Определение по дело №1337/2019 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 14
Дата: 22 януари 2020 г.
Съдия: Петранка Панайотова Кирова
Дело: 20192330201337
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 3 декември 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

    гр. Ямбол, 22.01.2020 г.

 

Районен съд гр. Ямбол, наказателно отделение, VІ-ти наказателен състав, в публично съдебно заседание на двадесет и втори януари, две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: П. ПАНАЙОТОВА

                                                           

При участието на секретар М.М.

и прокурора М. К.

сложи за разглеждане НОХД № 1337 по описа за 2019 год.     

докладвано от Съдия  ПАНАЙОТОВА

         На именното повикване10:50 часа се явиха:

Подсъдимият Н., редовно призован, не се явява без уважителни причини.

Пострадалата С., в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете Т. Н., редовно призована и редовно уведомена за правата си, се явява лично.

          ЯРП, редовно призована, изпраща представител.

 

Прокурорът: Считам, че ход на делото може да се даде в днешното съдебно заседание, тъй като на подсъдимия Н. е повдигнато обвинение за извършено престъпление, леко по смисъла на закона, и неговото явяване в днешното с.з. не е задължително.

Постр. С.: Предоставям на съда. Не желая да участвам като частен обвинител.

 

Съдът счита, че липсват пречки по хода на разпоредителното заседание, като намира, че в случая са налице предпоставките на чл.247б, ал.1, т.2 вр. чл.269, ал.3, т.3 от НПК за разглеждане на разпоредителното заседание в отсъствието на подсъдимия. Явяването на подсъдимия не е задължително в разпоредително заседание, както се докладва, същият е редовно призован за разпоредителното заседание, изпълнена е процедурата на чл.247б, ал.1 от НПК и същият не е посочил уважителни причини за неявяването си. Т.е., налице са условията на закона за даване ход на разпоредителното заседание в отсъствие на подсъдимия, поради което съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ ПО ДЕЛОТО

 

Даде се думата на прокурора и на постр. С. за становище по въпросите по чл.248, ал.1 от НПК:

 

Прокурорът: Уважаема госпожо председател, считам че настоящото дело е подсъдно на ЯРС. Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила довело до ограничаване правата на обвиняемия на ДП. Нямам искане за събиране на нови доказателства. Не са налице основания за разглеждане делото при закрити врати, за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, за назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и извършването на съдебни следствени действия по делегация. Моля делото да бъде насрочено за разглеждане по общия ред с призоваване на лицата от приложението към обвинителния акт.

 

Пост. С.: Нямам искания по въпросите, които се обсъждат в разпоредителното заседание. Съгласна съм със становището на прокурора. Не желая да участвам в процеса като частен обвинител.

 

В очертания от чл.248, ал.1 от НПК ред на въпросите, подлежащи на обсъждане в разпоредителното заседание, съдът намира, че делото е подсъдно на ЯРС по правилата на местната и функционалната подсъдност.

При извършената служебна проверка не установи наличие на основание за спиране или прекратяване на наказателното производство.

Установи обаче, че в случая са налице такива за прекратяване на съдабното такова и за връщане делото на прокурора, поради допуснати отстраними съществени процесуални нарушения при изготвяне на обвинителния акт, доколкото в неговата обстоятелствена част не са посочени времевите параметри на деянието. Не се посочен периода, през който подсъдимият не е изпълнил задължението си за изплащане на издръжка, а единствено са изложени твърдения, че се касае за пет месечни вноски. Тъй като времето на извършване на деянието е съставомерен елемент от състава на престъплението, неговата липса прави неясен предмета на доказване и винаги води до нарушаване правото на защита на подсъдимия, поради което и представлява безусловно основание за връщане на делото в досъдебна фаза. В този смисъл е както задължителната практика на ВКС на РБ, обективирана в т.4.2 от т.р. № 2 по т.д. №2/2002г. на ОСНК на ВКС, така и константната практика на ЯОС.

Поради изложеното, и на основание чл.248, ал.5 вр. чл.249, ал.1 вр. чл.248, ал.1, т.3 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № ...…/22.01.2020г.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НОХД № 1337/2019 г. по описа на ЯРС и връща делото на ЯРП за изпълняване на указанията, дадени в обстоятелствената част на определението.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране пред ЯОС в 7-мо дневен срок от днес.

 

Протоколът се изготви в с.з., което приключи в 10:59 часа.

                   

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

        

                                                                            СЕКРЕТАР: