дни по отношение на лишения от свобода А.Ц.Ц., с ЕГН:**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, наложено с присъда №22 от 12.10.2009 г. по НОХД №349/2008 г. на Кюстендилския окръжен съд, частично отменена с влязла в сила присъда №26 от 17.05.2010 г. по ВНОХД №102/2010 г. на Софийския апелативен съд, за престъпления по чл.149, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК и по чл.151, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл. 54 от НК, определено на основание чл.23, ал.1 от НК като определя изпитателен срок в размер на 1 година, 4 месеца и 6 дни.

Постановява, на основание чл.70, ал.6, изречение последно, във вр. с чл.42б, ал.2, във вр. с чл.42а, ал.3, т.1, във вр. с ал.2, т.2, във вр. с ал.1 от НК, през изпитателния срок от 1 година, 4 месеца и 6 дни спрямо А.Ц.Ц. да се изпълнява пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“.

Определението може да се протестира в 7-дневен срок, считано от днес, пред САС.

Преписи от определението след влизане в сила да се изпратят до Затвора гр. Бобов дол, както и до Бюро съдимост при Районен съд гр.Дупница.

 

 

                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

 

                   Заседанието по делото приключи в 11:25 часа.

                   Протоколът се написа в съдебно заседание.

 

 

                                               ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

                                               СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: